Lazerle telefon şarj etmek artık mümkün
Washington Üniversitesi mühendisleri, lazer teknolojisinden faydalanarak akıllı telefon şarj eden bir sistem geliştirmeyi başardı.
Kablosuz şarj teknolojisi, birkaç sene önce akıllı telefonlarda kullanılmaya başladı ve yeni modellere de dahil edilmesiyle giderek yayılıyor. Kullanıcıyı kablo derdinden kurtarmasından dolayı son derece kullanışlı olan bu teknoloji, maalesef hala telefonun bir noktada sabit kalmasını gerekli kılıyor. Washington Üniversitesi’nde görevli olan araştırmacılar, bu teknolojiye biraz lazer ekleyerek ortaya mükemmel işler çıkardı.
Sistem tamamen güvenli
Bu gibi sistemlerde lazer teknolojisinden faydalanma fikri uzun süre önce ileri sürülmüştü, ancak yüksek enerji iletimi yapan lazerler yapılarından ötürü telefon kullanıcılarına ve etraftaki diğer varlıklara zarar verebiliyordu. Araştırmacılar, lazer kullanımının tamamen güvenli olmasına odaklandıklarını ve teknolojiyi buna göre şekillendirdiklerini dile getirdi. Örneğin telefonun arka kısmında, lazerden enerji elde edildiği sırada cihazın fazla ısınmasını engellemek adına bir soğutma kanalı bulunuyor. Bunun yanı sıra lazerde yansıma temelli bir sistem de yer alıyor. Bu sistem lazerin telefona ulaşmayı başaramaması, yani biri veya bir şey tarafından engellenmesi durumunda zarara neden olmamak adına lazeri kapatıyor.
Sistemle birlikte 4,3 metre uzaklıkta akıllı telefon 2W güçte (ortalama bir USB bağlantısının aktardığı güç) şarj edilmiş. Araştırmacılar, sistemde bazı basit değişiklikler yaparak aradaki mesafenin 12 metreye kadar çıkaralabileceğini paylaştı.
Telefonun konumuna lazer gönderiliyor
Sabit bir şarj platformu bulunmadığından dolayı telefonların belirlenen herhangi bir yerde şarj edilebileceğini dile getiren araştırmacılar, insan kulağı tarafından duyulamayan fakat sistem tarafından algılanabilen sesleri lazere yön tarif etmekte kullanmayı tercih etmiş. Bu sesler lazerin ne zaman, nereye gönderileceğinin belirlenmesinde rol oynuyor. Sesi yayan sistem, telefon belirlenen şarj noktasına koyulduğu sırada etkinleştiriliyor ve böylece şarj işlemi güvenli, etkili bir şekilde gerçekleşiyor.
Araştırmacılar, sistemi geliştirmeye devam edeceklerini ve lazer teknolojisinin kullanılmasından ötürü önceliklerinin güvenlik olduğunu paylaştı. Belki de bundan yalnızca birkaç sene sonra kablosuz şarj teknolojilerinde lazerlerin kullanıldığını görebiliriz.