Samanyolu Digiturk'e karşı hukuk savaşı başlatıyor !

Digiturk'un yayın listesinden kanalları çıkarılan Samanyolu grubu hakkını mahkemede arayacak.

Ankara Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan Digiturk’e giden ve Samanyolu Grubu bünyesindeki Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV’yi ‘Hizmet Hareketi kapsamında hükümete karşı yayın yapmakla suçlayan’ yazı üzerine bu kanalların platformdan çıkarılması büyük yankı uyandırdı.

Hürrriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP’nin Digiturk aboneliklerini kapatma sürecini başlattı. CHP’den yapılan açıklamada, Digiturk’ün, bundan sonra CHP Genel Merkezi dahil hiçbir CHP il ve ilçe başkanlığı binasında yer almayacağı kaydedildi. Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Digiturk’un kararını “Hiç yakışmıyor Türkiye’ye” diye eleştirdi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Digiturk’ün satış süreci ve 7 kanalın platformdan kaldırılması konularıyla ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.  Önergede “Digiturk gibi önemli bir şirketi, kendinize göbekten bağlı bir medya düzeni istediğiniz için mi ihalesiz bir şekilde size yakın olduğu iddia edilen bir şirkete değerinden az bir fiyata sattınız? “ denildi. 

BASIN KONSEYİ: MANİDAR

Basın Konseyi, Digiturk’ün 7 televizyon kanalını platformdan çıkarmasını ‘manidar’ olarak değerlendirdi. Konseyden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Tivibu’nun ardından Digiturk’ün de 7 televizyon kanalını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın isteği üzerine yayın ağından çıkarması, apaçık sansürdür” denildi. 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da “Seçim öncesi Tivibu’dan sonra Digiturk’ün de bu kanalları platformundan çıkarması basın özgürlüğüne aykırıdır. Bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilmelidir” diye açıklama yaptı.

FİYATI AÇIKLANMIYOR

Digiturk’ün bazı tv kanallarını platformdan çıkarmasının tartışması sürerken; Digiturk’ün Katarlı beIN MEDIA GROUP’a satışı için TMSF’yle anlaşmanın imzalandığı öğrenildi. TMSF yetkilileri, Digiturk’ün Katar’lı gruba satış fiyatı konusundaki sessizliğini ise koruyor.

Çukurova Grubu’nun Digiturk’teki ortaklığına ilişkin yönetim hakları, Mayıs 2013’ten bu yana TMSF tarafından yönetiliyordu. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan TMSF yetkilileri ise anlaşmanın tamamlandığı bilgisini verirken, henüz Katarlı gruba devrin yapılmadığını belirtti. Halen TMSF’nin atadığı isimlerin Digiturk yönetiminde olduğu kaydediliyor.

HUKUK SAVAŞI BAŞLATIYOR

Samanyolu Grubu’nun avukatı Fikret Duran, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu savcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Digiturk tarafından gruba bağlı televizyon yayınlarının durdurulmasını talep edilmesine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Savcı Serdar Coşkun hakkında disiplin ve ceza soruşturması açılması için HSYK’ya başvurduklarını söyledi.

Digiturk hakkında  Rekabet Kurumuna şikâyet yapıldığını belirten Avukat Duran Digiturk’ün Samanyolu Grubu’nu platformdan çıkartmasının ardından başlattıkları hukuki süreci şöyle anlattı: “Adalet Bakanlığı’na karşı (Savcı Serdar’a rücu edilmek üzere) Tazminat Davası açılacak. Savcı Serdar Coşkun, mesnetsiz ve dayanaksız bir şekilde yazdığı hukuksuz yazı ve işlem ile müvekkil şirketin zararına  neden olmuştur. Şahsına, Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereğince ‘haksız rekabetten’ tazminat davası açılacak. RTÜK’e yazı yazılarak  Digiturk şikayet edilip yaptırım uygulanması istendi. Bunun yanında  bu işlem seçim sürecinde yaşandığından YSK’ya da başvuru yapılacak. Digiturk’e sözleşmeye aykırılıktan ‘Edimin ifası’, tedbir ve tazminat talepli dava açılacak.

Sonraki Haber