adv adv Adv Adv
Haber3

Otizmin kaynağı bulundu

Otizmin kaynağı bulundu Otizmin kaynağı bulundu

Bilim insanları otizmin arkasında Neandertal genlerinin yatabileceğini ortaya koyan bir araştırmaya imza attı.

Modern insanların, en yakın akrabalarından Neandertallerle çiftleşmesi sonucunda iki tür arasında gen aktarımı yaşandığı biliniyor. Bugün Avrasya'da yaşayan insanların genomunun yaklaşık yüzde 2'si Neandertal DNA'sı taşıyor.

Nesli 40 bin yıl kadar önce tükendiği bilinen Neandertallerin genleri, modern insanların üzerinde acıya duyarlılıktan nikotin bağımlılığına kadar çeşitli etkiler yaratıyor.

Molecular Psychiatry adlı hakemli dergide yayımlanan bir araştırmada bu genlerin otizmle bağlantısı incelendi.

Bilim insanları otizmin arkasında Neandertal genlerinin yatabileceğini ortaya koyan bir araştırmaya imza attı.

Otizm spektrum bozukluğu, sosyal iletişimde sorunlara yol açan nörogelişimsel bir durumu ifade ediyor. Bu bozukluğa tam olarak neyin yol açtığı bilinmese de genetik ve çevresel faktörlerin beraber bir etki yarattığı düşünülüyor.

Araştırmacılar ABD'deki otizm spektrumundaki kişiler ve spektrum dışındaki kardeşlerinden oluşan binlerce kişinin genetik bilgisini içeren Simons Vakfı Otizm Araştırmalarına Güç Veriyor adlı projenin veritabanından yararlandı.

Bilim insanları toplumun en fazla yüzde 1'inde bulunan bir Neandertal gen varyantının otizmli kişilerde kayda değer derecede daha sık görüldüğünü tespit etti.

Bu varyantın özellikle Hispanik olmayan siyah, Hispanik olan beyaz ve Hispanik olmayan beyaz gruplarındaki otizmli kişilerde daha sık rastlandığı kaydedildi.