Ankapark kapatıldıktan sonra da zarar etti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa ettirilen Melih Gökçek döneminde 750 milyon dolara yaptırılan Ankapark’ta, ilki 17 Ekim 2019’da gerçekleştirilen toplam üç hasar tespit çalışması sonucu zarar belli oldu.

Ankapark’ın işletmecisi tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne karşı açılan, “Kiracılık Sıfatının Tespiti ve Muarazanın Men’i” davası kapsamında 5 Mart’ta keşif yapıldı.

BirGün’ün ulaştığı bilgiye göre, keşif sırasında işletmeci firmanın avukatı, Ankapark’ın Covid-19 nedeniyle işletilmediğini savunarak, “Değerlendirmede bu durum göz önünde bulundurulsun” dedi.

Belediyenin fesih kararının en büyük dayanağının, “Oyuncakların bakımının yapılmadığı” olduğunu belirten avukat, salgın nedeniyle yurtdışından teknik personelin gelip bakım yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Belediye yetkilileri ise “Covid-19 nedeniyle tesisi kapalı tutuyoruz” beyanının gerçeği yansıtmadığını, ihlallerin koronavirüs sürecinden çok öncesinde de var olduğunu vurguladı.

Firmanın, salgın yokken Kasım 2019 itibarıyla çeşitli bahaneler ile tesisi kapalı tutacağını beyan ettiği belirtildi.

Tesisin işletmecisi, 26 Kasım 2019’da Ankapark’ı ziyaretçiye kapattı. Firma, 30 Nisan 2020 itibarıyla belediyeye ödemesi gereken 26 milyon 440 TL’yi de ödemedi. Tesiste, 6-7 Mayıs 2020’de ikinci, 14 Mayıs 2020’de ise üçüncü denetim ve hasar tespit çalışması yapıldı. ABB yönetimi, şirkete 28 Mayıs 2020’de fesih ihtarnamesi gönderdi. 11 Haziran 2020’de ise “hasar ve delil tespiti” davası açıldı.

2020’nin Mayıs ve Kasım aylarında tesise onlarca haciz kararı iletilirken belediye bunlara itiraz etti. 7 Ekim 2020’de, ABB’nin işletmeciye fesih işlemleri için verdiği 90 günlük süre doldu. Tahliye için önce işletmeciye ihtarname gönderildi, ardından ise Kaymakamlığa başvuruldu. Ancak işletmeci, tesisi tahliye etmeyerek konuyu yargıya taşıdı.

TAHLİYE DURDURULDU

Mahkeme, tesiste 111 milyon 210 TL’lik yeni zarar tespit etti. Bu sırada Kaymakamlık, ABB’nin tahliye talebini reddetti ve tahliye işlemleri, yalnızca 50 bin TL teminat karşılığında durduruldu. İdare, tahliyenin durdurulması kararının ardından istinaf mahkemesinin yolunu tuttu. İşletmeci hakkında, “Sahte senet sunmaya teşebbüs” suçlamasıyla Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Bir sonraki duruşma 5 Mayıs’ta yapılacak.

Sonraki Haber