Bilim insanları açıkladı: Koronavirüs salgını neden yavaşladı ?

ABD'li bilim insanları, yaptığı araştırmada, morötesi ışınların korona virüs hastalarındaki artış hızını kestiğini ortaya koydu. Araştırma sonuçları ayrıca havadaki nem oranının ve yağışların ise salgının yayılma hızına önemli bir etkisinin olmadığını gösterdi.

Amerikalı araştırmacılar, hava sıcaklığı, yağışlar ve morötesi ışınlarının koronavirüs salgınının yayılmasını ne şekilde etkilediğini açıklığa kavuşturdu. Habere göre araştırmacılar, ocak sonu ile nisan sonu arasını kapsayan dönemde ABD'deki günlük yeni korona virüs vakaları verilerini ve bu rakamların hava sıcaklığı, yağışlar ve morötesi ışınları ile olası bağını analiz etti.

Science Daily'nin aktardığına göre; yapılan çalışma, hava sıcaklığının artı 11 dereceye kadar yükselmesiyle korona virüs yayılımının gerçekten de azaldığını, ancak 11 dereceden daha yüksek hava ısılarının virüsün bulaşmasının azalması ile alakalı olmadığını ortaya koydu.

HAVA SICAKLIĞI BELİRLEYİCİ UNSUR DEĞİL

Bununla birlikte sıcak havalarda hastalanma oranının soğuk hava koşullarına göre daha düşük olduğunu saptayan bilimciler, yeni vakalardaki en yüksek artışın eksi hava ısılarında gözlemlendiğine dikkat çekti ve hava ısısının, çok sıcaklarda da devam eden korona virüs yayılımı açısından belirleyici faktör olmadığını vurguladı.

MORÖTESİ IŞINLAR SALGININ ARTIŞ HIZINI KESİYOR

Araştırmanın sonuçları, morötesi ışınlarının korona virüs vakalarındaki artış hızını kestiğini ortaya koyarken, havadaki nem oranının ve yağışların ise epidemiyolojik duruma önemli etkisi olmadığını gösterdi.

Araştırma ekibinden Shiv T. Sehra, elde edilen verilere dayanarak enfeksiyonun yayılmasının yaz aylarında tamamen kesileceğinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Sehra, yaptıkları araştırmanın hava ısısı, nem, yağış ve morötesi ışınlar gibi etkenlerin korona virüs üzerindeki toplu etkisini araştıran ilk çalışma olduğunu vurguladı.n yerden geldi

Sonraki Haber