Numara taşımada tazminat hakkı !
GSM operatörleri numara taşıma işlemi gecikenlere ve talep edilmeden numarası taşınan vatandaşlara tazminat ödeyecek.
GSM operatörleri numara taşıma işlemi gecikenlere 500 liraya kadar tazminat ödeyecek. Talep olmaksızın numarası taşınan vatandaşlar ise bir defaya mahsus olmak üzere operatöre yapacakları taleple 4 bin liraya kadar tazminat alabilecek
Numara taşımada vatandaşı koruyan yeni düzenlemeler geliyor. Düzenlemeyle GSM operatörleri numara taşımada yaşanacak gecikmelerden sorumlu olacak. Tüketiciler habersiz yapılan numara taşımalarda 4 bin liraya kadar tazminat talep edebilecek. Önümüzdeki dönemde yapılması düşünülen düzenlemeyle numara taşıma başvurusu yapan ancak belirlenen süre içerisinde taşıma işlemi gerçekleşmeyenler tazminat alabilecek.
Süreç abonenin GSM operatörüne yapacağı taleple başlayacak. Bireysel aboneler en fazla 500 lira olmak kaydıyla günlük 5 lira, kurumsal aboneler ise bin lirayı geçmemek kaydıyla günlük 10 lira alabilecek. Abonelere GSM operatörü tarafından ödenecek tazminat, hem banka hesap numaralarına hem de operatörün bayi veya abone merkezi tarafından elden verilebilecek. Ayrıca faturalı abonelerin borçları üzerinden ve faturasız hatlara da TL yükleyerek bu tazminat ödenebilecek. Numara taşıma işlemini yapan bayi veya abone merkezinin göndermesi gereken bilgileri merkez operatöre göndermemesi durumunda ise aboneler bu bayilerden tazminat talep edebilecek.
2008 yılında başlayan numara taşıma uygulamasının ilk zamanlarında yoğun olarak karşılaşılan abonenin isteği dışında yapılan taşıma işlemlerine de tazminat cezası getirilecek. Genellikle bazı bayiler tarafından taşınan numara sayısı kadar prim almalarından kaynaklanan bu sorun tamamen ortadan kaldırılacak. Talep olmaksızın numarası taşınan vatandaşlar bir defaya mahsus olmak üzere operatöre yapacakları taleple 4 bin liraya kadar tazminat alabilecek. Kurumsal abonelerin alacağı miktar ise maksimum 8 bin lira olarak belirlenecek. Aboneyi mağdur eden bu gelişmeler üzerine yapılan talepler sonrası operatör veya bayiler tarafından 15 gün içerisinde söz konusu tazminatın ödenmeye başlanması gerekecek.
Düzenlemelerin önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi bekleniyor. Danimarka, İspanya,Slovakya, Portekiz, İtalya ve İngiltere'nin aralarında bulunduğu birçok ülkede uygulanan bu uygulamalarla AB mevzuatına uyum sağlanması amaçlanıyor.