Beylikdüzü Belediyesi’nden iki örnek proje daha
Afetlere karşı hazır bir kent oluşturma hedefiyle örnek teşkil edecek çalışmalara imza atan Beylikdüzü Belediyesi, “Modüler Yaşam Evi” ve “Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu” ismini taşıyan iki yeni vizyoner projeyi daha hayata geçirdi.
Afetlere karşı hazır bir kent oluşturma hedefiyle örnek teşkil edecek çalışmalara imza atan Beylikdüzü Belediyesi, “Modüler Yaşam Evi” ve “Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu” ismini taşıyan iki yeni vizyoner projeyi daha hayata geçirdi. “Modüler Yaşam Evi” afet sonrası vatandaşlara geçici barınma alanını çok kısa bir sürede sağlarken “Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu” ise arama kurtarma ekiplerine hem konaklayabilecekleri hem de ihtiyaç duyduğu tüm malzemelere ulaşabilme imkânı sunuyor. Beylikdüzü’nde afet öncesi yapması gereken tüm çalışmaları titizlikle sürdüklerini dile getiren Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Hayata geçirdiğimiz projelerle Türkiye’nin tüm belediyelerine ilham olmak istiyoruz, çünkü afet çalışmaları afet anında değil afet öncesinde yapılır ve biz yapmamız gerekenleri yapıyoruz” dedi.
Beylikdüzü’nü her türlü afete ve olumsuz doğa olaylarına karşı hazır hale getirmek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Beylikdüzü Belediyesi, örnek teşkil edecek iki önemli proje daha tasarladı. İlçede yürütülen çalışmaları afet öncesi, afet anı ve sonrası olarak planlayan Belediye hayata geçirdiği, “Modüler Yaşam Evi” ile afet sonrası vatandaşlara geçici bir barınma alanı sağlarken “Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu” ile de afet sonrasında bölgeye gelen arama kurtarma ekiplerine hem konaklayabilecekleri hem de ihtiyaç duyduğu tüm malzemelere ulaşabilecekleri imkânı sunacak.
Afet alanlarındaki geçici barınma sorununa çözüm: Modüler Yaşam Evi
“Modüler Yaşam Evi” ismini taşıyan yaşam konteyneri, dört adet modülün birleşmesiyle oluşuyor ve içerisinde; mutfak, yatak odası, WC ve banyo gibi fonksiyonları barındırıyor. Olası afet anlarında vatandaşlara geçici bir barınma alanı sağlayacak yaşam konteyneri çatısında bulunan güneş enerjisi panelleri ve rüzgar tribünüyle de kendi enerjisini kendi üretebilecek. Modüler sistemde tasarlandığı için konumlandırılacağı bölgenin nüfusuna göre de uyarlanabilen 1+1, 2+1, 3+1 daire tipleri olan yaşam evi, 15 saatte üretilebiliyor ve iç içe giren parçaları sayesinde kolay bir nakliye imkanı ile çok hızlı kurulabiliyor.
“Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu”
Olası bir afet anında arama ve kurtarma ekiplerine katkı sağlamak için oluşturulan “Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu” ise 2 kattan oluşuyor. Üst katında bulunan 16 kişilik yatakhanesi ile arama ve kurtarma ekiplerine dinlenme imkanı sağlanırken alt katındaki kurtarma istasyonu ile de ihtiyaç duyulan tüm malzemelere ulaşma imkanı sağlanıyor. Paslanmaz çelikten oluşan konteynerde; 6 adet elektrikli ağır kırıcı, 30 cm çaplı benzinli beton kesiciler, elektrikli ve manuel demir kesiciler, manuel kırıcı deliciler, elektrikli ısıtıcılar, aydınlatma ekipmanları, el fenerleri, yangın söndürme ekipmanları, kurtarma ekipmanları, aşı muhafaza dolabı, yangın battaniyeleri, solunum tüpleri, sedyeler, serum üniteleri, sabit telsiz ve haberleşme ünitesi ile operasyonel koordinasyon çalışma alanları bulunuyor.
“Afet çalışmaları, afet anında değil afet öncesinde yapılır”
Afet sonrası geçici barınma alanlarına ilişkin yeni bir konsept geliştirdiklerini ifade eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Depremzedelerimizi çadır ve yaşam konteyneri olarak sunulan inşaat konteynerlerinden nasıl daha insani bir ortama taşıyabiliriz, düşüncesiyle yola çıktık ve Beylikdüzü Aklı ile Modüler Yaşam Evi’ni hayata geçirdik. Bu yaşam evi ile afetzedelerin barınma sorununa çok kısa sürede çözüm geliştirmiş oluyoruz” diye konuştu. Ayrıca Beylikdüzü’ndeki her mahalleye yerleştirilecek Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu’nun da çok önemli bir çalışma olduğunun altını çizen Başkan Çalık, “Olası İstanbul depremine karşı her mahallemize bu konteynerlerden yerleştireceğiz. İlçemize yardıma gelen arama kurtarma gönüllülerinin tüm ekipmanları burada yer alacak. Beylikdüzü Belediyesi, afet öncesi yapması gerekenleri yapıyor. Biz hayata geçirdiğimiz projelerle Türkiye’nin tüm belediyelerine ilham olmak istiyoruz. Çünkü afet çalışmaları afet anında değil, afet öncesinde yapılır ve biz yapmamız gerekenleri yapıyoruz” ifadelerini kullandı.