Hastalara Akıllı Sistem Yol Gösterecek
MERSİN Üniversitesi'nde, 'Hastaneler İçin Akıllı Randevu Sistemi' geliştirildi. İnternet üzerinden kullanılabilecek bu sistem sayesinde, rahatsızlıkla...
MERSİN Üniversitesi'nde, 'Hastaneler İçin Akıllı Randevu Sistemi' geliştirildi. İnternet üzerinden kullanılabilecek bu sistem sayesinde, rahatsızlıklarının ne olduğunu belirten hastalar doğru polikliniğe ve o branştaki doktora yönlendirilecek. Sistem, 'robot doktor' ekranında dokunmatik ya da sesli olarak kullanılabilecek.
Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu ile Araştırma Görevlisi Sinem Yılmaz'ın 4 yıldır birlikte yürüttüğü bilimsel çalışmada sona gelindi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın finans desteğiyle projeyi hayata geçirdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Çuvalcıoğlu, hastaları sesli ve dokunmatik ekranda sorgulayıp onları doğru polikliniğe yönlendiren sistemin bir benzeri bulunmadığı söyledi. 'Hastaneler İçin Akıllı Randevu Sistemi'ni her yaştan insanın kullanabileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Çuvalcıoğlu, sistemin, hastalık şikayeti olan kişinin cinsiyet, yaş ve kronik rahatsızlıklarını dikkate alıp, sorulan sorulara verdiği cevapları değerlendirerek onları doğru polikliniklere yönlendirdiğini söyledi. Sistemin, işitme ve görme engellilerden, okuma yazma bilmeyen, teknolojik imkanı olmayan hastalara kadar herkesin kullanıma uygulan olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çuvalcıoğlu, "Sistem, sesli, yazılı ve işaret dili ile soru soruyor, cevapları sesli alabiliyor. Bu nedenle teknolojik değer olarak dünyada benzeri bulunmuyor" dedi.
DENEME UYGULAMALARI YAPILDI
Sistemin bu yönüyle Türkiye'nin teknolojik altyapısına katkı sunacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu, sistemi şöyle anlattı:
"İşitme engelli hastalar ve doktorları için katkı sağlayacak olan sistem, şikayetinin hangi polikliniği ilgilendirdiğini bilmeyen hastaların yanlış polikliniklere yönlenmesini, işgücü ve zaman kaybının önüne geçecek. Verilerin oluşturulması ve tutarlılığının denenmesi aşamalarında, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi dahil olmak üzere farklı illerden dört devlet hastanesi, özel hastanede görev yapan hekimler ve birçok aile hekiminin katıldığı toplam 64 hekimle, ayrıca yakın zamanda bir rahatsızlık geçirmiş 300'den fazla kişiyle görüşülerek, sistemin doğru poliklinikte, doğru hastayla doğru hekimi bir araya getirmesi sağlandı."
YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ İLE GELİŞTİRİLDİ
Projenin yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen bir sistem olduğunu da ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çuvalcıoğlu şunları söyledi:
"Bilimsel çalışmalarımızın içeriği fuzzy mantık, intuitionistic fuzzy mantık ve fuzzy cebirsel yapılar olarak özetlenebilir. Yapay zeka teknolojisi, fuzzy mantık ve benzeri mantık türleri kullanılarak yapılan matematiksel modellemelerin bir sonucudur. Hızlı trenler, fabrikaların kontrol sistemleri, savunma sanayisi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Patent başvurusu yapılan sistem, kısıtlı versiyonu ile www.robodemhealth.com adresinde üzerinden online olarak kullanılabilir. Sistem, insanların, hastaların yaşamını çok kolaylaştıracak. Sistemi evde, sokakta, parkta, her yerde kullanabilirsiniz. Hastalar için vakit kaybının önüne, doktorlar ve hastaneler için de iş gücü kaybının önüne geçilecektir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan sağladığımız finansla projeyi bu aşamaya getirdik. Geliştirmeyi sürdürüyoruz."
ME(AŞ/OA/CK)