Zorunlu trafik sigortasında kötü haber

Milyonlarca araç sahibi zorunlu trafik sigortasınad indirim beklerken kötü haber geldi.

Zorunlu trafik sigortalarının yüzde 400'lere varan zamlı artışları ticari ve özel araç sahiplerini zorlamaya devam ediyor. Trafik sigorta fiyatların eskiye dönme şansı olmadığı belirten sigortacılar ise yeni çıkan bazı kanun düzeltmelerinin fiyatları daha yüksek seviyelere çıkmasını önlediğini söylüyor.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı vesigorta aracılık işletmecisi Mustafa Halilbeyoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, araç sigortalarındaki fiyat artışlarına son 5 yıldaki gelişmelerin neden olduğunu söyledi. Sigorta tazminatları konusundaki bilinçlenmenin ve kazalardan sonra ortaya çıkan avukatların sigorta fiyatlarındaki artışa neden olduğunu kaydeden Halilbeyoğlu, “ Trafik sigortalarında 10 yıl zaman aşımı gibi bir mühlet var. Yani siz, bugün 2009 yılında veya 2007 yılında yaptırdığınız poliçeden eğer tazminat alma hakkınız varsa para alabiliyorsunuz. 9 yıl önce yapılmış, parası alınmış, poliçenin süresi bitmiş ama kanuni hakları 10 yıl devam ediyor. 2010'dan itibaren inanılmaz bir şekilde ölüm tazminatları, sakatlık tazminatları sistemden çekilmeye başladı. Buna ilave Sosyal Güvenlik Kurumu dedi ki ‘ madem böyle bir para alınıyor ben son 10 yılda olan kazalarda ödediğim, SSK ve Bağ-Kur üzerinden paraları da alayım’ dedi ve son 5 yıldaki sektörün finansman açığı 7 milyar Türk Lirası'na ulaştı. Yani 2, 5 milyon dolargibi bir rakam. Geçtiğimiz haziran ayında hazine sigorta şirketlerine bir yazı gönderdi dedi ki ‘Batıyorsunuz’ yani aldığınız primle ödediğiniz hasar arasında uçurum var. Sermayeden yiyorsunuz, tedbir alın. Tedbir almanın da iki yolu var, ya poliçe ücretlerini artıracaksınız, ya da sermaye koyacaksınız. Bazı sigorta şirketleri sermaye koydu ama diğerleri bunu yapamadılar. Sermaye koyan da koyduğu sermayeyi geri alması lazım. Bir şekilde işte trafik sigortalarının artış sebebi bu tablodur” şeklinde konuştu.
 
"150 TL’ye sigorta dönemi bitti artık geri dönülmeyecek"
 
“Bu tablo sonrası 26 Nisan'da bir yasa çıktı, kanundaki eksik kısımlar tamamlanmaya çalışıldı ve trafik sigortalarının torbasının ağzını tabiri yerindeyse büzmeye çalıştılar” diyen Halilbeyoğlu, “Ama bu yeterli olur mu? Şahsen ben fiyatların çok düşeceğini tahmin etmiyorum. Ama fiyatların yükselmesini engelledi. Yani bu sene bir otomobilin trafik sigortası 500 TL ise seneye 750 TL olacaktı. Fiyatların eskiye dönme şansı yok. Yani 150 liraya bir otomobil sigortası bitti, böyle bir şey yok bunlara artık dönülmeyecek” ifadelerini kullandı.
 
Fiyatlarla ilgi basında çıkan haberler birinci ağızdan söylenen bilgiler olmadığını belirten Halilbeyoğlu, “Tabi siyasetin üzerinde büyük bir baskı var. Neden bir ticari taksiye 5 bin lira ödüyoruz gibi. O 5 bin lira ödeyenler kaza yapanlar, yani bir veya üstü şeklinde dosya açtırmış, bin lira, 3 bin lira, 10 bin lira gibi paralar ödenmiş. Genellikle yüksek primle karşı karşıya kalanlar, hasar yapanlar. Yani hasar yapanla yapmayan artık kesin olarak ayrılıyor” diye konuştu.
 
Beyaz renkli araçla kırmız renkli aracın arasında sigrota farkı var
 
Trafik sigortalarını etkileyen 28 civarında parametre olduğunu söyleyen Halilbeyoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
"Kişinin yaşı, aracın markası, yerli yabancı oluşu, sigorta geçmişi yada hiç geçmişinin olmayışı sistemde bunlar tek tek inceleniyor. Bunu hazinede inceliyor yani trafik sigortasına fiyat koyarken sigorta şirketi bağımsız değil. Hazinenin de kendine göre çalışması var ve uyarıyor. Dolayısıyla sigorta fiyatını ortaya koyan sigorta şirketi bunu hazinenin de onayına sunuyor. Tazminat miktarlarını hesaplama teknikleri var, bu teknikler kişinin ailevi durumu, eğitimdurumu, hastalığı, öncesinde hastalığı olup olmaması, yaşı hepsi etkiliyor yani burada sistemi etkileyen çok sayıda konfigürasyon var mesela beyaz renkarabalar daha az kaza yapıyor. Dolayısıyla aynı marka, aynı model ve aynı kişiye ait araba biri kırmızı diğeri beyazsa fiyatında yüzde on farklılık olabiliyor.” 

Sonraki Haber