Elektrikli otomobillerin ÖTV matrahı değişti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla elektrikli otomobillerin ÖTV matrahına yönelik yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yüzde 10 özel tüketim vergisine tabi ve motor gücü 160 kilovatın (kW) altında ve yüzde 10 özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi elektrikli otomobiller için esas alınan matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararla, motor gücü 160 kW’ın altındaki sadece elektrik motorlu olan binek otomobiller için ÖTV oranına esas ÖTV matrahında değişikliğe gidildi.
Kararla, yüzde 10 ÖTV oranına tabi olan söz konusu otomobiller için esas alınan matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya çıkarıldı.
Edinilen bilgilere göre, böylece sadece elektrik motora sahip olup söz konusu matrah eşiğine giren otomobillere daha düşük maliyetle ulaşılabilmesi hedefleniyor.
Düzenlemeyle konvansiyonel yakıtla çalışan otomobillere olan talebin egzoz gazı salımı bulunmayan otomobillere yönelmesi teşvik edilirken, çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.
Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve fiyatı 1 milyon 450 bin liranın üstünde olan araçlara uygulanan yüzde 40, motor gücü 160 kW'ı geçen matrahı 1 milyon 350 bin TL altında kalan araçlara yüzde 50 ve matrahı 1 milyon 350 bin TL'yi geçen araçlara yüzde 60 ÖTV uygulanıyor.
Araç fiyatları nasıl etkilenecek?
Yeni uygulamayla 160 Kw altında elektrikli bir otomobilin fiyatı 1 milyon 450 bin lira olduğunda yüzde 10 ÖTV oranına tabi tutulacak. Bu aracın satış fiyatı 1 milyon 450 bin 1 lira olursa, ÖTV vergi oranı yüzde 40 olarak tespit edilecek ve fiyatı da ÖTV’deki artışla birlikte yükselmiş olacak.
Eski düzenlemede 160 Kw altındaki 1 milyon 250 bin lira ile 1 milyon 450 bin lira arasındaki elektrikli araçlarda uygulanan yüzde 40 ÖTV oranının yüzde 10’a çekilmiş olması bu aralıktaki araç fiyatlarında geri çekilme olabileceğini gösteriyor. Böylelikle fiyat ayarlamaları yapılarak bazı araçların da yüzde 10'luk dilime alınması bekleniyor.
Düzenlemeyle ayrıca 1 milyon 250 bin altında kalan ve ÖTV dilimi nedeniyle fiyat artıramayan elektrikli araçlarda, 200 bin liralık fiyat artışının da önü açılmış bulunuyor. Buna göre 1 milyon 250 bin altındaki araç markalarına 200 bin liralık fiyat artışına giderek ÖTV dilimini yüzde 10 baremi içinde tutma imkanı tanınıyor.
Ancak bu beklentiler, motor gücü 160 kilovatın altındaki sadece elektrikli araçları kapsıyor.
Benzin, LPG ya da dizel araçlarda ÖTV matrah değişikliği var mı?
Son alınan kararla birlikte benzin, LPG ya da dizel yakıtlı araçlar için herhangi bir ÖTV matrah değişikliği açıklanmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talebi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı olmadan ÖTV matrahlarında değişiklik yapılamıyor.