"İnsan Olmak" Paneli
Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları tarafından düzenlenen panelde Dr. Mahmud Erol Kılıç ile Prof. Dr. Kemal Sayar konuştu
İSTANBUL (AA) - Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları tarafından "İnsan olmak" konulu panel düzenlendi.
Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü NH 305 Salonu'nda gerçekleşen panelde konuşan Prof. Dr. Kemal Sayar, Doğu'nun işitsel bir toplum olduğunu belirterek, "Bizler sohbet geleneğimizden gelmekle birlikte sohbeti hayatımızdan çıkardık. Konuşmayı maalesef bitirmiş insanlarız. Doğu, ses çıkarmadan konuşmanın imar yeridir. Biz biraz hissettiririz. Biraz karşımızdakinin anlamasını isteriz. Biz buna rağmen günümüz toplumunda konuşmayı kaybediyoruz. Son yirmi yıldır yükselen teknolojik medeniyet bizi ekranlara mahkum etmiş durumda." ifadelerini kullandı.
Sayar, modern toplumun göz göze gelmeden iletişim kurduğunu aktararak, sözlerine şöyle devam etti:
"Artık göz göze gelmeden konuşuyoruz. Yazarak kendimizi ifade ediyoruz. O yazı biraz darası azalmış bir yer. Dil eski kudretini taşıyamaz bir hal alıyor. Konuşmanın zayıflaması yüz yüze iletişimi yok ediyor. Yüz görme ahlakla ilgilidir. Yüzünü gördüğümüz insanın yüzünü görmediğimizde ona karşı zalimlik yapmamız çok daha kolaylaşıyor. İşte modern teknolojik aygıtların insanları birbirine yabancılaştıran bir tarafı var."
Toplumsal ayrışmaların diyalog eksikliğine yol açtığını değinen Sayar, "Savaş meydanında mertlik vardı. Ama sosyal medyada bunu göremiyoruz. Askerler çoğu zaman yüz yüze geldikleri savaşlarda birbirlerine ateş etmemişlerdir. Demek ki yüz yüze gelmek birbirimizin mimiklerini görmek insanı daha ahlaklı kılıyor." dedi.
- Kılıç: "Allah Google"da bulunmaz"
Dr. Mahmut Erol Kılıç da insanın kendi özünü tanıtacak ilimlere ihtiyaç olduğunu belirterek, "İnsan hakkı buluncaya kadar yeryüzündeki çalışmasına devam edecek. Bunun dışında mutluluğu elde edemeyecek. İnsanın gerçek yeri Allah'ını bulmasıdır. Ama Allah Google'da bulunmaz” dedi.
İslam'ın tek bir açıdan tanımlanamayacağına değinen Kılıç, şunları söyledi:
"İslam'ı sadece hukuktan ibaret görmek, İslam'ı darlaştırmak anlamına gelir. İrfan yok, hikmet yok kuru bir ifadeyle, hukukunda bir alt dalı olan ceza hukukuyla algılanıyor İslam. Her dinde tabi ki ‘yapınız, yapmayınızlar' vardır. Ama Mekke Dönemi'nde bir insan inşa etme sürecini görürüz. O insan inşa etme sürecinde hukuk elbette vardı. Ama siz kanunların ruhunu kaldırıp, sadece hukuku ele alırsanız eksik bir tanım yapmış olursunuz. Ben insan olarak hissedemeyeceğim şeyden yabancılaşırım. Böyle böyle koparttılar haktan."
Kılıç, yeryüzündeki her şeyin adalet üzerine yaratıldığını kaydederek, "Her ilim ilgi alanıyla var olurlar. Allah bilgisi en üst bilgidir. Bütün bilgiler onun ardından gelirler." diye konuştu.