Dünya basını teröristi ''melek çocuk'' yaptı

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Yeni Zelanda'da 49 Müslümanın hayatını kaybettiği katliam için "terör saldırısı" ifadesini kullanmazken, Daily Mirror gazetesi de küçüklük fotoğrafını yayımladığı terörist için "melek çocuk" dedi.

Bazı İngiliz yayın organları, Yeni Zelanda'da iki camiyi hedef alan  terör saldırısıyla ilgili haberlerinde Avrupa'daki terör saldırılarına oranla  farklı bir dil kullanmayı tercih etti.

Dünyanın önde gelen medya kuruluşlarında saldırıyla ilgili haberler  genel olarak terör saldırısı başlığıyla sunulurken BBC, katliama ilişkin  haberlerini sadece "silahlı saldırı" ya da "Yeni Zelanda cami saldırısı"  ifadesiyle izleyicilerine aktardı.

 6 kişinin öldüğü 22 Mart 2017 Londra saldırısı için "terör" ifadesini  kullanan BBC'nin 49 Müslümanın öldüğü katliam için bu değerlendirmeyi yapmaması  tepki çekti.

Ricky Martin'den dünya medyasına tepki

BBC'YE TEPKİ

İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad, sosyal medya hesabından  yaptığı açıklamada, "BBC'nin yöneticileri için Londra'da bıçaklı saldırı terörist  saldırı sayılır ancak Yeni Zelanda'daki katliam sadece bir saldırıdır." ifadesini  kullandı. Pakistan İnsan Hakları Bakanı Şirin Mezari, Twitter hesabından şu  mesajı paylaştı:

"Şu anda BBC'yi izliyorum ve Avustralya'daki BBC muhabirinin Yeni  Zelanda'daki terör saldırısıyla ilgili haberinde 'terörizm' ifadesini  kullanmaması nedeniyle şoke olmuş durumdayım. Bunun yerine toplu öldürme  diyorlar! İğrenç. Terör saldırısı olduğu bu kadar açık olduğu halde neden  'terörizm' kelimesini kullanmaktan kaçınıyorlar?"

BBC'nin eski editörlerinden Rifat Jawaid de İngiliz yayın kuruluşuna  tepkisini, "Eski bir BBC editörü olarak göz kamaştırıcı şekildeki taraflı  yayınlarınızdan inanılmaz derecede hayal kırıklığı duyuyorum. Avustralya ve Yeni  Zelanda başbakanları saldırıları terör saldırısı olarak nitelemesine rağmen  televizyonunuz ve editörleriniz için bu sadece bir cami saldırısı! Utanç verici."  ifadeleriyle dile getirdi.

TERÖRİST İÇİN 'MELEK ÇOCUK' DEDİ  

Diğer tepki çeken bir İngiliz basın kuruluşu da Daily Mirror gazetesi  oldu. Gazete, "Camilerde katliam" üst başlığını kullandığı haberinde, ilk sayfada  teröristin babasının kucağında küçüklük fotoğrafına yer vererek, Brenton Tarrant  için "Şeytani bir aşırı sağ katliamcısına dönüşen melek çocuk" ifadesini  kullandı.

Eski arkadaşlarının ifadeleri kaynak gösterilen haberde, teröristin,  "çocuklar için ücretsiz sporprogramları veren sevimli bir kişisel antrenör  olduğu" ancak "son yıllarda yaptığı seyahatler sırasında bir şeylerin onu  değiştirdiği" savunuldu.

'BATI BASINININ KURUMSAL IRKÇILIĞININ BİR ÖRNEĞİ'  

Gazetenin katliam için "terör" ifadesini kullansa da teröristin  çocukluk fotoğrafıyla konuyu çarpıtmaya çalıştığı değerlendirmesi yapıldı. Matt  Wain adlı Twitter kullanıcısı, aynı gazetenin ABD'de gece kulübüne yönelik terör  saldırısının faili için "DEAŞ'lı manyak" dediğini hatırlatıp aradaki farka  dikkati çekti.

Adam Walker adlı başka bir kullanıcı, gazetenin etik değerlerden uzak  olduğunu yazarken, James Mather farka dikkati çekerek, "Batı basınının kurumsal  ırkçılığının bir örneği. Bu örnekte, Daily Mirror, onların en kötüsünden hayret  verici şekilde çok daha kötü durumda." değerlendirmesini yaptı. Okuyucular, "utanç verici", "korkunç", "rezil gazete, rezil  editörler", "tiksindirici," gibi ifadelerle gazeteye tepki gösterdi.

FRANSIZ BASINI DA 'TERÖR' DEMEDİ  

Fransa'da gerçekleşen saldırılar için "terör" ifadesini kullanan  ülkenin en önde gelen gazeteleri de Yeni Zelanda'yla ilgili haberlerinde bu  ifadeyi kullanmaktan kaçındı.

Le Figaro Gazetesi, Paris'te 13 Kasım 2015'te 130 kişinin öldüğü  saldırıyı terör saldırısı olarak nitelendirirken, camilerdeki Müslümanları hedef  alan katliamı terör saldırısı olarak görmedi.

Le Parisien gazetesi de aynı şekilde Yeni Zelanda'daki saldırıya  ilişkin yayımladığı haberlerde terör saldırısı ifadesini kullanmadı. Geçen  senelerde ülkede meydana gelen saldırıları terör saldırısı olanak nitelendiren  kamu yayıncısı France Info'nun bu saldırı için aynı değerlendirmeyi yapmaması  dikkati çekti.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında on dakika  arayla iki camiye düzenlenen terör saldırısında 49 kişi yaşamını yitirmişti. Hem  Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern hem de Avustralyalı mevkidaşı Scott  Morrison, Christchurch kentindeki saldırıların hemen ardından yaptıkları  açıklamalarda olayın terör saldırısı olduğunu açıklamıştı.

Sonraki Haber