Twitter'da Müslümanlara yönelik ''nefret söylemi'' liginin ilk 3'ü açıklandı

Avustralya merkezli Victoria İslam Konseyi’nin hazırladığı rapora göre sosyal medyada Müslümanlara yönelik nefret mesajlarının yüzde 86’sı Hindistan, ABD ve İngiltere’den geliyor.

Son yıllarda Müslümanlara yönelik baskı, hakaret ve tacizlerde ciddi artış gözlemlenirken, Twitter üzerinden körüklenen İslam düşmanlığı ile ilgili çarpıcı bir çalışma yayımlandı. Avustralya merkezli Victoria İslam Konseyi (ICV) tarafından hazırlanan rapora göre, sosyal medyadaki Müslüman karşıtı nefretin yaklaşık yüzde 86’sı ABD, İngiltere ve Hindistan’dan geliyor.

28 Ağustos 2019 ila 27 Ağustos 2021 arasındaki sürenin incelendiği çalışmada, Hindistan, 871 bin 379 tweetle Müslüman karşıtı dijital nefret listesinde ilk sırada yer aldı. Hindistan’ı 289 bin 248 tweet ile ABD ve 196 bin 376 tweet ile İngiltere takip etti. Dijital Çağda İslamofobi adlı raporda, sosyal medyada İslam düşmanlığını Hindistan’da iktidar partisi BJP’nin körüklediği ifade edildi. ABD’de Müslümanlara yönelik kışkırtıcı söylemler sarf eden eski Başkan Donald Trump döneminde de sosyal medyada İslam karşıtı görüş tavan yaptı. İngiltere’de ise ülkenin göçmen karşıtı politikaları ve eski Başbakan Boris Johnson’ın gelişigüzel ırkçı demeçleri dijital nefretin körüklenmesinin nedeni olarak gösterildi.

TWITTER MÜCADELE ETMİYOR

Raporda baz alınan 2 senelik süreçte, Twitter’da 3 milyon 759 bin İslam düşmanlığı içerikli gönderi paylaşıldı. 2022 yılında yapılan incelemede, paylaşımların yüzde 85’inin kaldırılmadığı, sadece yüzde 14,8’inin platform tarafından silindiği kaydedildi. Raporun sonuç metninde, “Twitter’ın Müslüman karşıtı içeriği kaldırmada büyük ölçüde başarısız olduğu” değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda bir diğer dikkat çeken detay ise Twitter’ın Müslümanlara yönelik nefret diliyle paylaşılan içeriklere karşı tutumu oldu. Sosyal medya şirketi, İslam düşmanlığı şikayetiyle raporlanan tweetlerin sadece yüzde 3’ünü kaldırdı. Çalışmada ayrıca, politikacıların İslam’la ilintili olaylara verdikleri tepkinin, İslam karşıtlığının artmasına etkisi de gözler önüne serildi.

Sonraki Haber