Memura yılbaşı ikramiyesi

AYM'nin kararıyla 30 yılın üzerindeki her bir yıl için 2.050 TL ile 3.000 TL arasında bir artış olacağı öngörülüyor.

Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nun, "emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına" ilişkin hükmünü iptal etti. Böylece emekliler 30 yılın üstündeki çalışmaları için de ikramiye alabilecek.

Ancak önce gerekçeli kararın Resmi Gazete’de çıkması gerekiyor. Bu da en erken 2 ayı bulabilir.

Memurların bu sırada emeklilik dilekçelerini bekletmesi gerekiyor. Mahkemenin iptal kararı geriye yürümediği için hak kaybı yaşayanlar olacak. Bu konuda yapılacak şey ise yargıya gitmek...

İŞTE ‘YENİ’ EMEKLİ İKRAMİYELERİ

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar neticesinde, 2015 yılı itibariyle orta dereceli kademelerde görev yapan memurların (memur, şef, daire başkanı) emekli ikramiyelerinde 30 yılın üzerindeki her bir yıl için 2.050 TL ile 3.000 TL arasında bir artış olacağı öngörülüyor.
Yüksek unvan ve dereceli memurlarda ise bu rakam yıl bazında 3.500 TL’ye kadar çıkabilir. Aşağıdaki tabloda, Türkiye Kamu- Sen’in yapmış olduğu hesaplamalara göre yeni durumda çeşitli kadrolar itibariyle 30, 35 ve 40 yıllık kıdem üzerinden alınabilecek emekli ikramiyeleri 2015 yılı baz alınarak verilmiştir.

Dikkat: Geriye yürümüyor

Diğer yandan, 1982 Anayasası’nın 153. maddesinde, “Anayasa Mahkemesi kararları kesindir”, “iptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz” ve “iptal kararları geriye yürümez” hükümleri bulunuyor. Bu hükümler nedeniyle geçmişte emekli olmuş, ikramiyesini almış emekli devlet memurları Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarından yararlanamayacak.

Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında görünen o ki, bugünlerde emekli olanlar da dahil olmak üzere, geçmişte emekli olmuş ve 30 yılın üzerindeki çalışmaları için emekli ikramiyesi alamamış memurlar için durum pek parlak değil.

Aslında eşitlik kavramı çerçevesinde mahkeme kararı esas alınarak geçmişi de kapsayan bir düzenleme yapılması en doğrusu olacaktır. Böyle bir düzenlemenin yapılmaması durumunda geçmişte emekli olmalarından dolayı hak kaybı yaşayacak olanlar için yapılacak tek şey yargıya gitmek. Bu durumdaki kişiler, ilk olarak İdare Mahkemesinde SGK’ya karşı dava açabilir. Eğer olumlu bir netice alamazlarsa bu sefer son çare olarak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullanabilirler.

Memurlar, emeklilik kararları için bu sıralar dilekçe vermemeli ve Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının akıbeti beklenmelidir. Aksi takdirde emekli ikramiyesinde mağduriyetler yaşanacaktır.

MEMURLARA BİR MÜJDE DAHA

Eşinin çalışmadığı dönem de aile yardımı ödeneğinin geriye dönük olarak verilmesini isteyen memur açtığı davayı kazandı. Karar emsal olacak.
 
Memur olan bir vatandaşın eşinin çalışmadığı aylar için geriye dönük aile yardımı ödeneğini talebinde bulunmuş ancak bu talebi idarece reddedilmişdi.
 
Memur olan vatandaş, bunun üzerine dava açtı ve mahkeme, geriye dönük aile yardımı ödeneğinin verilmesine karar verdi.

Sonraki Haber