Dünya devinden İstanbul'a komşu sahibinden satılık otomobil fabrikası!
Honda 1997 sonunda üretime başladığı Şekerpınar’daki fabrikasını Eylül 2021’de kapatarak, içerisindeki tüm teçhizatla birlikte satılığa koymaya hazırlanıyor.
Japon Honda, 1996 yılında temelini attığı 1997 yılı sonunda ise üretime başladığı Gebze Şekerpınar'daki fabrikasını Eylül 2021'de kapatıyor. Böylece Türkiye'ye sıfırdan gelen son yatırım 24 yıl sonra ülkemizden çıkmış olacak. Bu kararı, etkilerini ve sonrasında neler olacağına ilişkin soruları Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer'e sorduk. Fabrikanın kapanmasının 2 önemli sebebi olduğunu belirten Kılıçer bunları şöyle sıraladı:
KAPANMANIN 2 SEBEBİ VAR
– İlki ve en önemlisi global düzeyde üretimdeki optimizasyonu yakalamaktı. Türkiye fabrikamızın kapasitesi 50 bin adet olmasına rağmen gelin görün ki son 5-6 yıldır maalesef kapasitenin yüzde 30-35 altında üretmek zorunda kaldık. Bunun sebebi kesinlikle iç pazar değil ihracatla ilgili bir konuydu. Ayrıca bu optimizasyon sadece Türkiye ile ilgili de değil. İngiltere, Endonezya ve Tayland fabrikalarında da revizyonlar yapıldı.
– İkincisi ise üretim etkinliğini artırmaktı. Yani Civic Sedan özelindeki bakarsak, bu modelin Japonya'da devreye girmesiyle toplam üretim maliyeti düşecek, bu da daha rekabetçi olmasını sağlayacak. Bizim de faydamıza olacak. Yani Civic Sedan'ın Japonya'da üretilmesi Türkiye'de üretilmesinden daha avantajlı olacak diyebiliriz. Üretim maliyetlerini düşürme hedefi Japonya ile olan yüzde 10'luk gümrük vergisinin bile üzerinde bir avantaj yaratacak.