''Allah razı olsun''

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, taraftar olaylarından en fazla canı yanan kulübün kendileri olduğunu söyledi.

Kötü ve çirkin tezahürat ile taraftar olaylarından en fazla canı yanan kulüp olan Beşiktaş, elektronik bilet uygulamasına dua ediyor.

Passolig uygulaması olmasa bile yasadan dolayı böyle bir çalışma içerisine gireceklerini dile getiren Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, “Statlarda tribün olaylarından dolayı canımız çok yandı. Geçen yıl en çok para cezası veren kulübüz. Passolig böyle bir uygulama getirerek bizi kurtardı. Onlardan Allah razı olsun” ifadesini kullandı.

Kulüpler Birliği Vakfı ve Medipol Başakşehirspor Başkanı Göksel Gümüşdağ da Passolig’in iptalinin kaosa yol açabileceğini dile getirdi. Kulüplerin büyük sıkıntıdan geçtiğini dile getiren Gümüşdağ, “Sisteme tüm kulüpler adapte oldu. Sistemin dışına çıkılması büyük sıkıntılara neden olur. Çünkü elektronik bilet sistemi bir güvenlik sistemidir. Eğer iptal edilirse farklı bir kaos oluşur. Kulüpler sorumluluk kabul etmez. O zaman taraftarları stada nasıl alacağız? Güvenlik anlamında büyük problem olur” yorumunu yaptı.

En fazla Cim-Bom
Galatasaray olarak Passolig’e olan ilgiden memnun olduğunu dile getiren sarı-kırmızılı yönetim, kendilerinin en çok kart satan kulüp olduğuna dikkat çekti. Cim-Bom’un 320 bin 977 Passoligli taraftarı bulunduğu, Fenerbahçe’nin 317 bin 194, Beşiktaş’ın ise 217 bin 117 bin taraftarının bulunduğunu dile getiren Galatasaraylılar, bu ilginin tribüne yansımasını istediklerini vurguladılar.
 
Cezadan kurtuldular
Elektronik bilet uygulamasının başlaması sonrasında taraftarın kendilerini otokontrole tabi tutması, kulüplerin cezalarını da önemli olanda düşürdü.
Passolig uygulamasının olmadığı 2013-14 sezonunun ilk 10 haftasında kulüpler 320 bin lira çirkin ve kötü tezahürattan dolayı ceza verirken, bu sezon sadece 100 bin lirada kaldı. Aynı şekilde 2013-14 sezonunun ilk 10 haftasında saha olayları nedeniyle 280 bin lira ödenirken, bu yıl ise 187 bin 500 liralık ceza verildi.
 
Bakan Kılıç’tan önemli saptama
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sporda Şiddeti Önleme Yasası’nda tüm siyasi partilerinin imzasının bulunduğuna dikkat çekti, e-bilet uygulamasını tartışmaya açanların bedavacılar olduğunu ileri sürdü.
Kılıç, e-bilet uygulamasının devreye girmesiyle artık olay çıkarmaya çalışanların 2-3 kez düşündüğünü ifade ederek, “Şu anda çok ciddi ceza alanlar var, sahaya girişlerden men edilenler var. Sahaya yabancı madde atma noktasında ciddi azalma var.
Biz istiyoruz ki stadyumlarımıza aileler gitsin. İnsanlar ailece maçları izlesinler. Bunu sağlamak için de böyle bir uygulamayı yapmamız gerekiyordu” ifadesini kullandı.
Yasanın uygulanmasında emniyetin olduğu kadar yargıya da büyük görev düştüğünü dile getiren Bakan Kılıç, “Kanunun kendilerine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanarak bunun önünde durmaları gerekiyor. Bence e-bilet uygulaması üzerinden tartışma açanlar, para ödemeden, bedava bilet alıp stadyumlara girenler. Bu işin içinde olan farklı gruplar. Aynı zamanda statlarda şiddetin, olumsuz hareketin içerisinde da olanlar... Yani bir anlamda karaborsa bileti bitiren de bir uygulama bu” yorumunu yaptı.
 
Artık herkes alıştı
Passolig ile ilgili önyargı yıkıldı, artık herkes elektronik bilet uygulamasına alıştı.
2014-15’in 11. haftalarına bakıldığında 21 bin 844 olan bilet adedi, bu sezonun 11. haftasında 38 bin 761’e yükselerek yüzde 77.44’lük bir yükseliş trendi yakaladı. Geçen sezonun 11. haftasındaki 625 bin 948 lira olan hasılat da, 1 milyon 192 bin liraya ulaşarak yüzde 90’lık bir artış gösterdi. 50 bin 598 olarak görülen giriş sayısı da 99 bin 148’e çıktı.
Geçen sezon ile bu yılın ilk 11 haftaları karşılaştırıldığında da neredeyse iki katına yakın bir artış görüldüğü ortaya çıktı. Geçen sezon 283 bin 671 olan bilet adedi, bu sezon 447 bin 527’ye çıktı, hasılat da 9 milyon 265 bin liradan 15 milyon 454 bin liraya yükseldi.
 
Passolig görüşülecek
Anayasa Mahkemesi, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un, “Passolig” uygulaması olarak bilinen e-bilet  uygulamasına olanak tanıyan hükümlerinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu bugün esastan görüşerek karara bağlayacak. 
Taraftar Hakları Dayanışma Merkezi, e-bilet uygulamasıyla ilgili Ankara 16. Tüketici Mahkemesinde dava açmıştı. Mahkeme de uygulamanın durdurulmasına karar vermiş ve düzenlemenin dayanağı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un ilgili maddelerinin anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştu.
 

Sonraki Haber