İmamoğlu korkunç faturayı açıkladı: ''85 milyar dolarlık imar rantı yarattılar!''
İstanbul'da kendisinden önce görev alan yönetimlerin kentte 85 milyar dolarlık imar rantı yarattığını belirten İBB Başkanı İmamoğlu, "Bir, hediye imar tadilatlarıyla birilerinin cepleri doldurulmuş. İki, İstanbul hepimize ait olan kamu arazilerini kaybetmiş. Üç, deprem ve diğer afetler için kullanılabilecek alanlar rezidanslara, otellere dönüşmüş. Bu imar hediyelerinin mali büyüklüğü ise 85 milyar dolara tekabül ediyor" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da kendisinden önce görev alan yönetimlerimin kentteki afet ve acil durum toplanma alanlarını rezidans ve otellere dönüştürdüğünü kaydederek, İstanbul'da 'çok katmanlı bir adaletsizlikle' karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.
Cumhuriyet'tan Dilan Ayırkan'ın sorularını yanıtlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da kendisinden önce görev alan yönetimlerin kentte 85 milyar dolarlık imar rantı yarattığını vurguladı.
"Çok katmanlı bir adaletsizlik"
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
"Plancı arkadaşlarımız yoğun bir çalışmayla, imar oyunlarıyla İstanbul’a monte edilen 130 projenin ve kente yaptığı etkinin röntgenini çekti. Kamusal kullanımlara ayrılmış, okul, hastane, yeşil alan gibi sosyal donatıların imar planı değişiklikleri ile özel kullanıma açıldığı durumlara bakıldı. Gördük ki çok katmanlı bir adaletsizlik ve adeta yağmacılıkla karşı karşıyayız.
Doğal afetler için kullanılabilecek alanlar otellere dönüşmüş
Bir, hediye imar tadilatlarıyla birilerinin cepleri doldurulmuş. İki, İstanbul hepimize ait olan kamu arazilerini kaybetmiş; bu alanlarda kamunun vermesi gereken eğitim, sağlık, kültür gibi hizmetlerden tüm İstanbullular mahrum bırakılmış. Üç, deprem ve diğer afetler için kullanılabilecek alanlar rezidanslara, otellere dönüşmüş. Dört, bunlar da yetmemiş, bu keyfi imar haklarından doğan yapılaşmayı yaşanılır hale getirmek için gerekli fiziki ve sosyal altyapıyı da belediyeler ve kamu kurumları yüklenmiş. Beş, gelişigüzel yoğunluklar ulaşım başta olmak üzere mevcut altyapıyı sıkıntıya sokmuş.
Hukuk mücadelemiz sürüyor
Bu tür imar hediyelerini üst üste ve yan yana koyduğumuzda toplamda Beyoğlu ilçemiz büyüklüğünde bir alandan söz ediyorum. Bu imar hediyelerinin mali büyüklüğü ise 85 milyar dolara tekabül ediyor. Belediye’nin 2022 yılı bütçesinin tam 41 katı. Şöyle söyleyeyim: Bu kaynakla İstanbul’u deprem karabasanından kurtaracak kentsel dönüşümü rahatça gerçekleştirebilirdik. Bu hesaba Kanal İstanbul ve çevresinde imara açtıkları Yenişehir Projesi, Esenler’de imara açılan askeri alan gibi alanlar dahil değil. Söz ettiklerimde hediyeler verilmiş ve gideceği yere gitmiş. Gerçekleşmemiş olanlarda hukuk mücadelemiz halkımız bedelini ödemesin diye sürüyor."