Yaşlıların Ergoterapi Dersinden Sanat Eserleri Çıktı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Halil Akyüz Huzurevi sakinlerinin fırçasından çıkan tablolar görenleri hayran bırakıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Halil Akyüz Huzurevi sakinlerinin fırçasından çıkan tablolar görenleri hayran bırakıyor. Yaşlılar, resim yaparak yeniden hayat bulduklarını söylüyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Halil Akyüz Huzurevi sakinleri ergoterapi dersleri sayesinde kendi yeteneklerini keşfetti. Yaşlılar, ilk kez tanıştıkları boya ve fırçalarla görenleri hayran bırakan tablolar ortaya çıkardı. Asıl amacı yaşlılıkta meydana gelen zihinsel ve bedensel gerilemenin önüne geçmek olan ergoterapi dersleri, duvarları süsleyen birbirinden güzel sanat eserlerinin ilham perisi oldu.Yaşlılar boyalar ve doğadan topladıkları farklı materyaller ile hayal dünyalarını tuvale aktardı. Ortaya çıkan eserlerin büyük beğeni kazanması ise yaşlıları hayata bağladı.

Halil Akyüz Huzurevi Birim Sorumlusu Nazira Elyas, açtıkları ergoterapi salonuyla yaşlılardaki yetenekleri keşfettiklerini aktararak, "Bedensel ve zihinsel gerilemelerinin önüne geçmek amacıyla el becerilerini geliştirici bir ergoterapi salonu açtık. Gerekli malzemeleri sağladık ve onları tamamen hayal dünyalarına bıraktık. Tabloları yapmaya başlayınca çok beğendik. Ve neden biz bunları hediye etmeyelim dedik. Ziyarete gittiğimiz yerlere hediye ettik. Duvarlar yaşlılarımızın tablolarıyla süslenmeye başladı. Görenler hayran kaldı. Satın alabilir miyiz diye talepler almaya başladık. Onlar da bunları gördükçe hayata daha çok tutunmaya başladı. Ürettikleri eserler hayata bakışlarını değiştirdi" diye konuştu.

"BENİ BENDEN ALAN BOYALAR"

Geçmişte mıhlama ustası olan 69 yaşındaki Abraham Arslan, bir zamanlar elmas ve pırlantada gösterdiği ince işçiliğini şimdi tablolarında konuşturuyor. Emeklilik hayatı ile birlikte mesleğine son verip huzurevine yerleşen Arslan, "Buraya geleli 4 ay oldu. Ergoterapi salonundaki boyalar, fırçalar ve tuvaller beni tetikledi. Hemen el melekem ile beyin tahayyülümü ortaya koymaya başladım. Yaptığım tablolar bana haz vermeye başladı. Görenlerin de büyük beğenisi kazanması bana şevk verdi" dedi.

"TUVALE ELİMLE DOKUNURUM"

40 yıl önce resim yapmaya ara veren 73 yaşındaki Oktay Kavas ise yoğun iş temposuyla resim yapmaya ara verdiğini belirterek, "Beni tekrar resim yapmaya iten ergoterapi dersleri oldu. Ben resmi fırça ile yapmam. Tuvale elimle dokunurum. Farklı eserleri bu şekilde ortaya çıkarıyorum. Hayal dünyamızın duvarları süslemesi ise hayatının ikinci baharını yaşayan biz yaşlılara ayrı bir mutluluk veriyor" ifadelerini kullandı.

"KEŞFEDİLMEMİŞ YETENEKLERİMİ KEŞFETTİM"

68 yaşındaki Necla Ustaoğlu ise şöyle konuştu:

"Fırça ve boyalarla ilk kez 2 ay önce tanıştım. Hocalarım beni yönlendirdi. Onlar sayesinde yeteneklerimi keşfettim. Gözümde canlandırıp çiziyorum. Hocalarımdan da renk konusunda yardım alıyorum. Ortaya koyduğum eserlerin beğenilmesi beni daha çok üretmeye iterken bir taraftan da yaşlılığın verdiği gerilemelerin önüne geçmiş oluyorum."

Sonraki Haber