Bodrum'da Mandalina Hasat Festivali
Kendine has kokusu ve tadıyla bilinen Bodrum mandalinasının korunması ve önemine dikkat çekmek için düzenlenen festivale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Şenlik havasında geçen festivalde, turizmin önce mandalinayı vurduğuna dikkat çeken Başkan Aras, mandalina bahçelerini korumak için yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlattı.
Bodrum'un coğrafi işaretli ürünü kendine has kokusu ve tadıyla bilinen Bodrum mandalinasının korunması ve önemine dikkat çekmek için Bitez’de düzenlenen 15’inci Bodrum Mandalina Hasat Festivali yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü organizasyonunda Bitez Tanıtım Vakfı (BİTAV), Bodrum Turizm ve Kültür Derneği ve üreticilerin desteğiyle düzenlenen festival şenlik havasında geçti.
Bitez Köyiçi'nde düzenlenen festivale Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Milas Kaymakamı Ünver Böke, Muğla Milletvekili Yavuz Demir, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediye başkan yardımcıları, Muğla İl Tarım Müdürü Barış Saylak, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Bitez Mahallesi Muhtarı Seda Özgüçlü ile siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Turizm Önce Mandalinayı Vurdu
Festivalde yaptığı konuşmasında Bodrum'un, tarihi ve kültürel değerleri ile çok önemli bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Aras, koruma kullanma dengesinin önemine değinerek şöyle devam etti “Bizler mandalina bahçelerinde doğduk büyüdük. Yapılan hasadın, mandalinayı ekip geliştirmenin ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Mandalina ağacı öyle bir ağaçtır ki verdiğiniz emeğin karşılığını size kat ve kat geri verir. Yazın siz mandalina bahçesinde içinde yaşamazsanız mandalina ölür. Bizler eskiden kış dönemi köylerimize göçerdik. Yaz ayları kesinlikle mandalina bahçesine göçerdik. Mandalina bahçesi yazın bakım ister sulama ister, otunu temizlemek, gübrelemek ister. Artık yapılmıyor, mandalina bahçelerini kaderlerine terk ettik. Tarımın önüne geçen turizm önce mandalinayı vurdu. Bizler mandalinayı eski haline getiremeyiz ama mevcut olanları koruyabiliriz. Endüstriyelleştirerek pazara sunmak ve aynı zamanda içinde yaşayarak bunu başarabiliriz.
Sökülen Ağaçların Yerine Binalar Dikiliyor
Yapılan imar planlarında mandalina bahçelerinin korunamadığını ve mandalina ağaçlarının yerlerinden sökülerek beton binaların dikildiğine vurgu yapan Başkan Aras, “1980’den sonra yapılan planlamada mandalina bahçeleri yer almıştır. Buraların imara açılması nedeniyle büyük bir katliam olmuştur. Bazıları korundu. Tarımsal alan olarak korunan alanlarımız halen var”dedi.
Bahçeleri Korumak İçin Adımlar Atılıyor
“Biz artık bahçeleri değil ağaçları koruya biliyoruz” diyen Başkan Aras, şöyle devam etti “Bunun için bazı adımlar atıyoruz. Bahçeleri korumak için içinde yaşamak gerek. Siz koruma kullanma dengesini iyi kurmalısınız. Bitez ve Ortakent planlarında bu son dönemde yaptığımız planlarda, her mandalina bahçesinde hem ekoturizm için hem de en azından 3-5 odalı pansiyon yapılabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bir yol açtık.
Başkan Aras’tan Üreticiye Alım Garantisi
Mandalina bizim için tarihi bir değerdir. Bodrum Mandalinası türünün tek örneğidir. Başka bir yerde de bulamazsınız. Bodrum Mandalinasını korumak zorundayız. Bodrum Mandalinasını lütfen işlemeye devam edelim. İşleyen vatandaşlarımızdan biz belediye olarak almaya hazırız. Kimsenin elinde reçeli, marmelatı, lokumu, kurusu kalmaz. Üretin getirin belediyeye, alım garantisi vermeye sonuna kadar hazırım."
Kaymakamlıktan Belediyenin Çalışmasına Destek
Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar konuşmasında, Bodrum’da üreticilerin mandalina bahçeleri ile çocuklarını okuttuklarına değinerek, coğrafi işaretli Bodrum Mandalinası için Bodrum Belediyesi’nin çok güzel çalışmalar yaptığını belirterek, mandalinanın yaşaması için bu çalışmalara destek vereceklerini ifade etti.
Muğla İl Tarım Müdürü Barış Saylak ise Bodrum Mandalinasını yaşatmak, bahçeleri korumak, gelecek kuşaklara aktarmak için önümüzdeki süreçte Belediye, TARKO, Bodrum İlçe Tarım ile birlikte iyi tarım ve organik tarım uygulaması yapmak isteyen üreticilerle bir protokol imzalayacaklarını açıkladı.
Konuşmaların ardından Kaymakam Bayar, Turgutreis Engelliler Sağlık Vakfı çocuklarının el yapım plaketlerini, katkılarından dolayı Başkan Aras’a, İl Tarım Müdürü Barış Saylak’a, Bitez Mahallesi Muhtarı Seda Özgüçlü ile Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, BİTAV Başkanı Mustafa Menkü, BOFAD Başkanı Akın Rüştü Fetvacı, İbrahim Çömez’e ve mandalina üreticilerine takdim etti.
Sanatçı Ender Kasal’ın yöresel türküleri ile devam eden festival etkinliğinde, Bodrum Folklor Araştırma ve Turizm Derneği Kulübü (BOFAD) ile Bodrum Halk Eğitim Merkezi halk oyunları grubu halk oyunları gösterisi sundu.
Bahçelerden Toplanan Mandalinalar Develerle Taşındı
Sembolik hasat yapılıp toplanan mandalinalar develer ile şenlik alanına taşındı. Mandalina kasaları çakıldı. Muğla Gastronomi Aşçılar Derneği tarafından hazırlanan mandalina ile yapılan yemek ve tadım sunumlarının yapıldığı bir workshop düzenlendi. Sokak boyunca açılan stantlarda el yapımı ürünler vatandaşların beğenisine sunulurken. Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri de açtıkları stantla festivalde yerini aldı.
Festival kapsamında, “Bodrum Mandalinası’nın Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu kısa bir belgesel gösterimi gerçekleşti. Festival, Didem Kasal ve Suzan Kardeş’in konseri ile sona erdi.