İnternet alışkanlıkları bağımlılığa mı dönüşüyor?
Ebeveynlerin yarısı, çocuklarının internet alışkanlığının bir bağımlılık haline geldiğini düşünüyor.
Kaspersky Lab ile B2B International'ın gerçekleştirdiği yeni araştırma, Türkiye’de ebeveynlerin %32'isinin çocuklarının çevrimiçi ortamda ne gördüğü ya da yaptığı konusunda kontrollerinin olmadığını düşündüğünü, %46’sının çocuklarının internet alışkanlığının bir bağımlılık haline geldiğinden endişelendiğini gösteriyor. Bunun yanı sıra, pek çok yetişkin, dijital ortamda aktif olan ebeveynleri ile
Katılımcıların yarısından fazlası (%58), çocuklarının çevrimiçi ortamda karşılaştığı tehditlerin giderek arttığına inanıyor. En büyük endişe çocukların uygunsuz ya da sakıncalı içeriklerle karşılaşma riski (%51) olurken katılımcıların neredeyse üçte ikisi (%55) çocukların bu tür içeriklere sınırsız erişime sahip olduğuna ikna olmuş durumda.
Diğer endişeler arasında çocukların tehlikeli yabancılarla karşılaşma ve iletişim kurma (%34) ve kendileri hakkında çok fazla kişisel bilgi paylaşma (%40) ihtimalleri yer alıyor. Katılımcıların %33'ü çocukların internet bağımlısı olabileceğinden ve çevrimiçi ortamda çok fazla zaman harcayabileceğinden korkuyor.
Çocukların zararlı yazılımlarla karşılaşma ve muhtemelen bunları tanıyamama riski de ebeveynlerin %37'si için büyük bir endişe kaynağı oluşturuyor. Daha şaşırtıcı ve endişe verici olan ise gençlerin yaşamlarında yıkıcı ve uzun vadeli etkisi olabilecek siber zorbalığın ebeveynlerin sadece %39'u tarafından ciddi bir endişe olarak listelenmiş olması.
Çocuklara ilişkin bu doğrudan tehditlerin yanı sıra, ebeveynler aynı zamanda ailenin diğer üyelerinin de verilerin kazara silinmesi ya da kaybedilmesi (%24) ya da çevrimiçi oyunlarda ve diğer ortamlarda uygulama içi satın alımlar nedeniyle beklenmeyen masrafların yapılması (%25) gibi çocukların çevrimiçi ortamdaki korunmasız davranışlarından etkilenebileceği konusunda endişe ediyor.
Yetişkinlerin endişelerine eklenen bir diğer yük ise internet kullanan ebeveynlerin %52'inin ve yetişkinlerin yarısından fazlasının (genel olarak %29) kendi anne babalarının karşılaşabileceği ve başa çıkamayacağı riskler konusunda endişe ediyor olmaları. Dijital ortamda aktif anne babalara sahip katılımcılar (ankete katılanların %16'ı) ebeveynlerini üçte iki oranında daha korunmasız görürken genel olarak katılımcıların %13'ü bu yaşlı akrabaların nelerle karşılaşabileceğinden endişe ediyor
Daha olgun internet kullanıcılarına ilişkin başlıca endişelerin arasında ise zararlı yazılımlarla (%51) ya da sahte web sitelerle ve e-postalarla (%50) karşılaşma, dolandırıcılık ve suç etkinlikleri yüzünden para kaybetme (%45), dolandırıcılara yakalanma (%51) ya da hatta gizlice izlenebilme (%37) riskleri yer alıyor. Çocuklar için çevrimiçi ortamlarda duyulan başlıca korkulara benzer şekilde, tehlikeli yabancılarla (%21) ve sakıncalı içeriklerle (%20) karşılaşma riskleri yaşlıların karşılaşabileceği tehlikeler listesinde de üst sıralarda yer alıyor.