Rıza Kayaalp'tan askerlik patlaması !
Son Avrupa şampiyonasında 5. defa Avrupa’nın zirvesine çıkan Milli güreşçi Rıza Kayaalp'e askerliği ile ilgili çürük raporu verileceği sözleri şampiyonu şok etti.
Tecil işlemleri için gittiği askerlik şubesinde kendisine "çürük raporu" verilebileceğini öğrenen Kayaalp, "10 askere bedelim, ne olursa olsun 'çürük' olayını kabul etmiyorum" dedi.
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndan (BESYO) geçen yıl mezun olan milli güreşçi Rıza Kayaalp, tecil işlemleri için gittiği askerlik şubesinde, kendisine "çürük raporu" verilebileceğinin söylenmesi üzerine şoke oldu. Grekoromen stilde 130 kiloda Türkiye'yi temsil eden 1.83 boyundaki Rıza Kayaalp, "vücut kitle endeksi dolayısıyla askerliğe elverişli olmadığı" gerekçesiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı. Yaşadığı olayı Doğan Haber Ajansı Muhabirine anlatan Kayaalp, "Muayene ve tecil işlemini yaptırmak için askerlik şubesine gittim. Üniversite okuduğum için 2 yıl daha tecil hakkım vardı. Vücut kitle endeksi dolayısıyla çürük verilebileceğini biliyordum ama fiziğime bakarak 'Bana çürük raporu vermezler' diye düşündüm. Askerlik için boy ve kilo orantısına bakılıyormuş. İkisi arasında fiziki yapısına bakmadan çürük veriyorlar" dedi.
"10 ASKERE BEDELİM, ASLA 'ÇÜRÜK' OLAYINI KABUL ETMİYORUM"
"Büyükbabam askerliğimi yapmamı istedi. Ben de ona söz verdim" diyen milli güreşçi, "Çünkü onun dedeleri Mersin'de olsun Çanakkale'de olsun oralarda şehit düşmüşler. Her zaman bana bunu anlatır. Ben de ona 'Büyükbaba, şimdi askerliği yapıp da ne yapacağım' dedim. "Yok, sen yine askerliğini yapacaksın. Bana söz ver' dedi. Ben de askerliğimi yapacağıma yönelik 92 yaşındaki büyükbabama söz verdim. O yüzden çürük almamak istedim. Ama 'Sana çürük vereceğiz' dediler. Ben de '10 askere bedelim' dedim. Fiziki yapım da çok iyi durumda. Normal bir tempoda 20 kilometre koşacak biriyim, 130 kilo olmama rağmen. 'Yok' dediler, prosedürün böyle öyle olduğunu söylediler. Israr ettim, muayenemi oldum. Şimdilik tecilimi yaptırdım ama ilerleyen dönemde askerliğimi yapabilecek miyim yoksa yapamayacak mıyım göreceğiz. Ben yapmak istiyorum, büyükbabama da söz verdim. Bir yerde nöbet de tutsak akşama kadar başka işler de yapsak o silahı elime alıp askerliğimi yapmak istiyorum. Bu prosedüre uymak istemiyorum. Ülkesi için bir şey yapmak isteyen her vatan evladı gibi ben de askerliğimi yapmak istiyorum. Ne olursa olsun 'çürük' olayını kabul etmiyorum."
Avrupa ve dünya şampiyonu olan, kariyerinde bugüne kadar 90'a yakın madalya ile kupa bulunan güreşin "altın çocuğu" Rıza Kayaalp, katıldığı 6 Avrupa şampiyonasının 5'inde altın, birinde gümüşte kaldı.
ÇÜRÜK RAPORU NEDİR?
Kamuoyunda yaygın olarak "çürük raporu" olarak bilinen rapor aslında kişinin askerliğe elverişli olup olmadığını tespit eden rapor. Bu rapor askerlik şubelerinde askerlik meclisi olarak tanımlanan ilk tabip denen heyet tarafından ya da daha çok askeri hastaneler tarafından veriliyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde bu raporun bütün veriliş yöntemi, usulü ve kıstasları ayrıntısıyla yer alıyor.
Yönetmeliğe göre, aşırı kilolulara çürük raporu verilmesi için çok ayrıntılı, tıbbi, teknik kriterler ön görülüyor. Bu konuda tanımlanan vücut kitle endeksi bulunuyor. Bunun hesaplanması sıklıkla internette rastlanılan veya güncel hayatta kulağımıza çalınan vücut kilo hesaplaması gibi değil. Çok daha farklı tıbbi, teknik bir hesaplama. Bu bilimsel hesaplamanın kriterleri ilgili yönetmelikte tanımlanıyor.
Boy ve kilo arasındaki sıhhi dengesizlik raporla tespit edilmiş olan kişiler için bir takip süreci başlıyor. Bu takip süreci bir sonraki yoklama dönemine kadar sürüyor. Bu en fazla 5 yıla kadar uzatılabiliyor. 5 yıl içerisinde boy ile kilo arasındaki dengesizlik düzeltilemeyen, iyileşme göstermeyen kişilerde bu sorunun kronik olduğu tespit edilebilirse askerliğe elverişli olmadığına dair rapor düzenleniyor.