Türkiye için şok rapor

Türkiye bir kez daha "basını özgür olmayan ülkeler" kategorisinde yer aldı.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), 2014 yılı basın özgürlüğü raporunda Türkiye’yi geçen yılki raporda olduğu gibi bu yıl da basının ‘özgür olmadığı’ ülkeler kategorisinde değerlendirdi. 2014’ün tüm dünyada gazetecilik için son on yıldaki en kötü yıl olduğunu raporlayan insan hakları örgütü, Türkiye’yi son beş yılda basın özgürlüğü en çok gerileyen ülkeler arasında zikretti. Türkiye, gerileyen ülkeler arasında Tayland (13 puan), Ekvator (12 puan)'dan sonra Türkiye (11 puan) kayıpla 3.sırada yer aldı.

 GAZETECİLERE TEHDİT
 

2014 raporunda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil, üst düzey politikacıların gazetecilere karşı sözlü saldırılarda bulunduğu, hatta bazı gazetecilerin farklı bir şekilde ölümle tehdit edildiği belirtilerek “Hükümet siyasi açıdan hassas konulardaki haberleri etkilemek amacıyla medya sahiplerine karşı mali ve diğer tüm kozları kullanmaya devam etti. Aralarında tanınmış köşe yazarlarının da bulunduğu düzinelerce gazeteci yıl içinde bu tür baskılar sonucunda işlerini kaybettiler” denildi.
 
MİT YASASINA VURGU
 
Devlet kurumlarına mahkeme kararı olmadan internet sitelerine yasaklama yetkisi veren, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) izleme yetkilerini genişleten yeni kanunları, Türk basınının karşı karşıya kaldığı tehditler arasında gösteren raporda, “2014 yılında yürürlüğe giren yeni kanunlar ve kanun değişiklikleri basın özgürlüğünü önemli ölçüde aşındırmıştır.” ifadelerine yer verildi.
 
BASINA AKREDİTASYON
 
Siyasi nedenlerden dolayı medya kuruluşlarının bazı aktivitelere ve bilgilere erişiminin engellendiğini belirten düşünce kuruluşu, Aralık 2013’de, polisin bakanları kapsayan siyasi yolsuzlukları ortaya çıkarmasının ardından, gazetecilerin resmi basın toplantıları haricinde polis merkezlerine giremediklerini hatırlattı. Bağımsız medyaya karşı ayrımcı akreditasyon politikalarının 2014 yılında daha da kötüleştiğine vurgu yapan Freedom House, “Muhalif medya kuruluşlarının AKP’nin toplantılarına girişine izin verilmedi” denildi. Kuruluş AKP hükümetinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu üzerinden havuz medyası oluşturduğunu da belirtti. 
 
VAPURDA GÖZALTI
 
Rotahaber yazarı, Prof. Dr. Osman Özsoy, Üsküdar vapurunda gözaltına alındı. Özsoy, TEM şube polisleri tarafından Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürülüğü'ne götürüldü. Haberi Twitter'dan duyuran Özsoy , "Ülkenin haline bak... TEM Şube benim takip ediyormuş" diye yazdı.
 
STV'DE YAYINCA ÇIKINCA..
 
Özsoy, "Bu sürecin finali olarak sayılabilir bu. Samanyolu'na katıldığım programla ilgili gözaltına alınıyorum. '3-5 mert adam bu işi bitirebilir' sözlerimden dolayı olduğu söylendi" dedi.

KARACA VE BARANSU ÖRNEĞİ
 
ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşu, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve gazeteci Mehmet Baransu'nun halen tutuklu olduklarını hatırlatarak Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da 'terör örgütü kurmak' suçlamasıyla gözaltına alındığını kaydetti. Raporda hükümetin yayın kuruluşlarının sahiplerine uyguladığı baskı nedeniyle 339 medya çalışanı işten çıkarıldığı vurgulandı. Son bir yılda yolsuzluk iddialarıyla ilgili haber yapmaktan aralarında Can Dündar’ın da bulunduğu 60 gazetecinin soruşturmaya uğradığının altı çizildi.

Millet

Sonraki Haber