DSÖ açıkladı: Virüs en çok ne zaman bulaşıyor?

Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsünün en bulaşıcı olduğu zamanın, insanların daha yeni hastalanmaya başladığı ve ilk semtomları göstermeye başladığı anlar olduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünün en bulaşıcı olduğu zamanın hastalığın başladığı anlar olduğunu açıkladı. İnsanların henüz hastalandığını fark etmemesi nedeniyle virüsün bu kadar kolay yayıldığı belirtilirken, ülkelere de bulaşın önüne geçmek için saldırgan bir test politikası ile sosyal mesafe kuralları uygulama çağrısı yapıldı.

SARS VE MERS’TEN FARKI, ÜST SOLUNUM YOLLARINA YERLEŞMESİ

DSÖ’nün acil durumlar uzmanı Dr. Mike Ryan, yeni korona virüsünün SARS ve MERS’in aksine ilk olarak al solunum yollarına değil, üst solunum yollarına yerleştiğini söyleyerek, bu nedenle damlacıklar yoluyla bulaşmasının ilk başlarda çok kolay olduğunu söyledi. Ryan, bu durumu şöyle izah etti:

‘ATEŞİNİZ BİR RESTORANDA ÇIKMAYA BAŞLADIĞINDA…’

“COVID-19, hastalanmaya başladığınızı daha yeni fark ettiğinizde üst solunum yollarında varlık gösteren ve viral yükü zirve yapan bulaşıcı bir patojen. Bu şu anlama geliyor: Bir restoranda kendinizi çok iyi hissederek otururken ateşiniz çıkmaya başlayabilir. Fena hissetmiyorsunuzdur, evde oturmaya gerek görmemişsinizdir.

Fakat o anda, viral yükünüz esasında çok yüksek olabilir. Ve hastalığın böylesine bulaşıcı olmasının nedeni, tam da o anda yayılabiliyor olması. Dünya çapına böylesine kontrolsüz bir şekilde yayılmış olmasının sebebi bu; bu virüsü durdurmak zor.”

‘VİRAL YÜK EN BAŞTA DAHA YÜKSEK’

DSÖ’nün epidemiyoloji uzmanlarından Maria van Kerkhove de, “Elimizdeki sınırlı bilgilere göre insanlar, semptomlarının daha yeni gelişmeye başladığı dönemde daha fazla virüs taşıyor gibi görünüyor” diye konuştu. Van Kerkhove, Almanya ve ABD’de yapılan araştırmalara göre, hafif belirti gösteren kişilerin hastalığı 8-9 gün boyunca bulaştırabildiğini de ekledi.

Sonraki Haber