Amasyalı kasap elektrik üreten motor yaptı.. Peki nasıl çalışıyor ?

Amasya'da kasaplık yapan 19 yaşındaki genç elektrik üreten motor yaptı. Ancak icadı yıllardır tüm dünyada uygulanıyor.

Amasya'nın Suluova ilçesinde kasap Sinan Okay (19), hobi için kurduğu ve elektrikli aletler üzerinde çalıştığı atölyesinde, elektrik üreten motor yaptı.

İlçedeki bir et kombine tesisinde çalışan Okay, açıklamada, çocukluğundan beri elektrikli aletleri ilgisi olduğunu söyledi. Babasının ısrarıyla meslek olarak kasaplığı seçtiğini ancak iş yerinde ve evinde oluşturduğu küçük atölyelerde elektrikle ilgili çalışmalar yaptığını anlatan Okay, aldığı asgari ücretten artırdığı parayla elektrik malzemeleri topladığını belirtti.  



İş yerinde öğle arasında bile atölyesinde çalıştığını ifade eden Okay, 500 liralık masraf yaparak elektrik harcayan bir motoru, elektrik üreten bir motor haline getirdiğini bildirdi.               

Kısıtlı imkanlarla yaptığı ve   "Türk 01" ismini verdiği   icadıyla yaklaşık bin volt elektrik enerjisi ürettiğini, bu enerji ile de küçük ev aletleri ve ampulleri çalıştırdığını dile getiren Okay, şu bilgileri aktardı:               

"Bu çalışma, benzinli motorları yaptığım zaman aklıma geldi. 'Benzinli motorla yaptıklarımı neden elektrikli motorla yapmayayım' diye bir fikir oluştu ve araştırmalarıma başladım. Bir fizik kuralını alt üst ettim. İki bobinaj birbirini döndüremez, yükleyemez kuralını ortadan kaldırdım, iki bobinajın birbirini döndürmesini başardım. Elektrik harcayan bir motoru, elektrik üreten bir motor haline getirdim. 'Türk 01' ismini verdiğim mekanizmanın çalışma prensibi servo motor aküden alınan ilk elektrikle step motoru çeviriyor. Bu şekilde step motordan elektrik üreterek bobinaja elektrik yüklüyor. Bu elektrik regülatör sayesinde kullanılabilir bir seviyede düşürülüyor ve elektriği kullanabiliyoruz."               - "Gerekli destek verilirse şehrin elektriğini karşılayabilirim"   


Destek verildiği takdirde kurduğu sistemle bir şehrin ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayabileceğini savunan Okay, "Çalışma prensibi olarak kurduğum sistemdeki parçalar, sürekli birbirini döndürüyor. Hem kendini şarj ediyor hem de dışarıya elektrik üretiyor. Şu an kasaplıkla uğraşıyorum, çalışmalarımı ve araştırmalarımı genellikle işten sonra yapıyorum. Ben bu çalışmalarımı devlet bünyesi altında yapmak istiyorum. Projemin dışarıya gitmesini istemiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Başbakanımızdan desteklerini bekliyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin dışarıya karşı elektrik enerjisi bağımlılığını kaldırabilirim. Bu konuda yetkililerimizin desteklerini bekliyorum" dedi.

GENCİN HEVESİNİ KIRMAK İSTEMEYİZ AMA..

Söz konusu motor sistemi, yılladır tüm dünyada bilinen bir yöntem. Hatta bununla ilgili çok sayıda videoyu da Youtube'ta görmek mümkün.

Yine de Amasyalı gencin eline sağlık diyoruz.

Sonraki Haber