Osman Gazi'yi Anma Ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri
Tophane Meydanı'nda, şenlikleri törenle başladı
BURSA (AA) - Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri, törenle başladı.
Şenlikler kapsamında, Pınarbaşı Parkı'nda "Yörük Türkmen Buluşması" gerçekleştirildi ve çadır kuruldu. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen Yörük ve Türkmen derneklerinin üyesi 300 kişi, burada buluştu. Daha sonra geleneksel savaş sanatları gösterisi yapıldı. Pınarbaşı Parkı'ndaki etkinliğe katılanlar, daha sonra Tophane Meydanı'na kadar süren fetih yürüyüşüne katıldı.
Tophane Meydanı'ndaki açılış etkinliği, mehter takımı ve kılıç kalkan ekibinin gösterileriyle başladı.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu yıl 12'incisini düzenledikleri fetih kutlamalarıyla beylikten cihan devletine giden yolun tohumlarının atıldığı yerde, aynı heyecanı bir kez daha yaşadıklarını söyledi.
Tarihi mirası koruyan bir belediyecilik anlayışıyla çalıştıklarını vurgulayan Dündar, şöyle devam etti:
"Osmanlı'nın Bursa'ya girişini temsil eden fetih yürüyüşünde 7'den 70'e hepimiz bir araya geliyoruz. Bu yıl da 690'ıncı kez aynı gururu, aynı mutluluğu ve aynı birlik beraberliği bütün dünyaya göstermenin gururunu yaşıyoruz. Fetih şenliğimize her yıl farklı yörelerden farklı şehirlerden birçok ziyaretçimiz katılıyor. Dünyanın dört bir yanından kardeşlerimiz, fetih coşkumuza ortak oluyor. Kardeş belediyelerimiz vasıtasıyla 3 kıtadan gelenler burada buluşuyor. Bugün burada Yörük Türkmen boylarından 37 vilayetten temsilci var. Bizler, Osmanlının torunları olarak bu yürüyüşleri sürdüreceğiz. Buna vesile olan herkese teşekkür ederiz. Bu, Bursa'nın kurucu ruhuyla kutladığımız halkın şenliğidir."
Bursa'nın fethinin 690'ıncı yılını birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de şunları söyledi:
"Bu memleketi bizlere vatan yapan şehitlerimize, gazilerimize şükran borçluyuz. Ecdadımızın yolundan gideceğiz. Bu topraklar, kolay vatan olmadı. Bu fethi için 10'larca yıl uğraşıldı. Bursa bir tarih başkentidir. Osman Gazi'nin şehri Bursa olarak 12 yıl önce başlatılan kutlamalar, her geçen gün daha güzel geçiyor. Osman Gazi'nin, Orhan Gazi'nin bize bıraktığı emanetlere sahip çıkacağız. Ecdadımızın ruhu şad olsun."
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Tophane Meydanı'nda kurulan yörük çadırına geçerek bir süre oturdu.
Şenlikler kapsamında, vatandaşlara pilav, çocuklara da macun ve pamuk helva dağıtıldı. Bazı vatandaşlar da Tophane Meydanı'nda bulunan Osman Gazi ile Orhan Gazi türbelerini ziyaret ederek dua etti.