Brezilya'nın gururu

Arthur Zico, Şampiyonlar Lig'inde Çeyrek finale çıkan ilk Brezilyalı teknik direktör oldu.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Arthur Zico, hem ligde hem de Avrupa'daki başarısıyla Brezilyalı hocaların yüz akı oldu. İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa'da sadece 1 Brezilyalı teknik adam görev yaparken Zico, Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final sevinci yaşayan ilk sambacı çalıştırıcı unvanını aldı.

Güney Amerika'nın en renkli ülkelerinden Brezilya'nın futbolcu ihracatı konusunda ne kadar ileri seviyede olduğu bilinen bir gerçek. Futbolun vitrini Avrupa'ya her yıl yüzlerce genç yetenek gönderen sambacılar, dünya genelinde de futbolcu fabrikası olarak tanınıyor. Brezilya denince akla futbol gelecek kadar meşin yuvarlakla özdeşleşmiş bu Latin Amerika ülkesi, teknik adamlardan bahsedilince ise adeta yerlerde sürünüyor. Yani neredeyse dünyanın en ücra köşesinde bile futbolcusu bulunmasına karşın o kadar az sayıda ismi duyulmuş hocası var ki, "Bu ülkeden teknik direktör çıkmaz." yorumları yapılıyor.

Ancak Fenerbahçe Teknik Direktörü Arthur Zico, hem ligde hem de Avrupa kupalarındaki müthiş başarısıyla Brezilyalıların yüz akı oluyor. Avrupa'nın önde gelen 5 liginden İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa'da Zico'nun dışında sadece 1 Brezilyalı çalıştırıyor. Portekiz Milli Takımı'nın başındaki Felipe Scolari'yi saymazsak kulüpler anlamında yalnızca Fransız ekip AS Monaco'nun teknik direktörü Ricardo Raymundo Gomes, sambacıları temsil ediyor.

Dünya futbolundaki efsaneler arasında yer alan Zico, Japonya Milli Takımı gibi vasat bir görevden çok büyük hedeflerin konuşulduğu Fenerbahçe'ye geldiğinde aktif spor yaşantısı dışında hiç Avrupa tecrübesi yoktu. Tabii bu durum ilk başlarda epey yadırgandı. Geçen yıl ilk sezonunda takımı Süper Lig'in zirvesine çıkarıp UEFA Kupası'nda iyi işler yapınca eleştirilen seviyesi azaldı. Bu sezon ise Zico'lu Fenerbahçe, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde 2. tura yükseldi. Üstelik yine ilk defa çeyrek final sevinci yaşandı.

Birkaç yıl öncesine kadar hayal bile edilemeyen böyle üst düzey bir performans, Sarı-Lacivertlilere çok şey kazandırırken Zico'nun yıldızı da iyice parladı. Avrupa'dan teklifler aldığı iddia edilen Zico, çeyrek finaldeki Sevilla maçı sonrası duygularını şöyle ifade etmişti: "Fenerbahçe'nin sayesinde tekrar Avrupa'da adı duyulan bir futbol adamı oldum. Kulübüme teşekkür ediyorum." Aslında tecrübeli hocanın bu sözleri Brezilyalı teknik adamlar için de geçerliydi. Zira eskiden beri Latin Amerikalı teknik direktörlere karşı Avrupa'da önyargılı yaklaşım sergileniyor. İspanyol takım Real Madrid'de kısa sürede görevine son verilen Vanderlei Luxemburgo'nun eline geçen fırsatı değerlendirememesi sambacı hocalara güveni oldukça azalttı. Avrupa'da yüzlerce futbolcusu olmasına rağmen takımların topu topu 2-3 tane Brezilyalı teknik direktöre emanet edilmesinin gerekçesi de başarısızlıklarla tamamen örtüşüyor. Avrupa futbolunun kulüpler düzeyinde en önemli organizasyonu Şampiyonlar Ligi tarihine bakıldığında Brezilyalı hocaların esamisi okunmuyor. Manchester United Menajeri Sir Alex Ferguson, 135 kezle Devler Ligi'nde takımının başında en çok maça çıkan isim. Ferguson'u Arsene Wenger (104) izlerken liste; Ottmar Hitzfeld (95), Carlo Ancelotti (89), Fabio Capello (78) şeklinde devam ediyor. 75 kişinin eklendiği bu listede hiçbir Brezilyalı'nın olmaması gerçekten inanılmaz. En düşük 14 kez takımıyla Şampiyonlar Ligi oynayan teknik adamların bilgilerinin verildiği tüm zamanların istatistiklerine, ön eleme turu ve çeyrek finalle birlikte 10 karşılaşmada boy gösteren Zico dahi girememiş. Fakat Zico, şimdi Devler Ligi'nde çeyrek final sevinci yaşayan ilk Brezilyalı teknik direktör unvanını kazandı.

Ayrıca Fenerbahçe, Zico ile birlikte Avrupa'da Brezilyalı teknik direktörlerle en çok çalışan kulüp olurken, Didi, Parreira, Lazaroni ve Zico dörtlüsünden sadece Lazaroni ile şampiyonluk sevinci tatmayarak bu alanda da Brezilyalılardan en çok başarı elde eden kulüp olma özelliği kazandı.

Carlos Dunga: Brezilyalı hocalarda disiplin eksik

Şubat ayında düzenlenen gazetemizin 18. Yılın Sporcusu Ödül Töreni'nin onur konuklarından biri olan Brezilya Milli Takım Teknik Direktörü Carlos Dunga, Brezilyalı hocaların Avrupa'da neden başarılı olmadığı yönündeki sorumuzu disiplin eksikliğine bağlamıştı. Brezilyalı teknik direktörlerin futbolcuları çok serbest bıraktığını belirten Dunga, suistimallerin yaşandığını, Avrupalı kulüp yöneticilerinin de bu durumdan rahatsızlık duyduklarını dile getirmişti.

Roberto Carlos: Zico'nun farkı, bizi özgür bırakması

Fenerbahçe'nin İspanyol ekip Real Madrid'den transfer ettiği ünlü futbolcu Roberto Carlos, Real Madrid'i geçen sezon şampiyon yapan ünlü İtalyan hoca Fabio Capello ile vatandaşı Arthur Zico'nun en büyük farkını, Zico'nun futbolcularını saha içinde serbest bırakması şeklinde açıklamıştı. Roberto Carlos, Madrid'de oynarken belirli bir bölgeye hapsolduğunu, ama Sarı-Lacivertli takımda Zico'nun sahada kendisini özgür bıraktığını vurgulamıştı.


Zaman

Sonraki Haber