Mars Yolculuğu ve Kullanılacak Teknolojiler
Elon Musk Reddit üzerinden açıklamalarda bulundu Mars Projesi için hedef 2022!
Günümüzün en çok beklenen gelişmelerinden bir tanesi kuşkusuz SpaceX CEO’su Elon Musk’ın Mars projesi. Proje ile detaylı bilgiler sunan Musk, geçtiğimiz ay Avustralya’da düzenlenen Uluslararası Uzay Kongresi’nde roketle dünyadaki herhangi bir noktadan başka bir noktaya toplu ulaşım sistemi olan BFR’yi duyurmuştu. Kıtalararasındaki uzak mesafeleri yarım saat gibi bir süreye indirecek olan projeden elde edilen fon Mars’a yapılacak olan yolculukta kullanılacak. Peki önümüzdeki günlerde bizi ne gibi gelişmeler bekliyor?
ITS (Gezegenler Arası Taşıma Sistemi)
BFR sistemi ile gelecek yıl kıtalararası yolculuklarının başlayacağı bildirilirken bu yolculuklarda kullanılan roketler Mars yolculuğu için bir nevi ön hazırlık niteliği taşıyacak. Dünya üzerinde bir uçakla gidilen en uzak mesafeyi yarım saat gibi bir sürede kat eden roketler bu yolculuklarda kullanılarak insanlara eşsiz bir deneyim sunacak.
Elon Musk bu açıklamaları ilk duyurduğu süreçte birçok insan Musk’ın tüm dünyayla dalga geçtiğini düşündü. Ancak yapılan sunumlarda tanıtılan teknolojik ürünler ile bunun gerçekleşebileceğini görmüş oldu. İşin en ilginç yanı ise BFR teknolojisinin açılımı oldu. BFR yani Big Fucking Rocket. Bu ismi duyanlar ilk başta şaşırsa da ismi gerçekten de böyle.
SpaceX firması geçtiğimiz yıldan beri çok yoğun bir çalışma yürütüyor. BFR taşımacılığında kullanılacak roketlerde “itici tankların uzak mesafeden kitlesel olarak çok verimli kullanılmasını sağlayacak silindir şekle bürünmesi gerektiğini ve en iyi kütle oranına sahip olması gerektiği” vurgulandı. Bu sayede yolculuk sırasında oluşacak olan muazzam sıcaklığın roket içerisinde yer alan yolcuları etkilememesi sağlanacak. Sıcaklığın yanı sıra yolculuk sırasında kabinde oluşması ihtimal yüksek basıncın insanların vücuduna olan etkisini en aza indirmek için roket tasarımında birçok değişiklik yapıldığı da açıklandı.
Dünyamız ile Mars arasında farklı bir yerçekimi kuvveti bulunduğu için Mars yolculuklarında roketler farklı şekilde modifiye edilecek. Bu sebeple dünyadaki inişler Mars’taki inişlerden bir hayli farklı olacak.
Radyasyon Sorunu Nasıl Giderilecek!
Mars ve uzay yolculuklarına dair en çok merak edilen konulardan bir tanesi radyasyon etkisi. Musk bu soruna dair BFR roketlerinin sığınaklara sahip olacaklarını ve bu radyasyonların hasar verici veya öldürücü düzeyde tehlike arz etmeyeceğini bildirdi. Bunun için birçok önlem aldıklarını belirten Musk 1969 yılında Ay’a seyahat eden astronot Buzz Aldrin’in şu an 87 yaşında hala hayatta olduğunu ekledi. Bu tür ufak temaslardan dolayı insanların endişeye kapılmaması gerektiğini söyledi.
Raptor Motorları
Bu yılın başında 31 tane Raptor motoru kullanan ITS teknolojisini duyuran Musk, bugüne kadar en gelişmiş özelliklere sahip roket motorları Raptorlara bağımlılar. Daha önce 300 ton ağırlığına sahip olan Raptor motorları yapılan çalışmalarla neredeyse yarı yarıya hafifletildi. 170 tona düşürülen motorlar hakkında daha önce açıklamada bulunan Musk, BFR roketlerinin en kötü ihtimallerde dahi iniş yapabilmesi için birden fazla motora sahip olması gerektiği açıklamıştı. Bu sebeple hem motor ağırlıklarında hem de yakıt miktarında asgari seviyeye inmek gerektiğini vurgulamıştı. Bu sebeple yeryüzünde kullanılacak olan motorların Mars yolculuğunda kullanılacak motorlardan bir hayli farklı güç ve kapasiteye sahip olacağını söyledi.
Kıtalararası yolculukların havayoluna nazaran daha güvenli olması için özenle çalıştıklarını vurgulayan Musk 13 saatlik mesafeleri 30 dakikaya indirecek olan sistemlerin Raptor motorları ile sağlanacağını söyledi. Roketlerin ve temel parçalarının 3 boyutlu yazıcılarla üretileceği ve birtakım parçaların özel yapıya sahip olacağını belirtti. Bu parçalar en yüksek direnç ve sıcaklıklarda dahi formunu yitirmeyen ve deforme olmayan özel bir metal alaşımdan oluşacağı vurgulandı.
Yüzyıllık Rüya: Mars ve Kolonizasyon
Uzay ve özellikle kızıl gezegen yüzyıllar boyunca insanoğlu için adeta ulaşılmak istenen bir rüya oldu. Birçok bilim-kurgu filmine ve kitabına konu olan Mars ve kolonizasyon insanlığın düşlerini büyüleyen iki etmen oldu. İnsanlığın yüzyıllık hayalini gerçekleştirmeye en yakın kişi olan Musk, Mars’a ilk ulaşıldığında inşa edilmeye başlanacak olan yapıların ekvatoral bölgeye yakın bir konumda olacağını açıkladı. Ekvatoral bölgedeki yerleşim sayesinde güneş enerjisinden en iyi şekilde faydalanılacak. Bu bölgelerde ayrıca geri dönüş için yapılacak roketlerin üretileceği üstler inşa edilecek. SpaceX firması ayrıca Mars’ta itici gaz yakıtı için gerekli malzemeleri toplayacak ISRU sistemini geliştirecek.
Mars projesinde ilk hedef kızıl gezegen ulaşmak ve geri dönüş yolculuğu için yakıt üretimi olacak. İlerleyen süreçte kızıl gezegende nüfusu arttırmayı planlayan firma birçok şirketin bu süreçte projeye dahil olması bekleniyor. Dünya üzerinde birçok firma ve özel kuruluş bu sürece dahil olmak istiyor.
Hedef 2022
Elon Musk BFR çalışmaları ile dünya üzerinde denemelere başlayacak ve ilk süreçte roketler ile 100 kilometrelik mesafelere uçacaklarını bildirdi. Bu aşamadan sonra dünya yörüngesine ulaşarak birçok insan taşınmaya başlanacak. Sistem rayına oturunca birçok insan bu yolculuktan istifade edebilecek. Elon Musk’ın iddialarına göre ise bu yolculukların maliyeti bugünkü uçak biletlerinden daha ucuz olacak. Bu yolculuklardan elde edilecek gelirler ile Ay’a bir üs kurulacak ve ardından Raptor roket motorlarının modifiyesi Ay yüzeyinde gerçekleştirilecek. 2022 yılına geldiğimizde ise Mars’a ilk yolculuğun testlerin ve çalışmaları yapılmaya başlanacak. Gerekli çalışmaların ardından insanoğlunun kızıl gezegene olan hasreti son bulacak.
Son yıllarda Mars kolonizasyonu ve yolculukları ile ilgili birçok kitap ve film yayımlanmıştı. Bu filmler açıkçası birçok insan tarafından hayranlıkla karşılandı. Peki sizler kızıl gezegen yolculuğu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Elon Musk insanlık tarihine geçerek insanoğlunu bir başka gezegene götüren ilk isim mi olacak yoksa insanlık bir yüz yıl daha bir Elon Musk’mı bekleyecek?