RTÜK'e dikkat çeken suçlama: ''İktidara yakın medyayı izlemiyorlar''
RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı, RTÜK İzleme Dairesi’nin, Başkan Ebubekir Şahin’in talimatı ile özellikle iktidara yakın medyayı izlemediğini iddia etti.
Televizyonları izlemek ve denetlemekle görevli Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), on aydır ana akım medyayı yeteri kadar denetlemiyor. CHP’li RTÜK üyesi İlhan Taşcı, kamuoyunda rahatsızlık yaratan kadına şiddet başta olmak üzere, mafyatik ve işkence içerikli dizilerle ilgili özellikle iktidara yakın televizyon kanallarındaki programlar hakkında RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in rapor düzenletmediğini açıkladı.
Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre RTÜK’ün 10 ay boyunca ana akım medyaya ilişkin yalnızca 15 dosyayı görüşüp karara bağladığını anlatan Taşcı, “RTÜK Başkanı yandaş medyanın hamisi olacağına görevini yapsın” dedi.
Taşcı, 1 Ocak 2019 tarihinden bugüne kadar geçen sürede Üst Kurul’un ana akım medyayı izleme karnesini mercek altına aldı. RTÜK İzleme Dairesi’nde görevli uzmanlarca ekranların izlendiğini, yasaya aykırı olduğunu düşündükleri içerikleri raporladığını ifade eden Taşcı, raporların RTÜK Başkanı Şahin tarafından Üst Kurul gündemine taşındığını belirtti. Taşcı, Şahin’in ‘sözlü’ talimatıyla İzleme Dairesi’nin ana akım televizyon ekranlarını ve özellikle iktidara yakın kanalları izlemediğini savundu.
"ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYOR"
Yayıncısına bakmaksızın yasaya aykırı her türlü yayınla ilgili raporun gündeme taşınması çağrısına Şahin’in kulak tıkadığını dile getiren Taşcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üst Kurul, 1 Ocak’tan beri yalnızca kamu sağlığını tehdit eden performans ilaçları vb. kaynağı, içeriği, sağlığa etkisi bilinmeyen ilaç satışı yapan yayınları görüşüyor. Elbette bu çok önemli bir konu, zaten öyle olduğu için de bu tür yayınlara istisnasız en ağır cezalar Üst Kurul’da oybirliğiyle veriliyor. Ancak bu tek başına yetmez, zira ana akım ekranlarda kan gövdeyi götürüyor, kırılmayan parmak, elektrik verilmeyen kimse, hakarete uğramayan muhalif siyasetçi kalmıyor. Her türlü işkence ve şiddet, çeteler arası silahlı çatışma resmen ekranlarda kanıksatılıyor, RTÜK ise üstüne düşeni yapmıyor.”
Taşcı’nın verdiği bilgiye göre, 1 Ocak’tan 10 Nisan 2019 tarihine kadar üst kurul merdiven altı yayıncılar dışında, tartışmalara neden olan ve toplumun farklı kesimlerinde rahatsızlık hatta infial yaratan hiçbir dosya Üst Kurul gündemine getirilmedi ve görüşülmedi. Öte yandan, 10 Nisan tarihli toplantıda Fox Life kanalına yabancı bir dizi; Ulusal Kanal’a ‘din devleti kurma eleştirisi’, TELE 1 kanalına HDP Grup Toplantısını canlı vermekten, RS FM’E ise hükümet aleyhine konuşmalar nedeniyle 5 kez yayın durdurma ve idari para cezası verildi. 17 Nisan tarihli toplantıda ise pek çok farklı yandaş kanaldaki programlarda dile getirilen hakaret ve küfre varan sözler ‘eleştiri sınırları’ içinde sayılarak, iktidara yakın yayıncılar RTÜK eliyle aklandı. Aynı gün KRT televizyonuna ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a eleştiriden 17 bin lira para ile 2 kez de yayın durdurma cezası verildi.
"YANDAŞLAR KORUNUYOR"
RTÜK üyesi Taşcı, “İktidar yanlısı olanların dosyaları ise aklanıp paklandı. Havuz medyasının yayınları, yasaya uygunluğunun denetlenmesini bırakın, artık izlenmiyor bile. Bu tablo açıkça RTÜK’ün ekranlara gözünü kapattığının, hakarete varan sözlere sağır olduğunun ve ekranlar aracılığıyla işlenen suçları görmezden geldiğinin kanıtıdır” değerlendirmesini yaptı.