Beşiktaş Belediyesi'nin İklim Eylem Planı hazır

Küresel iklim değişikliği le ilgili gündem bu kadar oğun değilken Beşiktaş Belediesi, bu konu la ilgili önlemler alma a başla an ilk kurumdu. 2019 yılında karbon a ak izini nötrle en ilk belediye oldu. Beşiktaş Belediyesi Temmuz 2023’te de “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı”nı (SECAP) ha ata geçirdi.

Dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri iklim krizi ve bu krizle nasıl mücadele edileceği. Beşiktaş Belediyesi de sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirmek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı”nı (SECAP) Temmuz 2023’te hayata geçirdi. Bu plan sayesinde Beşiktaş’ta enerji kaynaklarının tüketimi asgari düzeye indirilmeye çalışılarak iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi planlanıyor. İstanbul Enerji A.Ş ile başlatılan Sürdürülebilir Ener ji ve İklim Eylem Planı, uzun vadeli bir çalışma gerektiriyor. Analiz süreci sekiz ay boyunca devam edecek ve sonrasında bir yol haritası ortaya çıkacak.

Beşiktaş Belediyesi iklim krizi ile mücadelesinde ilk adımlardan birini 2019 yılında atmıştı. Belediye öncelikle kurumun karbon salımı hesabını yaparak bu hesaplamaları alanında yetkili kurumlardan biri olan BSİ’ye onaylatmıştı. 

Bu süreç doğrultusunda İSTAÇ’a başvurularak kurumun 2019 yılında saldığı 4.164 ton karbon kredisi sıfırlandı. Belediye böylece ISO standardı doğrultusunda 2019 yılı için ISO 140641 belgesini almaya hak kazandı ve kurumsal ayak izini nötrleyen İstanbul’un ilk ve tek ilçe belediyesi oldu.

YEŞİL ALAN BARİYERLERİ

İklim değişikliğiyle mücadelede kentlerdeki en önemli bariyerlerden biri de yeşil alanlar. Beşiktaş Belediyesi de kamu alanlarını betona değil yeşile dönüştürüyor. Belediye, 45 adet park ve yeşil alanda 75 bin metrekarelik revizyon çalışmaları yaparken 18 adet yeşil alanda 17 bin 457 metrekarelik pasif alanı da halkın kullanımına açtı. Beşiktaş’ta atıl bulunan, uzun yıllardır el değmemiş yaklaşık 21 bin metrekarelik kullanılmayan bölge İBB iş birliğiyle yeşile dönüştürüldü ve Konaklar Kent Parkı açıldı. Haklın kullanımına sunulacak bir diğer alan da 280 dönümlük Ortaköy Yaşam Vadisi. Bu alanı bir yaşam vadisi haline getirmek için Beşiktaş Belediyesi, İBB iş birliğiyle çalışmalarına devam ediyor. Beşiktaş’ın ortasında bir vaha niteliği taşıyacak Ortaköy Vadisi tamamlandığında Beşiktaşlılar için doğayla buluşabildikleri yepyeni bir alan olacak.

İklim krizi, sadece sıcakların artmasına değil sel, taşkınlar gibi afetlerle de kendini gösteriyor. Bu noktada altyapı sorunlarının giderilmesi büyük önem taşıyor. Beşiktaş Belediyesi İBB iş birliğiyle Beşiktaş’ın ötelenen altyapı sorunlarını çözmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda devam eden çalışmalardan biri de Beşiktaş Meydanı düzenlemesi. Bu proje ile birlikte heykelden sahile kadar inen bir meydan gelişecek. İskeleden başlayan meydanın tamamı, trafikten arındırılarak yayalara kesintisiz olarak denizle buluşma imkânı sağlanacak. Meydandaki tüm araç trafiği yerin altına alınacağı için denizin önü tamamen yayalara açılacak. Deniz ile tarihi Köyiçi Meydanı birleşecek. 10 bin metrekareye yakın alan yayalaştırılacak.

ASBEST TEHLİKESİ BERTARAF EDİLİYOR

Beşiktaş Belediyesi, asbest uzaklaştırma çalışmalarına başlayan Türkiye’deki beşinci belediye ve bu konuda Türkiye çapında emsal gösterilen çalışmalara imza atıyor. Beşiktaş’ta tüm binalar yıkılmadan önce asbestten temizleniyor. Şu ana kadar yıkımı planlanan binaların 572 adedinde asbest denetim çalışması gerçekleştirildi ve 217 bağımsız bölümün asbestli malzeme içerdiği tespit edildi. Toplam 250,75 ton asbestli malzeme Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisleri’ne gönderildi.

BEŞİKTAŞ SAKİNLERİ DÖNÜŞTÜRÜP KAZANIYOR

Beşiktaş Belediyesi bir yandan küresel iklim kriziyle mücadele ederken, diğer yandan Türkiye’deki ekonomik sıkıntılarla baş etmeye çalışıyor. Bu iki soruna karşı tek elden mücadele etmek için Belediye, Dönüştür Kazan projesini 2021 yılında hayata geçirdik. Dönüştür Kazan Belediyenin akıllı, geri dönüştürülebilir atık toplama sistemi. Beşiktaş’ta ikamet eden veya işletme sahibi olan herkes uygulamayı mobil cihazlarına indirip kullanabiliyor. Uygulamada kendi hesabını oluşturan Beşiktaş sakinleri türüne göre ayrıştırdıkları atıklarını topladıktan sonra teslim etmek istedikleri zaman uygulama üzerinden randevu oluşturabiliyor. Belediye personeli atıkları almak için randevu oluşturulan lokasyona gelip kilo ölçümü yaptıktan sonra, atıkları teslim alıyor. Bireysel veya işletmeler tarafından teslim edilen atık miktarı kadar puan kazanılıyor. Toplanan puanlarla anlaşmalı işyerlerinden, esnaftan indirimli hizmet alınabiliyor.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN MOBİVET

Kentlerdeki doğal dengenin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için hayvanların özellikle de sokak hayvanlarının sağlığı çok önemli. Yaşam kalitesi artan sokak hayvanları doğal dengenin korumasında olumlu etki sağlıyor. Beşiktaş halkı da hayvan sevgisiyle öne çıkan ilçelerimizden. Beşiktaş Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde sokak hayvanlarının yardımına ulaşmak için beş araç kapasiteli Mobivet isimli Acil Hayvan Ambulansı filosu kuruldu ve çalışma saatleri 7 gün 24 saate çıkarıldı. Beşiktaş  Belediyesi  Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezi’nde ise sokağa bırakılan hayvanlar koruma altına alınıyor.

KADINLARIN YANINDA

Beşiktaş Belediyesi, hayatlarındaki zorlukları aşmaları, sorunları çözmeleri ve şiddetten korunmaları için kadınlara her anlamda destek oluyor. BM Kadın Birimi’nin “Ateşböcekleri” kampanyasına iletişim desteği veren Belediye, kentsel alanları kadınlar için daha güvenli hâle getirmek amacıyla karanlık sokaklarda aydınlatma çalışmaları yaptı. Pandemi döneminde “Eşitlik Evde Başlar” kampanyasıyla evde iş bölümüne, sorumlulukları paylaşmaya dikkat çekildi. Beşiktaş’taki iletişim mecralarında kare kodlu uygulamalarla İstanbul Sözleşmesi’nin okunmasını sağladı. Farkındalığı artırmak için evlenen çiftlere evlilik cüzdanının yanında İstanbul Sözleşmesi kartı verildi. Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi açıldı. Burada kadınları ve çocuklarını psikososyal açıdan destekleyen birçok çalışma yapılıyor.

Sonraki Haber