Venüs'ün üzerindeki bulutlar bilim dünyasını şaşırttı
Japonya'nın Venüs'e ulaşan modülü, ilginç detaylar gönderdi.
Japonya’nın Venüs’e güçlükle ulaşan modülü, Venüs’teki ilginç bulut oluşumlarından detaylı bilgiler gönderdi. Yayınlanan bulutun hareketleri ve görüntüsü bilim insanlarınca sıradışı olarak değerlendirildi.
Japonya'nın Akatsuki modülü, güneş etrafında beş sene boyunca turlamasının ardından hedefi olan Venüs'e başarıyla ulaşmış, gezegenle aynı yönde dönecek şekilde yörüngeye yerleşmişti. Japonya Uzay Keşfi Dairesi (JAXA), modülden gelen ilk bilgileri paylaştı.
Gelen bilgiler, Venüs'teki bulutların tam olarak bilim adamlarının düşündüğü gibi hareket etmediğini gösteriyor. Bulut katmanlarından elde edilen kızılötesi görüntülerden bulut dizilişlerinin düşünülenden daha karmaşık olduğu, yay şeklindeki bulut dizilişinin (sağdaki fotoğrafta) atmosferle değil, yüzeyle eşzamanlı olarak döndüğü anlaşılıyor. Buradan gezegenin yüzeyinde bulunanların gökyüzü üzerinde büyük bir etkisinin olabileceği sonucu çıkıyor.
JAXA'nın modülü planlanan yörüngeden uzak kaldığından, yüksek detaylı fotoğrafları yakalama şansı oldukça az. Bunun yanında modülün Venüs'e ulaşmasının yıllar almış olması, kameralardan birinde nemin toplanmasına neden olmuş ve kamerayı yaklaşık bir ay boyunca devre dışı bırakmıştı. Araştırmacılar yine de modülün geleceğinden ve Venüs'te yapılacak keşiflerden umutlu.