Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi

Proje, Venedik ve İstanbul arasında bir köprü kurmak ve iki kentin ortak kültürel mirasını gelecek hayallerine yansıtmayı amaçlıyor

İSTANBUL (AA) - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda yürütülen Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu'nda, "Darzana" başlıklı proje yer alacak.

Projenin detayları, proje ekibinin de katılımıyla İstanbul Deniz Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Toplantıda konuşma yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, 2004'ten beri yurt dışında birçok faaliyet yürüttüklerini belirterek, "Günümüzün en köklü güncel sanat ve mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali'nde, 2014'teki girişimimiz sonucu 21 destekçiyle, Türkiye Pavyonu'nun 20 sene boyunca ana mekan olmasına ve kalıcılığına ön ayak olduk. İki sene önce Uluslararası Mimarlık Sergisi'nde ilk defa yer almıştık. Türkiye'nin bu etkinliklerde yer almasını çok önemsiyoruz. Bu alanda yapılan çalışmaların yurt dışında sergilenmesine ve Türkiye'nin bilinirliğine katkıda bulunduğumuz için çok sevinçliyiz" diye konuştu.

Projenin eş sponsorları "Schüco Türkiye" adına Genel Müdür Can Eren ve "VitrA" adına Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Atalay Gümrah da birer konuşma yaptığı toplantıda, "Darzana"nın detaylarını proje ekibi anlattı.

Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu'nda yer alacak "Darzana", küratörler Feride Çiçekoğlu, Mehmet Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar önderliğindeki Hüner Aldemir, Caner Bilgin, Hande Ciğerli, Gökçen Erkılıç, Nazlı Tümerdem ve Yiğit Yalgın'dan oluşan proje ekibi ve Cemal Emden ile Namık Erkal'ın küratöryel işbirliğiyle şekillenecek.

- İki kentin ortak kültürel mirası

Türkçedeki "tersane" ve İtalyancada aynı anlama gelen "arsenale" sözcükleriyle ortak kökene sahip "Darzana", Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları himayesinde gerçekleştiriliyor. Proje, bir zamanlar Akdeniz'in liman kentleri Venedik ve İstanbul arasında bir köprü kurmayı ve iki kentin ortak kültürel mirasını vurgulayarak bunun dil ve mimarideki izlerini gelecek hayallerine yansıtmayı amaçlıyor.

"Darzana" projesi için Venedik ve İstanbul'un benzer üretimler yapan tersanelerinin ortak yönü, tekne inşaatının yapıldığı terk edilmiş bir "göz"de, atık malzemelerden son bir "baştarda" inşa edilecek. Latin dillerindeki "bastardo" sözcüğünden gelen ve hem kürekli hem yelkenli bir kadırga türü olan "baştarda", "Sale d'Armi" binasındaki Türkiye Pavyonu'nun yer aldığı "göz"e taşınacak ve orada tekrar kurulacak.

"Darzana" projesi kapsamında ayrıca, Haliç'teki tersanelerin kuruluşu, altın çağını yaşadığı ve kullanılmaz hale geldiği dönemleri içeren, farklı arşiv malzemeleriyle hikayelendirilen bir kitap da yer alacak.

28 Mayıs-27 Kasım arasında düzenlenecek Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi'nde, Alejandro Aravena küratörlüğünde gerçekleştirilecek "Reporting from the Front" başlıklı ana serginin yanı sıra, 62 ülkenin pavyonları da yer alacak.

Filipinler, Kazakistan, Nijerya, Seyşeller ve Yemen bu sene ilk defa Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi'ne katılacak ülkeler olacak.

Sonraki Haber