TÜVTÜRK'ün araç muayenesinde aldığı ücret için bir emsal karar daha
Araç muayenesinde ek komisyon ile ilgili mahkemeden emsal karar çıktı. Buna göre araç sahiplerinden kredi kartı komisyonu alan TÜVTÜRK’e açılan davada mahkeme tüketicileri haklı buldu.
Araç muayene işlemleri için TÜVTÜRK tarafından kesilen ücretler mahkemeye taşınmıştı. Mahkemeden tüm araç sahiplerini ilgilendiren emsal niteliğinde karar çıktı.
Buna göre Giresun'da yaşayan bir vatandaş, TÜVTÜRK'ün araç muayene işlemleri sırasında kendisinden kestiği 88,71 TL'lik ek komisyon ücretini geri almak için Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu.
Mahkeme vatandaşı haklı buldu
Mahkeme, emsal niteliğinde bir karar vererek vatandaşı haklı buldu ve TÜVTÜRK'ün bu ek ücreti iade etmesine hükmetti.
Tüketici Hakem Heyeti de yapılan incelemeler sonucunda bu komisyonun "ayıplı hizmet" kapsamına girdiğini belirtti ve bu başvuruya dayanarak, alınan hizmete ilişkin yapılan ek ödemenin hukuksuz olduğuna karar verdi. Ayrıca, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre kredi kartı ile yapılan ödemelerde, fazla ücret alınmasının tüketicinin haklarını ihlal ettiğine hükmetti.
TÜVTÜRK'ün savunması kabul edilmedi
TÜVTÜRK'ün, ödeme kuruluşu tarafından tahsil edilen bu ek ücretin yasal olduğu yönündeki savunması ise mahkeme tarafından kabul edilmedi.
Mahkeme, firmanın kesmiş olduğu ek ücretin "haksız bedel" olarak değerlendirilmesine ve bu bedelin tüketiciye iadesine karar verdi.
Paralar iade edilecek
Bu kararın ardından, benzer şikayetlerle başvuran sürücülerin de ücret iadeleri alması bekleniyor. TÜVTÜRK tarafından alınan ek komisyon ücretinin iadesini talep etmek isteyen vatandaşlar, bu emsal kararı dayanak göstererek Tüketici Mahkemesi'ne başvurabilecek. Mahkemeye yapılacak başvuruda, ödemenin detaylarını içeren fatura veya dekontların sunulması, iade işlemlerinin başlatılması için yeterli olacak.
Bakan Şimşek, komisyon talep edenleri uyarmıştı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşe’ten de komisyon talep edenlere yönelik açıklama gelmişti. Buna göre Bakan Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazla banka kartı ve kredi kartı ile ödeme imkânı sunması gerektiğini belirterek, “İşletmelerin bir kısmının, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini görüyoruz. Mükelleflerimiz, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etme yoluna gitmemeli” demişti.
Tüm işletmelerin mutlaka banka kartı ve kredi kartıyla ödeme kabul etmesi için 1 Temmuz 2024’e kadar zaman tanındığını hatırlatan Şimşek, kartla ödeme kabul etmeyen veya komisyon bedelini tüketiciden talep etmeye çalışanların Gelir İdaresine bildirilmesi hâlinde gerekli yaptırımın uygulanacağını dile getirmişti.