İBB'nin ''Bütçe Senin'' uygulamasıyla söz yetki karar İstanbullularda oldu
İstanbullulara İBB yönetiminde doğrudan söz hakkı tanıyan örnek katılımcı bütçe uygulaması, “Bütçe Senin” bu yıl da ilgi gördü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2023 yılı yatırımlarında yer alacak projelerden İstanbulluların önerdiği 670 projeye bakıldı. Yasal ve teknik uygulanabilirliğe bakılıp 77 proje İstanbulluların oylamasına sunuldu. Toplu ulaşımdan, akıllı şehir uygulamalarına, Halk Ekmek’ten, sosyal tesislere kadar İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak 28 proje önerisi oylamadan geçer not aldı.
İlk kez geçen yıl hayata geçirilen İstanbul’un ilk “Katılımcı Bütçe” uygulaması “Bütçem İstanbul: Bütçe Senin, Karar Senin” İstanbullulardan ilgi görmeyi sürdürüyor. Katılımcı Bütçe uygulamasında bu sene 30 Mayıs – 26 Haziran tarihleri arasında 670 proje başvurusu alındı. 670 proje arasından teknik ve yasal açıdan uygulaması mümkün olan 77 proje İstanbulluların oylamasına sunuldu. 11-24 Temmuz tarihleri arasında https://butcesenin.istanbul adresi üzerinden oylamaya katılan 14.834 İstanbullu, 28 projeyi seçti. 2023 yılında yatırım bütçesine dahil edilmek üzere seçilen projeler İBB Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı, İstanbul Kent Konseyi ve İstanbul Planlama Ajansı koordinasyonunda yürütülecek. İBB’nin 2023 yılı bütçesi, 2022 yılı bütçesinde olduğu gibi İstanbullularla birlikte hazırlanacak.
“İSTANBULLULARI KENTİN YÖNETİMİNE KATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
“Projeni öner, İstanbullu oylasın, biz hayata geçirelim” diyerek proje başvurusu için İstanbullura çağrı yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu , “Kentlerin sahibinin o kentte yaşayanlar olduğuna inanıyor, İstanbulluları kentin yönetimine katmak için çalışıyoruz. 16 milyon İstanbulluya “İstanbul Senin” dememizin nedeni de işte bu. Şimdi ise bir kez daha “Bütçe Senin, Karar Senin” diyoruz.” sözleriyle proje verdiği önemi bir kez daha dile getirdi.
İŞTE O PROJE ÖNERİLERİNDEN BAZILARI
Uygulanabilir 28 proje arasında ilk 5 sırada yer alan proje önerileri şunlar:
1-DURAKTA YOLCU VAR
Duraklara enerjisini gün ışığından alan bir buton yerleştirilecek. Butona basılınca “ Durakta Yolcu Var ” yazan tabela yanacak. Yolcu görünür olacak. Wifi sistemi ile bilgi durağa yaklaşan otobüse iletilecek.
2-OTOBÜSLERİN DÖNÜŞÜMÜ
Proje kapsamında içten yanmalı motor ömrünü tamamlamış otobüslerin tahrik sistemlerinin elektrikli motora dönüştürülmesi önerildi. İstanbul’da özellikle yokuş aşağı otobüs hareketlerinde otobüsün potansiyel enerjisinin bataryada depolanması verimli ve sürdürülebilir bir otobüs konsepti oluşturulması hedeflendi
3- HERKES ŞEHİR MÜFETTİŞ OLABİLECEK
“Sorun Var” mobil uygulaması ile isteyen herkes harita üzerinde bulunduğu yerdeki sorunu belediyeye iletebilecek.
4-GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLER
Emekli öğretmenlerin çocuklara görüllü eğitim verdiği, kültür sanat faaliyetlerine ve kentsel hayata uyum çalışmalarına katılarak rol model oldukları proje.
5-HALK EKMEK OTOMATI
Halk Ekmek ürünlerinin otomatlardan satılmasını öneren proje.
Geri kalan diğer 23 proje önerisinin detaylarına https://butcesenin.istanbul/oylama-sonuclari adresinden ulaşılabilir.