İmamoğlu, Uğur Dündar ile canlı yayında açıkladı: ''Ya kanal ya İstanbul''
Uğur Dündar'ın yıllara meydan okuyan ve halkın nabzını yoklayan televizyon programı 'Arena', Demokrasi Arenası adıyla Tele1 kanalında geri döndü. Dündar'ın ilk konuğu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan Kanal İstanbul tartışmaları için "Ya kanal ya İstanbul" eleştirisini getirdi.
Usta gazeteci Uğur Dündar’ın Tele1’de ilk kez ekranlara gelen Demokrasi Arenası programına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB bütçesinin kabul edilmesinin ardından açıklamalarda bulundu.
İmamoğlu, 1 kuruşun hesabı konusunda sorumlu olduğunu belirtti ve İBB’deki çalışanların vatandaşı reddedemeyeceğini ifade etti.
2011-2019 arasında bütçe yönetiminin çok kötü yapıldığını açıklayan İBB Başkanı İmamoğlu, seçim ekonomisiyle bir şehrin getirildiği hali tanımladı.
“SUSMA ZAMANI DEĞİL”
‘Susma zamanı değil’ diyen İmamoğlu, 6 milyarlık bir borç devraldıklarını ifade ettiği açıklamasında 23 Haziran’dan önce 1 milyar liranın dağıtıldığını açıkladı. İmamoğlu, makama geldiklerinde kasada para kalmadığını, İBB’nin maaşları ödeyemeyecek durumda olduğunu söyledi.
Atıl durumdaki projelere de değinen İmamoğlu, durmuş projelerle ilgili eski yönetime sitem etti. Yıllarca Beylikdüzü’ne proje yapılmadığını belirten İmamoğlu, yatırımların geçtiğimiz dönemde yalnızca bir partinin belediyelerinde yapıldığını belirtti.
Ara dönem İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın ‘daha çok oy verene metro yapacağız’ sözlerini hatırlatan İmamoğlu, bunun belediye projelerini olumsuz etkilediğini açıkladı.
“YA KANAL YA İSTANBUL”
Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Oturarak belediye başkanlığı yapılmayacağını en iyi kendisi bilir’ derken, Erdoğan’ın ‘İşine bak’ sözlerine ‘Zaten işime bakıyorum’ yanıtını verdi.
Başkan İmamoğlu, 1994 yılında Erdoğan’ın kendilerinin köfteci dükkanını ziyaret ettiğini belirtti ve döneme ait anılarını paylaştı. Kanal İstanbul projesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadığı tartışmalara değinen Ekrem İmamoğlu, “Ya kanal ya İstanbul” ifadeleriyle Erdoğan’ın baskılarını eleştirdi.
“KANAL İSTANBUL’A BAZI KABİNE ÜYELERİ DE KARŞI”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Oturup işine bakanlar gitti. Bu millet bir daha öylelerini seçmez” dedi ve Erdoğan’ın geçmiş kabinelerinde de görev alan bakanların bu projeye karşı olduğunu belirtti.
Ekrem İmamoğlu, “Altınız çiziyorum, kalbimden söylüyorum kulağım da duydu geçmişten bugüne bazı kabine üyeleri de bu projeyi kabul etmiyor” ifadelerini kullandı.
İmamoğlu “Otur işine bak dediler ya vallahi herkes işine baksın” sözleriyle yaşanan tartışmalara tepki gösterdi.
Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle;
* Bir gerçek var. İklim Değişikli. İstanbul'un ilgisini buraya çekmek durumundayız. Dünyanın kuraklığa doğru gittiği birçok konu dünyanın gündeminde. Şehirlerin ve ülkelerin birinci sıra gündemi. Bizde ilk ona girmese de.
* C -40 diye anılan büyük belediyelerin bir araya geldiği ve küresel ısınma için mücadele ettikleri birliğe katıldım. Bu mücadeleye dair taahhütnameyi şehir halkım adına imzaladım. Nasıl sorunlarımızı çözeriz? Birçok konuda etkin bir İstanbul var etme çabasını ortaya koyacağız.
* Bugün konumuz su. İstanbul 8-9 yılda bir kuraklık dönemi yaşayabiliyor. İstatistiklerle ortada. 2007-2008 döneminde İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 7'lere kadar düşmüştü. Büyükçekmece Gölü'nde göl manzarası kalmamış çekilmişti.
* Melen Barajı konuluyor. Rahmetli Özal'ın hükümet olarak karar alması Melen süreci başlangıcıdır. AK Parti döneminde teşekkür ediyoruz ciddi bir Melen yatırımı yapılmıştı. Istırancalar’dan gelen hat daha eski. Sözen döneminde başlatılmıştı.
* Ancak yaz döneminde Melen de kuruyor. Uzun bir dönem su basılamıyor. Melen Barajı düşünülüyor. Büyük bir baraj. Yaklaşık 9 buçuk milyon metrekarelik su toplama alanı var. Orta gövde alanı 110 metre.
* Niçin açılmadığını tespit amacıyla gitmiştir. Yanlış bir statik tercihten dolayı. 20 metrelik bir gövdede iki elimin sığacağı kadar derin çatlaklar var. Ne yazık ki su tutamıyor. Bitmesine rağmen su tutulamadı. Burası betonarme değiş de taş yığma tercih edilseymiş doğru olurmuş. Teknik bir konu.
* Revizyon projesi çalışılmış. 600 milyonluk bir ödenekle keşif istenmiş. Devlet Su İşleri'ne ödenek verilmemiş. Yaptıklarınıza teşekkür ederiz. Bitirilmemiş bu proje.
* İBB'ye devredilmiş. İSKİ de bunun parasını ödüyor. Bu baraj kurtarıcı bir barajdır. En kurak döneminde İstanbul'a su basma kabiliyetine sahip. Çağrıda bulunduk. Çözdük dediniz çözmediniz. Şu an bitse bile en erken 3 buçuk yılda devreye girebiliyor.
* Bugün itibariyle yüzde 36 doluluk oranı var İstanbul'da barajlarda. Bizim esas korktuğumuz 2 yıl üst üste kuraklık olduğunda yaşanacak su kıtlığı. 2020 için endişemiz yok, 2021 için. Devlet Su İşleri ile irtibat halindeyiz. Kaynağa rezerv konmuş. Ötelenecek bir mesele değildir. Milyarlarca liralık projeyi konuşurken her şey güzel. Biz takip ediyoruz. Suyu boşuna akıtmayalım. Su gerçekten hayat.