Hollanda futbolunda gerileme dönemi !

Hollanda'nın önde gelen takımları Ajax, Feyenoord ve PSV, Avrupa arenasında eski günlerini arıyor.

Hollanda futbolunda lig ve milli  takım kategorilerinde yaşanan düşüşün önüne geçilemiyor. Bir dönem Avrupa futbolunun en önemli ülkeleri arasında yer alan  "Portakallar", milli takım düzeyinde özellikle son yıllarda eski başarılarının  çok uzağında bir performans sergiliyor.
 
Geçmiş yıllarda ulaştıkları başarılarla adlarından söz ettiren Ajax,  Feyenoord ve PSV de uluslararası arenadaki eski günlerini mumla arıyor.
 
"Devler Ligi"ne direkt katılım tehlikede 
 
Kulüplerin son 5 sezon sergilediği performans hesaba katılarak  belirlenen UEFA ülkeler sıralamasında 10'unculukta bulunan Hollanda'nın, gelecek  sezondan itibaren düşüş yaşaması bekleniyor.
 
"Portakallar"ın Avrupa kupalarında AZ Alkmaar, PSV, Twente, Ajax ve  ADO Den Haag'ın mücadele ettiği 2011-2012 sezonunda kazandığı 13.600 puan,  gelecek yıldan itibaren hesaplamadan çıkacak. Sıralamadaki yeri sayesinde bu yıl Şampiyonlar Ligi kura çekimine lig  şampiyonu PSV'yi 1. torbadan sokan Hollanda, yeterli puan toplanamaması halinde  gelecek sezon bu hakkını kaybedecek.
 
Hollanda'nın 2018-2019 sezonundan itibaren "Devler Ligi"ne direkt  katılım hakkı veren ilk 12 sıra dışında kalma ihtimali de bulunuyor.
 
Bu sezon Hollanda temsilcilerinden Go Ahead Eagles ve Vitesse, UEFA  Avrupa Ligi ön elemelerini geçemedi. Ajax'ın 4 haftada 3 puan toplayabildiği UEFA  Avrupa Ligi gruplarında, Groningen ve AZ Alkmaar son sırada bulunuyor.  Hollanda'nın bu sezon en fazla katkı beklediği UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki tek  temsilcisi PSV ise 4 haftada 6 puan toplayarak grubunda 2'ncilikte yer alıyor.
 
Ajax "Devler Ligi"ni 3 kez üst üste kazanmıştı 
 
UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu 4 ve UEFA Kupa Galipleri  Kupası'nı bir kez (1986-1987) kazanan Ajax, özellikle 1970'li yıllarda Avrupa'nın  en çekinilen takımlarının başında geliyordu.
 
O dönemki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı 1970-1973  yıllarında 3 kez üst üste müzesine götüren Hollanda temsilcisi, aynı başarısını  1994-95 sezonunda tekrarladı.
 
Son olarak 1996'da Şampiyonlar Ligi finalinde Juventus'a penaltılarla  kaybeden Ajax, Avrupa arenasında yaklaşık 20 yıldır önemli bir başarıya imza  atamadı. Uzun zamandır özlem duyduğu başarılara ulaşamayan Ajax, bu sezon  Fenerbahçe'nin de yer aldığı UEFA Avrupa Ligi A Grubu'nda 4 maçta topladığı 3  puanla üst tura çıkma şansını zora soktu.
 
Feyenoord ve PSV eski günlerini özlüyor 
 
Ülkenin köklü kulüplerinden Feyenoord ise "Devler Ligi"nde 1969-70  sezonu finalinde İskoçya temsilcisi Celtic'i 2-1 mağlup ederek mutlu sona  ulaşırken, UEFA Kupası'nda ise 2 kez (1973-74, 2001-02) şampiyonluk sevinci  yaşadı.
 
Uluslararası arenadaki performans düşüklüğünü lige de yansıtan  Feyenoord, son şampiyonluğunu 1998-99 sezonunda elde edebildi. Geçen sezon ligde  4. olan ve play-off'ta Heerenveen'e elenen Feyenoord, Avrupa kupalarına katılım  bileti alamadı.
 
Hollanda'nın önde gelen diğer kulübü PSV ise UEFA Kupası'nı 1977-78'de  kazandı. On yıl sonra Almanya'nın Stuttgart kentinde oynanan 1988 Şampiyonlar  Ligi finalinde Portekiz temsilcisi Benfica'yı golsüz biten mücadelenin ardından  penaltılarda yenerek önemli bir başarıya daha imza atan PSV, sonraki süreçte  Avrupa'da adından söz ettiremedi.
 
Yetenekli oyuncular genç yaşta başka liglere gidiyor 
 
Hollanda basını, ülke takımlarının eski başarılarına ulaşamamasının  ana nedeni olarak ligdeki yetenekli oyuncuların genç yaşlarda Avrupa'nın farklı  takımlarına transfer olmasını gösteriyor. PSV'de forma giyen Arjen Robben, 2004 yılında henüz 20 yaşındayken  İngiliz temsilcisi Chelsea'nin yolunu tuttu. Fenerbahçe'nin yıldız golcüsü Robin  van Persie ise aynı sezon Feyenoord'tan Arsenal'a transfer oldu. Futbol hayatına  Galatasaray'da devam eden Wesley Sneijder ise 2007'de Ajax'tan Real Madrid'e  geçtiğinde 23 yaşındaydı.
 
Benzer bir durum, düşüşe geçmeden önce 2014 FIFA Dünya Kupası'nı 3.  sırada tamamlayan Hollanda Milli Takımı'nın kadrosunda da yaşandı.
 
Brezilya'da düzenlenen turnuvada üstün performanslarıyla dikkati çeken  Daley Blind aynı sezon Ajax'tan Manchester United'a, Bruno Martins Indi  Feyenoord'tan Porto'ya, Stefan de Vrij ise yine Feyenoord'dan Lazio'ya transfer  oldu.
 
Milli takıma da yansıdı 
 
Hollanda, 2014'te düzenlenen FIFA Dünya Kupası'ndaki başarılı  performansına rağmen 10 Haziran-10 Temmuz 2016'da Fransa'da düzenlenecek Avrupa  Futbol Şampiyonası (EURO 2016) finallerine katılamayarak düşüşüne milli takım  seviyesinde de devam etti.
 
1988'de Avrupa şampiyonluğu yaşayan "Portakallar", EURO 2016  Elemeleri'nde A Grubu'nu 13 puanla 4. sırada tamamlayarak 1984'ten sonra 32 yılın  ardından ilk kez finallere adını yazdıramadı. Dünya Kupası'nda aldığı başarılı sonuçlarla dikkati çeken Hollanda'nın  performansındaki düşüş, teknik direktör Louis van Gaal'in Manchester United'a  gitmesinin ardından başladı.
 
EURO 2016 Elemeleri öncesi Van Gaal'in yerine, "Portakallar"ı daha  önce 1994-1998 yıllarında çalıştıran Guus Hiddink bu göreve getirildi. Takımda  sistem değişikliğine giden 68 yaşındaki teknik adam yönetiminde eski başarılı  görüntüsünden uzak kalan Hollanda'da daha sonra göreve getirilen Danny Blind de  kötü gidişatı değiştiremedi.

Sonraki Haber