4.5G testini geçemeyen telefonlara kötü haber !
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan 4,5G destekli cihazlarla ilgili önemli bir açıklama yaptı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G destekli cihazların testlerinin, kurumun alanında uzman ekipleri tarafından yapıldığını belirterek, "Testler neticesinde standartlara uygun olmadığı tespit edilen cihazlara yönelik kanunda öngörülen idari yaptırımlar uygulanacak." dedi.
Sayan, yaptığı açıklamada, BTK'nın piyasa gözetimi ve denetimi anlamında elektronikhaberleşme cihazlarına uyguladığı testler hakkında bilgi verdi.
BTK Başkanı Sayan, son yıllarda kullanımı gittikçe artan giyilebilir cihazlara yönelik testleri yapmaya başladıklarını söyledi. Sayan, insansız hava araçlarının kullanımının yaygınlaşması nedeniyle bu araçların da özellikle radyo frekans güçlerinin seviyesini ve istenmeyen yayına sebep olup olmadıklarını ölçtüklerini bildirdi.
FİRMALARA YAPTIRIM UYGULANACAK
Laboratuvarlarda, elektromanyetik dalgaların insan sağlığına etkileri bağlamında sadece mobil ses haberleşmesi değil, aynı zamanda 3G ya da 4,5G teknolojileri ile data iletimi de yapabilen cihazların SAR değerlerine de baktıklarını belirten Sayan, şöyle konuştu:
Batarya yanması ve patlaması gibi olayları sıkça duyuyoruz. Bu kapsamda bataryaların elektriksel güvenlik testlerini yapmaya başladık. Ayrıca 4,5G destekli cihazların testleri de konusunda uzman ekibimiz tarafından yapılıyor. Tüm bu testlerin neticesinde standartlara uygun olmadığı tespit edilen cihazlara yönelik kanunda öngörülen idari yaptırımlar uygulanacak."
"YERLİ ÜRETİMDE UMUT VERİCİ GELİŞMELER VAR"
Sayan, 4,5G ihalesini yaparken, yerli üretimin en fazla önem verdikleri konuların başında geldiğini belirterek, ilk yıl için yüzde 30, ikinci yıl için yüzde 40 ve sonrasında yüzde 45 olarak belirledikleri yerli ürün zorunluluğunun bu duruşun göstergesi olduğunu ifade etti.
Teknolojinin yalnızca kullanıcısı ya da takipçisi olmayıp üretime doğrudan katılım için gayret gösterdiklerini dile getiren Sayan, BTK'nın yaptığı düzenleme, yetkilendirme ve denetimlerde bu hususun öne çıktığını kaydetti.
Sayan, 4,5G ihalesiyle hızlı internetin Türkiye'de kullanılmasına yönelik bir adım atıldığını anımsatarak, bu girişimin yerli ve milli üretim, tedarik, Ar-Ge personeli istihdamı ile Ar-Ge hedeflerinin ileri taşınmasında önemli rol oynadığını anlattı.
Yerli üretimi donanım ve yazılım anlamında harekete geçirmek istediklerine dikkati çeken Sayan, bu kapsamda sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle sık sık bir araya geldiklerini ve BTK'nın konuya verdiği önemi anlattıklarını söyledi.