Pankreas Kanseri Belirtileri

Pankreas kanserlerinin farklı tipleri bulunmaktadır. Bu durumda pankreas kanserinin tipine ve evresine bağlı olarak da belirtileri değişebilmektedir.

Pankreas kanseri temelde kanserin ekzokrin bezinde mi yoksa endokrin bezinde mi başlayıp başlamadığına bağlı olarak ayrılmaktadır. Pankreas kanseri vakalarının yaklaşık olarak yüzde 95'inde kanser pankreasın ekzokrin (enzim üreten) hücrelerinde başlamaktadır.

·         Ekzokrin tümörler: Çoğu pankreas kanseri ekzokrin bezini etkilemektedir ve bu duruma adenokarsinom adı verilmektedir. Bu tip pankreas kanserinde, tümörler pankreas kanalında oluşmaktadır. Uygulanacak olan tedavi ise tamamen kanserin evresine bağlı olarak değişmektedir.

·         Endokrin tümörler: Daha az görülen bu tip bir pankreas kanserinde tümörler genellikle iyi huyludur. Nadir olsa da, endokrin bezinde gelişen pankreas kanseri, hormon üreten hücreleri etkilemektedir. Bu tümörler ayrıca adacık hücresi tümörleri veya nöroendokrin tümörler olarak da adlandırılmaktadır.

Pankreas kanseri başlangıç evrelerindeyken, genellikle spesifik belirtilere yol açmamaktadır. Oluşan belirtilerde ise akla gelen ilk düşünce pankreas kanseri olmadığı için bazen diğer sağlık sorunlarıyla karıştırılabilmektedir. Pankreas kanserinin erken evrelerde fark edilmesini sağlayan belirtilerin ortaya çıkmaması nedeniyle, ne yazık ki kanser çok ilerlediği zaman teşhis edilmektedir.

Pankreas kanseri nasıl anlaşılır? Pek çok ortak pankreas kanseri belirtisi bulunmaktadır, diğer yandan bu belirtilere sahip olmak pankreas kanseri olduğunuz anlamına da gelmemektedir. Aşağıda sıralanmış olan belirtilerin diğer sağlık sorunlarından kaynaklanması daha muhtemeldir. Yine de, hiçbir durumu riske atmamak için sıralanan belirtilerin gelişmesi durumunda bir uzmana başvurmakta fayda vardır.

Ekzokrin Kanseri Belirtileri

Sarılık: Sarılık cildin ve göz beyazlarının sararmasıdır. Pankreas kanseri geliştiren çoğu hasta sarılık belirtileri göstermektedir. Bu durum, karaciğerde bilirubinin birikmesinden kaynaklanmaktadır.

Safra kanalında meydana gelen tıkanıklıkların tetiklediği bu durum pankreas kanseri nedeniyle oluşabilmektedir çünkü pankreas, safra kesesine yakın bir bezdir.

Pankreas kanserinin erken dönemlerinde bile gelişebilen sarılık, bazen kanserin henüz başlangıçtayken teşhis edilmesini sağlayabilmektedir. Diğer yandan, pankreas kanseri karaciğere doğru yayıldığında da sarılık belirtileri ortaya çıkabilmektedir.

Koyu idrar: Bazı durumlarda karaciğeri ve safra kesesini etkileyen pankreas kanseri, sarılıkla birlikte idrar rengi değişikliklerine de yol açabilmektedir. İdrarın rengi koyulaşabilmektedir. Bu durum kandaki bilirubin seviyelerinin artmasından kaynaklanmaktadır.

Açık renkli veya yağlı dışkı: Dışkının kahverengi bir renk almasını sağlayan bilirubindir. Safra kanalı tıkandığında ise dışkılar soluk ya da gri renkte olabilmektedir. Diğer yandan, sindirime yardımcı olan enzimler yağları doğru şekilde parçalamadığında da, yağlı dışkılar ortaya çıkabilmektedir.

Kaşıntı: Bilirubin ciltte biriktiği zaman hem cildin sarı bir renk almasına hem de kaşınmasına neden olmaktadır.

Not: Sarılığın nedeni genellikle pankreas kanseri değildir. Bu durum, çoğu vakada safra taşları, hepatit ve diğer karaciğer ve safra kanalı hastalıklarından kaynaklanmaktadır.

Sırt ağrısı: Pankreas kanseri nedeniyle karın ve sırt bölgesinde ağrılar hissedilmesi muhtemeldir.  Pankreas kanseri büyüğünde diğer organlara baskı yapmaya başlamaktadır. Bu da karın bölgesinde hissedilen ağrılara neden olmaktadır. Kanser pankreasın çevresinde bulunan sinirlere yayıldığı takdirde ise sırt ağrısı yaşanmaktadır.

Kilo kaybı: Pankreas kanseri hastalarında iştah kaybı çok sık rastlanılan bir durumdur. Bunun bir sonucu olarak da istenmeyen kilo kayıpları meydana gelmektedir.

Mide bulantısı ve kusma: Pankreas kanseri mideye baskı yaparsa, mideyi kısmen tıkayabilmektedir. Bu durumda yiyeceklerin geçmesi de zorlaşmaktadır. Hasta yemek yedikten sonra mide bulantısı, kusma ve mide ağrısı yaşayabilmektedir.

Safra kesesi ve karaciğer büyümesi: Pankreas kanseri safra kanalını tıkadığı zaman, safra kesesi büyümeye başlamaktadır. Diğer yandan, kanser eğer karaciğere yayılırsa, yine aynı şekilde karaciğer büyümesi de yaşanabilmektedir.

Kan pıhtısı: Bazı vakalarda, pankreas kanserinin ilk işaretlerinden biri bacaktaki büyük bir damarda oluşan kan pıhtısıdır. Bu durumda etkilenen bacakta ağrı, şişlik, kızarıklık ve sıcaklık hissedilebilmektedir. Kan pıhtısı akciğeri etkilediğinde ise nefes darlığı ve göğüs ağrısı oluşabilmektedir.

Yine de, bir kan pıhtısına sahip olmak genellikle kanseriniz olduğu anlamına gelmemektedir. Çoğu kan pıhtıları başka nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Yağ dokusu büyümesi: Pankreas kanseri olan bazı kişilerin cilt altında düzensiz yağ dokusu büyüyebilmektedir. Bu durum yağı sindiren pankreatik enzimlerin salınmasından kaynaklanmaktadır.

Diyabet: Nadir durumlarda, pankreas kanseri insülin üreten hücreleri tahrip edebilmektedir. Sonuç olarak da, diyabet gelişebilmektedir. Diyabet belirtileri arasında ise sık sık susamak ve idrara çıkmak bulunmaktadır.

Nöroendokrin Kanseri Belirtileri

Pankreatik nöroendokrin tümörü olan kişiler, aşağıda sıralanmış olan belirtileri yaşayabilmektedir. Bununla birlikte, bazı hastalarda sıralanan belirtilerin hiçbirinin gelişmemesi de muhtemeldir. Oluşabilecek belirtiler şöyle sıralanmaktadır:

·         Çok fazla mide asidinin neden olduğu ülserler

·         İshal

·         Yorgunluk, sinirlilik ve titreme, baş dönmesi, nöbetler ve bayılma olaylarına neden olan hipoglisemi

·         Karışıklık

·         Sık idrara çıkma, susuzluk ve artan açlığa neden olan hiperglisemi

·         Yüz, karın veya alt ekstremiteye yayılan döküntü

·         Kandaki potasyum seviyesinin azalması

·         Besin yetersizliği

·         Yüz, boyun veya göğüs bölgesinin kızarması

·         Mide bulantısı

·         Tip 2 diyabet

·         Safra taşları

·         Dışkının kötü kokulu ve yağlı olması

·         Kilo kaybı

Diğer belirtiler ise şunlardır:

·         Karın ağrısı

·         Sarılık

·         Kan kusma

·         Terlemek

·         Kalp atış hızının artması

·         Anksiyete

·         Baş ağrısı

·         Karışıklık

·         Bilinç kaybı

·         Görme bulanıklığı

·         Açıklanamayan kilo alımı veya kaybı

·         İltihaplı ağız ve dil

·         Karın bölgesinde hissedilen kitle veya yumru

Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas kanseri, sindirim sisteminin bir parçası olan pankreas bezinde meydana gelen anormal ve kontrolsüz hücre büyümesi sonucu oluşmaktadır. Pankreas kanserinin tedavi edilmeği takdirde, sindirim sistemindeki tüm organlara yayılma riski bulunmaktadır.

Pankreas Kanseri Tedavisi

Pankreas kanseri nasıl geçer? Pankreas kanseri tedavisi zor olan bir sağlık sorunudur. Erken evrelerinde teşhis edilmesi zor olduğu için genellikle tedavi için geç kalınmaktadır. Tedavinin olumlu sonuçlar vermesi için tümörün büyümemiş ya da vücudun diğer alanlarına yayılmamış olması önemli bir kriterdir.

Pankreas kanseri için yapılabilecek üç ana tedavi yöntemi ise pankreas ameliyatı, kemoterapi ve radyoterapidir.

Pankreas Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Pankreas kanseri tanısı ve tedavisinde rolü bulunan uzmanlıklar arasında gastroenteroloji, patoloji, tıbbi onkoloji, cerrahi onkoloji ve radyasyon onkolojisi bulunmaktadır.




Sonraki Haber