Reis Çelik: Anadolu’da Evliliklerin Yüzde 65’i 15 Yaşın Altında
YÖNETMEN Reis Çelik'in çocuk yaşta evlilikleri konu alan "Lal Gece" isimli filmi Bursa'nın merkez Nilüfer İlçe Belediyesi Dernekler Yerleşkesi'nde gösterime...
YÖNETMEN Reis Çelik'in çocuk yaşta evlilikleri konu alan "Lal Gece" isimli filmi Bursa'nın merkez Nilüfer İlçe Belediyesi Dernekler Yerleşkesi'nde gösterime sunuldu. Film gösterimi ardından düzenlenen söyleşiye katılan Reis Çelik, Anadolu'daki evliliklerin yüzde 65'inin 15 yaş altı evlilik olduğunu söyledi.
Nilüfer Belediyesi, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ve Aykırı Sinema Derneği'nin Türkiye'de çocuk yaşta evliliklere dikkat çekmek için düzenlediği film gösterimi ve söyleşi ilgi gördü. "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" etkinlikleri kapsamında Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi'nde "Lal Gece" filminin gösterimi yapıldı ardından da söyleşi düzenlendi.
İlyas Salman'ın başrol oyuncusu olarak damat rolünü üstlendiği, 14 yaşındaki Dilan Aksüt'ün çocuk gelin rolüyle yer aldığı filmin yönetmeni Reis Çelik'in filmi Lal Gece'nin gösteriminin ardından, söyleşi düzenledi. Reis Çelik, Anadolu'da evliliklerin yüzde 65'inin 15 yaş altı evlilik olduğunu kaydederek, şöyle dedi:
"Kızların kendisinden kat kat büyük insana verilmesi her zaman dram olmuştur. "Bunu engelleyeceğiz diyorlar" bir bakıyorsun falan yerde düğün oluyor, yine aynı şeyler oluyor. Türkiye toplumuna ya da İslam toplumuna ait bir şey diye bakanlara da katılmıyorum, bu erkek egemen dünyanın yarattığı büyük bir kaostur. Bu Amerika'da da yaşanıyor, İngiltere'de de yaşanıyor. Dünyanın bir çok egemen ülkesinde erkekler, Filipinlere gidiyorlar, oralarda 13-14 yaşlarındaki kızlarla seks hayatı yaşıyorlar. Onlarda modern bir şey olarak görülüyor, bizde ise bildiğimiz şekillerde oluyor."
"BU TOPLUMDA YANLIŞ GİDEN ŞEYLER VAR"
Toplumdaki sorunların asıl temel noktasının gerdek odası olduğunu söyleyen Reis Çelik, bu toplumla ilgili sıkıntıları bulunduğunu söyledi. Çelik, toplumda yanlış giden şeyler bulunduğunu savunurken şöyle konuştu:
"Onun kaynağının ne olduğu konusunda dönüp dolaşıp tam da gerdek odasına geldim. Aslında bütün hikayenin gerdek odasında başladığını düşünüyorum. "Gerdek odası dediğiniz şey nedir?" derseniz, toplumun oluşmaya başladığı ana noktadır. Çünkü hangi iki kişiliği o gerdek odasına gönderiyoruz? Bize çocuk verecek, bize bir toplumu yaratmamız için çoğalmamıza neden olacak bir kadın ve bir erkek; iki cins gidiyor ve o odadan bir toplumun temeli oluşuyor. Tam da o noktadaki arızayı anlatmaya çalıştım. Yani biz o gerdek odasına iki tane insan gönderiyoruz da hangi donanımla gönderiyoruz? Toplumun bütün hastalıklarının aslını sorarsanız temelleri buradan başlar. Çözmeye başlayacaksak da buradan başlamamız gerekir."
Reis Çelik, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün de "Erkeklerin utanç günü" olması gerektiğini savundu.
'Lal Gece" filminde üstlendiği çocuk gelin rolüyle çok sayıda ödül kazanan genç oyuncu Dilan Aksüt de erkeklerin kadınlara toplum içerisinde farklı, baş başa kaldıklarında farklı davrandıklarına dikkat çekti. Oyuncu Dilan Aksüt, "Bu o kadar basit bir şey değil, dışarıdan görüldüğü gibi değil ve hissetmek gerekiyor. Ben odaya girdiğimde gerçekten o odada olacağımı, tanımadığım, o gece tanıyacağım bir adamla evleneceğimi ve benden çok büyük olduğunu odaya girdiğim an hissettim. Gerçekten o zaman anladım, o kızların neden çaresiz kaldıklarını, neden sustuklarını. Büyük bir şok zaten, koparılış ve aslında bir gelenek" diye konuştu.
Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi'nde düzenlenen söyleşin ardından Yönetmen Reis Çelik ve Dilan Aksüt'e günün anısına plaket verildi.
FOTOĞRAFLI