"Bir Vakıf Adamı: Salih Tuğ’a Saygı Gecesi"

İBB Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, ESKADER'in katkılarıyla Prof. Dr. Salih Tuğ’a saygı gecesi düzenledi

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) katkılarıyla Prof. Dr. Salih Tuğ'a saygı gecesi düzenledi.

İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Prof. Dr. Salih Tuğ, programı yapanlara şükranlarını sunarak, "Ben kendimi kültür sanat ve üniversite çerçevesinde çok şeyler yapmış biri olarak görmüyorum. Ben olsa olsa akademik yapının bir neferi gibi kendimi addediyorum. Bana ne kadar yük verildiyse, o yükün altına girmeye gayret gösterdim. Bununla şeref duydum" dedi.

Tuğ, belediyelerin kültür merkezlerinde vefa ve anma programlarının yapılmasını önemsediğini belirterek, şunları söyledi:

"Hayatta olan kişilerin topluma, ilme, sanata, tarihe yapmış oldukların hizmetleri anmak ve genç nesille buluşturmak hakikaten önemli bir iş. Akademik çalışmalarımın yanı sıra sosyal ilişkilerimde de mensubu olduğum dernek ve vakıflarda vefat etmiş hizmet adamlarını anmak yerine yaşayan hizmet adamlarını tanıtmak suretiyle onları hem teşvik hem de hayatlarında memnun etmek ve vefa duygularını kendilerine bizzat duyurmak gayesi taşıdık."

Salih Tuğ’un hayatının yanı sıra fikirleri, hocalığı ve vakıf adamlığı yönlerinin anlatıldığı bir panel düzenlendi. Panelde Dr. Emin Işık, Dr. Metin Eriş, Nihat Bozkurt ve Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, konuşmacı olarak yer aldı.


- "Biz, Muhammed Hamidullah'ın gölgesinde yetiştik"

Prof. Dr. Emin Işık, panelde yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Salih Tuğ ile 60 beraber yıl geçirdiklerini vurgulayarak, "Bir şeyin yokluğu ile çokluğu aynı anlama geliyor. Çok olunca anlatmak zor oluyor. Onu asistanlığından beri tanıyordum. Edebiyat Fakültesi İslam Araştırmaları Enstitüsü bizim merkezimizdi. Muhammed Hamidullah beyin konferansları bizi tanıştırdı. Biz, Muhammed Hamidullah'ın gölgesinde yetiştik" ifadesini kullandı.

Salih Tuğ'un edebiyle, beyefendiliğiyle ve görgüsüyle kendisine çok şeyler öğrettiğini belirten Işık, şunları söyledi:

"Salih bey, 12 sene dekanlık bir o kadar müdürlük yapmıştır. Bu zaman dilimi içerisinde hiçbir fakülte çalışanını kırmamıştır, bir ilim aşığıdır. İlimle ilgili olmayan bir şeyle Salih bey asla ilgilenmezdi. Bilimsel bir değeri varsa kendisi için bir ilgi konusu olurdu. Kendi halinde tevazu içerisinde ilim yapmaya çalışmıştır. Kendisindeki bu ilim aşkının Hamidullah beyden geldiğini düşünüyorum. Biz Salih beyi seviyoruz."


- "Onlar, Türkiye'nin manevi mimarlarıdır"

Oturumun moderatörlüğünü üstlenen ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım ise, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Salih Tuğ'un eserleriyle, fikirleriyle hizmet veren bir gönül insanı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Salih Tuğ, Türkiye'de hem ilmi bakımdan hem de fikri bakımdan etkili olmuş çok değerli münevverlerimizden birisidir. Aydınlar Ocağı başta olmak üzere pek çok vakıfta önemli hizmetler ortaya koymuştur. Muhammed Hamidullah'ın hem yakını hem de talebesi olarak temayüz etmiş bir şahsiyettir. Bu kişiler bizim fikir hayatımızın yıldızlarıdır. Gençlerimizin özellikle daha çok istifade etmesi gerekiyor. Bugün, ülke olarak sahip olduğumuz birçok güzelliğin temelinde onların idealleri, alın terleri, hizmetleri var. Onlar, Türkiye'nin manevi mimarlarıdır."

Programda, Salih Tuğ’un yaşamından kesitlerin yansıtıldığı görsel bir sunum izletildi.


- Salih Tuğ

1930 yılında İstanbul Aksaray’da doğdu. Aksaray İlkokulu ve Yenikapı Ortaokulu’nda okudu. 1948 yılında Pertevniyal Lisesi’ni,1954 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Lise yıllarından doktorasını yaptığı yıllara kadar (1963) aletli jimnastik, atletizm ve kayak alanlarında girdiği yarışmalarda yirmi kadar kupa ve kırka yakın madalya ile taltif edildi.

Edebiyat Fakültesi, İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde asistan olarak 1956’da göreve başladı ve 1963 yılında “İslâm Vergi Hukuku’nun Ortaya Çıkışı” başlıklı tez çalışması ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. Aynı araştırma enstitüsünde 1969’da doçent, 1978’de profesör unvanlarını kazandı.

Bugün Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde öğretim üyelikleri ve idarecilik görevlerini başarı ile yürütmekte olan, lisansüstü çalışmalarını Prof. Dr. Salih Tuğ’un danışmanlığı altında tamamlamış kırka yakın akademisyen ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevlisi bulunmaktadır. İslâm dîni ve kültürü konularında, özel veya resmi TV ve radyo yayınlarında, yüze yakın konuşma, konferans, sohbet ve açık oturum etkinlikleri olan Salih Tuğ ayrıca elliye yakın ulusal ve uluslararası ilmi kongrelere de katıldı.

Sonraki Haber