Fare bedeninde insan beyni üretildi

Kök hücre çalışmalarında bilim insanları insan beyninin minyatür versiyonunu fare bedeninde üretmeyi başardı.

Kök hücre teknolojisi o kadar gelişti ki bilimciler artık insan beyninin minyatür versiyonlarını laboratuvarda üretebiliyor. Öte yandan bazı insanlar, hayvan vücudunda insan beyni üretmenin ahlaki yönleri konusunda endişeli. Bu endişeler, Washington D.C.’de başlayan Society for Neuroscience yıllık toplantısından sonra daha da alevlenecek gibi görünüyor. Zira iki grup bilimci, fare vücudunda üretilen küçük insan beyinleriyle ilgili daha önce yayımlanmamış bir araştırma sunacak.

Dunyahalleri.com’un STAT News’den aktardığı haberine göre, fare vücudunda üretilen küçük beyinlerden bir tanesi iki ay kadar canlı kalabildi. Seattle’daki Allen Beyin Bilimleri Enstitüsü başkanı Cristof Koch, “Yepyeni bir çağa giriyoruz. Bilim o kadar hızlı gelişiyor ki etik kuralları bilime ayak uyduramıyor” diyor. Üretilen küçük beyinler insanların olduğu anlamda ‘canlı’ değil fakat büyüyerek bizim beyinlerimiz gibi farklı katmanlar oluşturabiliyorlar. Hatta psikedelik ilaçlar gibi uyarıcılara insan beyni gibi tepki verebiliyorlar. İnsanlarda denemenin etik olmayacağı araştırmaları bu küçük beyinler üzerinde denemek mümkün olacağından, araştırma alanında devrim niteliğinde bir gelişmeyle karşı karşıyayız.

OCAK AYINDA İNSAN-DOMUZ MELEZİ EMBRİYO ÜRETİLMİŞTİ

Bilimciler, üretilen bu beyinlerin bilinci olup olmadığı konusunda tartışıyor. Fakat beyinlerin laboratuvar hayvanlarına yerleştirilmesi yeni etik endişeleri ortaya çıkarıyor. Ocak ayında da, Salk Biyoloji Çalışmaları Enstitüsü‘nden bilimciler insan-domuz melezi embriyo üreterek insan beyni hücresine sahip domuzların insan bilinci geliştirebileceği konusunda endişe yaratmıştı. STAT’ın haberine göre, toplantıda sunum yapacak diğer bir ekip, insan beyni organoidlerini kan damarlarına başarılı şekilde bağladı. Fakat ahlaki anlamda çok fazla eleştiri alan ekibin çalışmalarını durdurduğu söyleniyor.

Sonraki Haber