Facebook çıplaklık davasını kaybetti

19. yüzyılda yapılmış bir çıplak kadın tablosunu sayfasına koyması Facebook tarafından engellendiği için tazminat davası açan Fransız öğretmenin hukuk mücadelesini kazandı

Paris'teki temyiz mahkemesi, daha önce başka bir mahkemenin öğretmen lehine verdiği kararıFacebook'un itirazı üzerine inceledi ama kararın geçerli olduğuna karar verdi. Son mahkemekararında Facebook'un davayı ABD yargısına taşıma talebine set çekiliyordu.


Davacı öğretmen Frederic Durand-Baissas 2011 yılında açtığı davada hesabının yeniden açılmasını istiyor ve 20 bin euro tazminat talep ediyordu. Durand-Baissas'ın avukatları, Anglo-Sakson bir iffet anlayışı benimsemekle suçladıkları Facebook'un, bir yandan Cihatçıların şiddet içeren görüntülerine yer verirken diğer yandan çıplaklığı sansürlediğini söylediler.

Facebook'un bu konulardaki standart cevabı ise çıplaklık içeren içeriğin, küresel takipçi kitlesi içinden bir kısmının yaş ya da kültürel farklılık sebepleriyle bu konuda hassas olabileceği gerekçesiyle sınırlandığı yolunda.

Hangi hukukun alanında?

Fransız öğretmen Durand-Baissas 19. yüzyıl ressamlarından Gustave Courbet ile ilgili bir belgesele link verirken, sanatçının "Dünyanın kökeni" (The Origin of the World) adlı, bacaklarını açmış çıplak kadın tablosunun fotoğrafını kullanmıştı. Tablonun aslı Paris'deki d'Orsay müzesinde sergileniyor.

Aleyhine Fransa'da dava açılan Facebook, savunmasında, "Kullanıcılara uyguladığımız kurallar,California kanunlarına uygundur" diyerek davanın California'da açılması gerektiğini söylemişti.

Bu dava Facebook kullanıcılarının şirkete karşı başka ülkelerde dava açabilmesi bakımından örnek teşkil etmesi bakımından önem taşıyordu.

Fransa'da 22 milyon civarında Facebook kullanıcısı bulunuyor.

Paris'teki mahkeme Facebook'un Fransa'da aleyhine dava açılmasını engellemeye çalışmakla, Fransa tüketici koruma yasabarını ihlal ettiği kararına vardı.

Sonraki Haber