İmamoğlu o rakamları ''çok güzel bir veri'' diyerek açıkladı
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Çok güzel bir veriyle karşı karşıyayız. Şu ana kadar, sadece 24 saate, 250 bin kişi sitemizi ziyaret etti. 1 günde 30 bine yakın kitap satıldı" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, tüm dünyayı neredeyse eve hapseden koronavirüs salgınıyla ilgili, İBB TV ve sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bugünlerde herkesin bir seferberlik sürecinin parçası olduğunu belirten İmamoğlu, “Salgınla beraber, dünyanın değişen bir yüzü var. Herkesin evde olduğu, bir şekilde korunmaya çalıştığı bir gerçek. Tabi bu, milyonlarca insanın, günübirlik çalışan vatandaşlarımızın gelir kaybına sebep oldu. Ekonomik sıkıntıyı hisseden milyonlarca ailemiz var” dedi.
“500 BİN KOLİNİN DAĞITIMINA BAŞLIYORUZ”
İş kaybı yaşayan birçok vatandaşımızın gelir kaybı nedeniyle başvurduğu kurumlardan birinin de İBB olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Belediyemiz olarak, 230 bin ailemize, bütün hassasiyetleri koruyarak zaten sosyal yardım yapıyoruz. Her gün 100 bin çocuğumuza süt dağıtıyoruz. Ama pandemi süreci başladığından beri, 100 bini aşan sayıda insanımız İBB’ye başvuru yapıyor ve yardım talep ediyor. Demek ki bu, önümüzdeki günlerde daha da artacak. Bu manada, 374 milyon lira olan sosyal yardım bütçemizi, 775 milyon liraya çıkartma kararı aldık. Daha da üst seviyede bütçeye olacak ihtiyacı karşılama adın da bir‘olağanüstü meclis’hazırlığımız var. Meclis üyelerimizden yetki talep edeceğiz. Yardım talep eden yaklaşık 9 bin 500 aileye, yardım göndermeye bugün itibariyle başlıyoruz. Aynı zamanda, 500 bin gıda kolisinin hazırlığını bitirdik ve önümüzdeki günlerde dağıtımına başlayacağız” diye konuştu.
“MASKE ŞART”
Yaşanan seferberlik sürecine en büyük katkının, evde kalarak verileceğini vurgulayan İmamoğlu, “Hafta sonu Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra da 20 yaş altı ile ilgili de bir karar verildi. Ama buna rağmen, İstanbul’da, toplumun yüzde 64’ünün, sokağa çıkmayla ilgili bir sorunu yok. Maske konusu çok değerli. Cumhurbaşkanlığının, pazar yerleri ve kalabalık ortamlarda maske takılması kararının ardından biz de İstanbul’da, vatandaşlarımızın sağlığı açısından, 2 günde 100 binin üzerinde maskeyi, yurttaşımıza dağıttık. Bugün de yine 100 bine yakın maskeyi, insanlara dağıtmak adına belli duraklarda hazır tutacağız. İBB olarak, personelimizin ihtiyaç duyduğu sayı stokunun dışındaki tüm maske stokumuzu da halka dağıtıyoruz. Bu noktada bir duyuruyu sizinle paylaşmak istiyorum. Bence değerli bir duyuru. Bu konuda Sağlık Bakanlığımıza da teşekkür ediyoruz. Onun öncülüğünde, PTT vasıtasıyla, 20-65 yaş arasındaki vatandaşlarımıza maske dağıtılacak, kararı söz konusu. Hatta bununla ilgili, maske.epttavm.com adresinden talepte bulunuyor bütün vatandaşlarımız ve ücretsiz maske sizlere gönderiliyor. Bu noktada, toplumsal sağlığımız adına maskenin öneminin farkında olalım ve devletimizin bu hizmetini talep etmekten geri durmayalım. Gerçekten maske, şu anda bir şart mutlak korunmak adına; birbirimizi korumak adına. Buna uymanızı, bütün vatandaşlarımıza duyuruyorum” ifadelerini kullandı.
“KURULDA SENDİKA TEMSİLCİLERİ DE OLMALI”
“Bütün bu yaşamsal konular, zorluklar, tedbirler devam ederken bir başka olayı hafta sonu yaşadık” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“İkinci kere davet edildiğimiz Pandemi Kurulu toplandı Valimizin başkanlığında. Değerli bir toplantı oldu. 40’a yakın katılımcı vardı. İstanbul’un bütün mülki amirleri, yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri vardı. Daha genişletilmeli. Örneğin; sendika temsilcilerinin de olması, çalışan dünyasının temsilcilerinin de olmasını Valimize önereceğim. Bu, şeffaflık adına da değerli. Bütün kurumların, özellikle sağlık çalışanlarının, yöneticilerinin orada yaşadıklarını ve bir takım yaşamsal taleplerini dile getirmesi, hep beraber bunu duyuyor olmamız, bütünlükçü bir şekilde karar verme becerisini ortaya koymanın birinci aşamasını yerine getiriyor olmamız çok değerli. Bu tür krizlerden çıkışın tek anahtarı vardır; uzlaşabilmek. Bu manada, bir araya gelmenin öneminin tekrar altını çiziyorum.
“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ÖNERİMİ YİNELEDİM”
Pandemi Kurulu’nun daha sıklıkla toplanması konusunda da Sayın Valimize talebimizi ilettik. Bunun daha sıklıkla olması gerekmektedir. Alt gruplar, alt kurullar şeklinde toplanması gerekmektedir şeklindeki önerilerimizi de ilettik, ki elektronik ortamda toplantımızı yaptık. Ben, o gün, yüzde 64’ün hala serbest olmasından mütevellit, sokağa çıkma yasağını, tekrar altını çizerek dile getirdim. Çünkü, pandeminin çıkış noktası olan bu süreçlerinde alınacak tedbirler hem salgının yayılmasını engelleyecek hem de zamanı uzatacak; aynı zamanda sağlıkçılarımızın hizmet koşullarını daha da olgun hale getirecektir.
Yine ‘Pandemi Kurulu’nda beyan edilen, İl Sağlık Müdürü’nün açıkladığı, ‘Sahra hastaneleriyle ilgili çalışmaları başlattık’duyurusu da benim için değerli. Her şeye rağmen, bu süreçlerde olağanüstü koşullara göre tedbir almanın devletimizin görevi olduğunun altını çizelim, ki biz bu noktada İstanbul’un 3 noktasında önerilerimizi hem Sağlık Bakanlığı’na hem de ilgililere iletmiştik. Umarım dikkate alınır. Çünkü hem Yenikap’nın hem Maltepe’nin hem de Beylikdüzü Balık Hali’nin bu koşullara uygun mekanlar olabileceği yönünde öngörülerimiz var. Atatürk Havalimanı’nın da bu noktada stratejik olarak faydalı olacağını iletmiştik. İnşallah ihtiyacımız olmaz.”
“1 GÜNDE 30 BİN KİTAP SATILDI”
“16 milyonluk kentin Belediye Başkanı olarak bir mutluluğumu paylaşmak istiyorum” diyen İmamoğlu, “Dün, ilk kez belediyemizin e-kitapçısı olarak, İstanbul Kitapçısı’nın tanıtımını yapmış ve bir kısım kitapları aktarmıştım size. Yüzde 70’e yakın indirimlerin olduğunu duyurmuştum. Çok güzel bir veriyle karşı karşıyayız. Şu ana kadar, sadece 24 saate, 250 bin kişi sitemizi ziyaret etti. 1 günde 30 bine yakın kitap satıldı ve sahiplerine gönderiliyor. İstanbulkitapcisi.com sitesinden yine bu hizmete hazır durumda olduğumuzu belirtelim” bilgilerini paylaştı.
BARAJLARDAKİ DOLULUK YÜZDE 68,70’E ULAŞTI
Öte yandan, İBB'ye bağlı kuruluşlarından İSKİ, barajlarındaki su rezerviyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Mevcut doluluk oranının yüzde 68,70, su hacminin ise 597 milyon metreküpe ulaştığını belirten İSKİ’nin açıklaması şu şekilde:
“Geçmiş yıl ortalamalarına baktığımızda bu değerin nispeten düşük olduğu görülmektedir.
Ayrıca bu yıl esas üzerinde durulması gereken husus Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yağış farklılığıdır. Bu yıl; yüksek tüketimin olduğu Avrupa yakasına düşen yağış miktarı Anadolu yakasına düşen yağış miktarına göre oldukça azdır. Ancak, son günlerde Avrupa yakasına yağan yağışlarla bu orantısızlığın kapanacağını ümit ediyoruz.
Bu yağış farklılığını 2 ay öncesinden tespit eden İSKİ Yönetimi, Su Dağıtım Sistemini yeniden revize ederek Asya Yakasındaki kaynaklara yönelmiş ve bu yakadaki su rezervlerini maximum ölçüde kullanarak Boğaz altında mevcut hatları vasıtasıyla Avrupa yakasına olabildiğince yüksek miktarda su transfer etmeyi hedeflemiştir. Böylelikle Avrupa yakasındaki rezervlerimiz yaz aylarındaki kullanım için yedekte hazır tutulmaktadır.
İstanbul’a günde ortalama 2 milyon 800 bin metreküp, temiz ve sağlıklı su temin edilmektedir. İSKİ olarak her türlü bilimsel ve teknik imkanları değerlendirerek İstanbullulara 24 saat kesintisiz ve içilebilir su temin ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz.
Bildiğiniz gibi Yurdumuz ve Dünya için önemli bir pandemik vaka haline gelen Corona Virüsü ile mücadelede en önemli ve etkili silahımız Su’dur. Bizim siz değerli İstanbullulardan ricamız İSKİ olarak gösterdiğimiz bu gayretlere sizlerin de yardımcı olmanız ve suyumuza sahip çıkmanızdır. Suyu tasarruflu kullanarak da aynı hijyeni elde etmemiz mümkündür.”
KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE EN ÖNEMLİ VE ETKİLİ SİLAHIMIZ SU’DUR
İSKİ’nin İstanbullulara 24 saat kesintisiz ve içilebilir su temin etmeye devam edeceğinin vurgulandığı açıklamada, ülkemiz ve dünya için önemli bir pandemik vaka haline gelen Koronavirüs ile mücadele ederken suyun tasarruflu kullanılması tavsiyesinde bulunuldu.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Koronavirüsle mücadelede en önemli ve etkili silahımız Su’dur. Bizim siz değerli İstanbullulardan ricamız İSKİ olarak gösterdiğimiz bu gayretlere sizlerin de yardımcı olmanız ve suyumuza sahip çıkmanızdır. Suyu tasarruflu kullanarak da aynı hijyeni elde etmemiz mümkündür.”
GÜNLÜK KULLANIMLARDA BASİT SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ
- Meyve ve sebzeler sürekli akan suyun altında değil, bir kapta su içinde yıkanabilir. Ardından bu su, çiçek sulama vb işlemler için de kullanılabilir.
- Bulaşık ve çamaşırlar elde yıkama yerine makinede yıkanmalıdır. Makine tercihlerinde ise A+ kategorisinde tasarruf sağlayan cihazlar tercih edilmelidir.
- Banyo ve duş süreleri kısaltılarak önemli miktarda su tasarrufu sağlanabilir.
- Araç yıkamalarında sürekli akan sular yerine geri dönüşümü de olan otomatik yıkama makineleri tercih edilmelidir.
- El yıkama, diş fırçalama ve tıraş olma sırasında sular sürekli olarak boşa akıtılmamalıdır.
- Bahçe sulamalarında, özellikle yaz aylarında buharlaşmanın etkisini azaltmak için sabahın erken saatleri ile akşamın geç saatleri tercih edilmelidir.
- Dahili tesisatlarda su kaçaklarının olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
- Musluk bataryaları ile duş başlıkları, tazyikli su akmasını sağlayan ürünler ile değiştirilebilir.
- Bulaşık ve çamaşırlar makineler sık yıkama yerine, dolduğu zamanlarda yıkanmalı ve ekonomik modlar tercih edilmelidir.
- Banyo ve tuvaletlerde gereksiz sifon çekilmemeli, küçük rezervuarı olan ürünler tercih edilmelidir. Şayet bu da mümkün değilse, rezervuarlar içerisine 1 litrelik şişe konabilir ve her sifon çekiminde 1 litre su tasarrufu sağlanabilir.
- Mutfak ve banyo lavabo altlarındaki su giriş vanasını kısarak, suyun akış şiddetini azaltabilir ve tasarruf yapabiliriz.