Türk Müziğine Yön Verenler Aynı Rölyefte
AKÜ Devlet Konservatuvarında alçıdan yapılan rölyefte, Türk müziğine yön veren 10 sanatçı yer alıyor- AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Okutmanı Uğur:"Türk müzik kültürüne hizmet edenleri aynı rölyefte buluşturduk. Dört müzik türüne yönelik değe
AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarında alçıdan yapılan rölyefte, Türk müzik kültürüne yön vermiş, halk ozanı, derlemeci ve bestekarların da aralarında bulunduğu 10 isim yer alıyor.
Konservatuvarda 2012 yılında yapımına başlanılan, Türk halk müziği, Türk sanat müziği, klasik müzik ve sahne sanatlarının anlatıldığı rölyef, AKÜ'ye gelen sanatseverlerin ilgisini çekiyor.
AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölüm Başkan Yardımcısı Yunus Emre Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk müzik kültürüne hizmet edenleri aynı rölyef çalışmasında buluşturduklarını söyledi.
Konservatuvar yönetim kurulu tarafından 2012'de alınan kararın ardından, rölyefin AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Nezih Mezarcı tarafından 2013'te tamamlandığını dile getiren Uğur, "Çalışmamız, müziğimizde geçmiş dönemlere ışık tutuyor. Türk müzik kültürüne hizmet edenleri aynı rölyefte buluşturduk. Dört müzik türüne yönelik değerli bestekarlarımız ve müzik insanlarımız var" dedi.
Rölyefin ilk kısmında Türk sanat müziğinden önemli isimlere yer verildiğini anlatan Uğur, şöyle devam etti:
"Orada 3 değerli bestekarımızdan bahsettik. Buhurizade Mustafa Itri Efendi, Hamamcızade İsmail Dede Efendi ve Cumhuriyet öncesinin son önemli bestekarı Tanburi Cemil Bey yer alıyor. Daha sonra Cumhuriyetin çağdaş Türk sanat müziği ile alakalı değerli bestecileri, sırasıyla Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin ve Cemal Reşit Rey yer aldı. Ardından bir zeybek figürümüz var ve hemen üzerinde Türk operasının önemli isimlerinden Leyla Gencer hanımefendiye yer verdik. Daha sonra da Türk halk müziğimizin önemli ozanları ve derlemecileri rölyefte yer aldı. Burada da sırasıyla Aşık Veysel, Muzaffer Sarısözen ve derlemeleri ile herkesin kulaklarında yer eden Nida Tüfekçi bulunuyor."
Uğur, rölyefin tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olduğunu ifade ederek, "Bu rölyef aynı zamanda Cumhuriyetin kültür politikasının da göstergesidir. Geleneksel, klasik ve çağdaş müzik türlerinden önemli örnekler var. Bu bir sentez" diye konuştu.