MEB'den ehliyet kurslarına yüzde 100 zam

Stajyer sürücülük sisteminin başladığı yeni dönemde ehliyet kurs ücretlerine de %100 zam geldi.

Sürücü kurslarında yeni yılla birlikte yeni döneme de girildi. Sürücü eğitimini Avrupa standartlarına getirmek için hazırlanan düzenleme ile kurslardaki teorik dersler 34 saate, araç üzerinde teorik eğitim ise 14 saate çıkardı.

Sürücü kursları için taban fiyat uygulaması getiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu fiyatın altında kayıt yapan kurslar hakkında soruşturma başlatacak. Sürücü adayları yeni yıl öncesi B sınıfı sürücü belgesi için kursa 700 lira öderken bu rakam dünden itibaren bin 300 liraya yükseldi. E sınıfı ehliyet kursu bin 900 liraya, D sınıfı 2 bin 10 liraya, engelli vatandaşlar için verilen H sınıfı sürücü belgesi kursu ise bin 500 liraya kadar çıkacak.

Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu Başkanı İsmail Yılmaz, “Fiyatta rekabet demek hizmetten çalmak demektir. AB standartlarında bir eğitim verilmesi için asgari olarak bir maliyet analizi yapılıyor. Belirlenen fiyat eğitimin bu fiyatın altında yapılamayacağının tespitidir. Belirlenen fiyatın altında eğitim veren kurumların eğitiminde eksiklikler vardır. Hizmet kalitesinin yüksekliği için gerekli bir uygulamadır.” diye konuştu.

STAJYER SÜRÜCÜ SİSTEMİ GELDİ OTOMATİK VİTESE ÖZEL EHLİYET

MEB, geçen sene Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde değişiklik yapmıştı. Değişiklikle beraber motorbisiklet, otomobil, minibüs, kamyon, TIR kullanımına göre sıralanan ve 8 olan ehliyet sınıfı 17'ye çıkarıldı. Örneğin yeni sınıflandırmaya göre, sürücüler artık otomatik vitesli araçlar için de ehliyet alabilecek. Otomatik vitesli araçlarla eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği yazılacak. Geçtiğimiz yıl yapılan mevzuat değişikliğinde stajyer ehliyet dönemi başlamıştı. Düzenleme bugünden itibaren devreye girecek. Ocak itibarıyla ehliyet almaya hak kazanan adaylar 2 yıl boyunca staja tabi tutulacak.

10 YILDA BİR YENİLENECEK

Yeni düzenlemeyle artık ömür boyu ehliyet dönemi de sona eriyor. Otomobil ve motosiklet ehliyetleri 10 yıl, kamyon otobüs, TIR ve diğer ehliyetler 5 yılda bir yenilenecek. Kullanım süresi dolan ehliyet sahipleri sağlık kuruluşlarından rapor alarak ehliyetlerini yeniletecek.

Sonraki Haber