Memura şantaj yasası mı geliyor ?
Muhalefetten 318 bin memuru ilgilendiren yasa değişikliğine tepki.
MHP'li Halaçoğlu, Anayasa'nın hiçe sayıldığını belirtirken, HDP Milletvekili Zozani, düzenlemenin şantaj aracı olarak kullanılacağını ifade etti. CHP'li Keskin de "Hukuk devleti yok ediliyor" dedi.
Kamuoyunda tartışmalara neden olan 318 bin kamu görevlisinin iş güvencesini elinden alantorba kanunun 100. maddesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Maddeye göre hükümet kamuda daire başkanı ve üstü yöneticiler ile polis ve askeri görevden alabilecek. Mahkemeler göreve iade kararı verse bile karar 2 yıl boyunca uygulanmayacak.
İdare 2 yıl sonra kararı uygularken eski görevi yerine başka bir göreve atayabilecek. Göreve iade ile ilgili mahkeme kararlarını yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamayacak. Göreve iade ile ilgili mahkeme kararını uygulamamak suç oluşturmayacak.
Madde aralarında valiler, büyükelçiler, MGK Genel Sekreteri, müsteşar ve yardımcıları, il emniyet müdürleri, kaymakamlar, bakan yardımcıları, genel müdür ve yardımcıları gibi üst düzey yöneticileri de kapsıyor.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani düzenlemenin şantaj aracı olarak kullanılacağını ifade etti. “3 bin 200 civarında üst düzey bürokrata ‘Ya bizim gibi olacaksınız, ya bizim dediklerimizi yapacaksınız ya da işte yasa burada duruyor. Sizi süreriz, iki yıl da itiraz edemezsiniz’ diyeceksiniz. Yazıktır, günahtır” dedi.
Tek güvencenin yasalar olduğunu anlatan Zozani, “Yasalar bu işte güvencedir, uygulamanın güvencesidir. Siz bu uygulamanın güvencesini de kendinize göre düzenlerseniz büyük bir haksızlık yapmış olursunuz” ifadelerini kullandı.
MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu, düzenlemenin anayasayı hiçe saymak anlamına geldiğini belirtti. Anayasanın 125. maddesinin idarenin her türlü eylem ve işlerine karşı yargı yolunu açtığını ifade etti. Yargı kararının 2 yıl süreyle bekletilmesini ve başka göreve atama yapılabilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Anayasanın 138. maddesinin ise "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz” hükmünü hatırlatan Halaçoğlu, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu söyledi.
CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, hukuk devletinin en belirgin özelliğinin devletin hukuka bağlılığının yargı tarafından denetlenmesi olduğunu vurguladı. Kamu yararı, paralel devleti temizlemek gibi bahanelerle yürütmenin durdurulması kararı verilmesinin önünün kesilmesinin adaletin, yargının, hukuk devletinin saygınlığına gölge düşüreceğini dile getirdi.
Bireyin yargıdan şüphe ve endişe duymasına neden olacak böyle bir düzenlemenin toplumsal uzlaşmanın birlikte yaşama istencinin çözülmesine kapı aralayacağını kaydetti.
Düzenlemeyle keyfilik, hukuksuzluk, benden olmayana yaşama hakkı tanımam anlayışının devreye sokulmak istendiğini söyledi. Anayasa 125 ve 138. maddeleri hatırlattı.