İstanbul’da Hoca Ahmed Yesevi Otağı İle Yesevi Türbesinin Maketi Açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Ahmed Yesevi Üniversitesi tarafından "UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi Yılı" münasebetiyle Kültür A.Ş....

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Ahmed Yesevi Üniversitesi tarafından "UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi Yılı" münasebetiyle Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü yerleşkesinde yer alan Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesinde Hoca Ahmed Yesevi Otağı ile Yesevi türbesinin maketi törenle açıldı.

Türkiye'de öğrenim gören Türkmenistanlı öğrencilerin halk oyunları gösterisiyle başlayan törene, Kazakistan Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, Tataristan Türkiye Temsilcisi Aydar Gaşıgullin, Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, TRT İstanbul Radyosu Daire Başkanı Doç. Dr. Abdülhamit Avşar, Türk Dünyası sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, yaptığı açılış konuşmasında, Hoca Ahmed Yesevi'nin, Anadolu velilerinin, Alperenlerin ilham kaynağı olduğunu belirterek "Bunu günümüzde insanımıza tekrar hatırlatmak, o bilge kişinin özelliklerini ve felsefesini tekrar insanımıza nakletmek amacıyla, hatıralarını yaşatmak ve onu, Türkistan'daki türbesinin maketiyle ve onun temsili otağını inşa etmekle, Ahmed Yesevî Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Otağa ve türbe maketine ev sahipliği etmekten gurur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Kütük, şunları söyledi:

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'ın "Benim en büyük ideallerimden birisidir" dediği Türk Dünyası Kültür mahallesinin bu tür bir etkinliğe ve Türk Dünyasının mümtaz bir kişiliğinin manevi varlığına ev sahipliği etmesi kadar doğal bir şey yoktur. Bu sene Ahmed Yesevi Yılı olması itibariyle Yesevi'nin türbesinin maketini koyduk. Üniversitemiz de bunun şanına yakışır olarak, kendisine has otağını getirmek suretiyle, Kültür mahallesinde bir bakıma Ahmed Yesevi'ye has bir köşe ve bir mekân oluşturduk."

Kütük, otağın ve türbe maketinin açılışının nevruza denk gelmesinin de kendileri için ayrı bir mutluluk olduğunu dile getirdi.

Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ise, davetlilerin nevruz bayramını kutlayarak başladığı konuşmasında, otağın Türk Dünyası Kültür mahallesinde kurulmasına imkân sağlayan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük'e teşekkür etti.

"Ahmed Yesevi, Yahya Kemal'in ifadesiyle bizim milliyetimizi borçlu olduğumuz kişi" diyen Prof. Yıldız, Yesevi'nin, bozkırda yetiştirdiği 99 bin öğrenciyi Anadolu'ya, Balkanlara ve Dünyanın değişik yerlerine gönderdiğini söyledi. Yıldız, "Onu, yaşadığı, doğup büyüdüğü yerlerden yaklaşık 5 bin kilometre uzakta anmak, bizim için mutluluk verici, gurur verici bir hadisedir" dedi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bir teşbih yapacak olursak Yesevi hazretleri, Peygamber Efendimizin yaymış olduğu İslâm ışığını ta Türkistan'dan, Yesi'den almak üzere Anadolu'ya, Balkanlara yansıtmıştır. Anadolu'ya yansıtmış olduğu ışık, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emreler, Mevlânâlar olarak tezahür etmiş; Balkanlara yansıtmış olduğu ışık, Balkanlarda Sarı Saltuk, Demirci Baba, Gül Babalar olarak tezahür etmiştir. Biz, Anadolu'da şu anda milliyetimizi muhafaza ettiysek, Müslümanlığımızı koruduysak bunu manevî babamız Hoca Ahmed Yesevi'ye borçluyuz."

Yurdun her tarafına Yesevi Otağları kurulsa ve her gün anılsa bile Türk Dünyasının ona olan borcunun ödenemeyeceğini ifade eden Yıldız, Ahmed Yesevi Üniversitesi hakkında şu bilgileri verdi:

"Bizim üniversitemiz, başlarında iki vizyoner lider; Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Nursultan Nazarbayev beyefendilerin bulunduğu, Türk Dünyasının iki parlayan yıldızı Türkiye ile Kazakistan'ın gücünü gösteren bir üniversite. Türkiye ile Kazakistan'ın özel statülü ortak devlet üniversitesi. Yerleşkemiz, Kazakistan'ın Türkistan şehrinde. 9 fakülte, bir yüksekokulumuz var. O okullara öğrenci göndermek isterseniz, üniversite sınavlarıyla öğrenci alıyoruz. Öğrencilerin yıllık gidiş-dönüş uçak biletini ödüyoruz. Kalacakları yer veriyoruz ve aylık 120 dolar öğrencilere burs veriyoruz. Öğrencilerimizi Türkistan'a yönlendirirseniz, bizim Türk kültürümüzle, Hoca Ahmed Yesevi'nin felsefesiyle bizler de onları yetiştirerek tekrar ülkemize ve Türk Dünyasına kazandırmaya talibiz."

Açılış konuşmalarının ardından Hoca Ahmed Yesevi türbesinin maketi ile Yesevi Otağının açılışı yapıldı.

Ahmed Yesevi Uluslararası Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Otağ içerisinde, Türk Dünyası kültürüne hizmetlerinden ve katkılarından dolayı Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük'e plaket takdim etti. Nevzat Kütük, plaketi kabulünde yaptığı teşekkür konuşmasında, "Türk Dünyası ile aramızdaki uzaklığın, elimizde olmayan kopuşların bir bakıma telâfisi anlamında, yeterince gayret göstererek yakınlaşmayı, birliği, beraberliği sağlamaya gayret etmeliyiz. Bu amaçla çalışıyoruz, inşallah muvaffak oluruz" dedi. Prof. Yıldız da, "Biz de üniversite olarak her türlü desteğe hazırız" diye karşılık verdi.

Plaket takdiminin ardından Kazak dombra sanatçıları Aydana Okuyankızı ve Abdülvahap Kılıç, Kazak çadırında protokol heyetine mini bir konser verdi. Programın sonunda davetlilere Türkistan pilavı ve ayran ikram edildi.

Sonraki Haber