İslam Dünyası Gençlik Başkenti İstanbul
Büyükelçi İskandarov:- "İstanbul, Müslüman ve Müslüman olmayan halkları bir arada, barış halinde, yüzyıllarca barındıran bir medeniyetin simgesidir"
İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı'nın gençlik yapılanması olan, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu'nun (İKGF-Dİ), "İslam Dünyası Gençlik Başkenti İstanbul Programı" çalışmaları hakkında, basın toplantısı düzenlendi.
Point Hotel Barbaros'ta yapılan toplantıda konuşan, İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elshad İskandarov, İslamofobi ile mücadele ettiklerini belirterek, "Bizim yaklaşımımız, İslamofobi ve şiddetle mücadelenin bir alanda sürdürülmesi. Bunların arasında organik bir bağ var. Bunlar aslında birbirlerini besleyen şeyler" dedi.
Programın sadece, 57 üye ülkeyi kapsamadığının altını çizen İskandarov, başkent olarak İstanbul'un seçilmesini şu sözlerle açıkladı:
"İstanbul, İslam dünyası için bir zafer, kahramanlık, fetih ve büyük bir dünya medeniyetinin merkezi simgesini taşıyor. İslam dünyasının bilim, sanat, siyaset ve jeopolitik konularda mağlubiyet kompleksi var. İstanbul bu bakımdan, Müslümanların bu dünyada, sadece kılıçla değil, ilkeli duruşlarının zaferiyle, büyük bir medeniyetin, adalet inancı olan bir imparatorluğun simgesidir. İstanbul, Müslüman ve Müslüman olmayan halkları bir arada, barış halinde, yüzyıllarca barındıran bir medeniyetin simgesidir."
- Kısa film ve fotoğraf yarışmaları düzenlenecek
İslam Dünyası Gençlik Başkenti Programı Genel Direktörü Musa Akgül ise program kapsamında daha çok kültürel etkinlikler düzenlediklerinin söyledi.
Y-İstanbul kısa film ödüllerini, 3. Boğaziçi Film Festivali'yle aynı anda düzenlediklerini ifade eden Akgül, "Önce çağrıyı yayınladık bütün dünyada. Bu çağrıyla, gençlerin toplumsal sorunlara bakış açılarını yansıttıkları filmleri istedik. Bine yakın film geldi ve bu filmlerden, önce 50 tanesini seçtik. Daha sonra da 15 tanesini seçtik. Bu 15 film, İstanbul'un çeşitli yerlerinde gösterimde olacak" ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki hafta, uluslararası bir jüriyle, ilk 4 filmi seçeceklerini ve 27 Kasım'da ödül töreni olacağını aktaran Akgül, "Filmler dünyanın bir çok yerinden geldi hatta şu an ilk 15'e kalan filmlerde, Fransa, İspanya, Kamboçya, İran, Litvanya, Avrupa çoğunluklu filmler geldi. Bu filmlerin aslında ileride birçok alanda da kullanılabilecek kalitede filmler olmasına dikkat ettik. Yani, toplumsal sorunları ya da bu sorunlara cevabı çok net anlatan, farkındalık yaratan filmler olmasına dikkat ettik" diye konuştu.
Musa Akgül, mutfak fuarı, hat çalıştayı gibi etkinliklerin de olacağına vurgu yaparak şunları söyledi:
"Hoşgörünün Fotoğrafı +" diye bir fotoğraf yarışmamız var. Orada da İstanbul'la özdeşleşen hoşgörü barış diyalog gibi kavramları yansıtan fotoğrafları istedik. Onu da Türkiye Fotoğraf Sanatçıları Federasyonu'yla yapıyoruz. Gelecek fotoğraflardan 4 fotoğrafa ödül verilecek ama aynı zamanda da seçilen 50 fotoğrafla 2 defa sergi kurulacak. Yine amaç aslında o fotoğrafların verdikleri mesajları bir araç olarak kullanıp, farkındalığı artırmak olacak. İslam Dünyası Gençlik Başkenti galasında da Yusuf İslam, Sami Yusuf, Meher Zain gibi Müslüman sanatçıları davet edip onlarla burada bir konser vereceğiz."
- "Küresel Belediye Gençlik Meclisleri Kurulu" konferansı
Düzenlenen toplantının sonunda, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman arasında, İslam Dünyası Gençlik Başkenti 2015/16 uluslararası programının bir faaliyeti olarak, BM Medeniyetler İttifakı işbirliğinde "Yerel yönetimler aracılığıyla gençlik diyaloğunun güçlendirilmesi konulu BM Medeniyetler İttifakı Bahar Okulu" ve "İİT Coğrafyası Belediye Gençlik Meclisleri Ağının Kurulması" alt başlıklarından oluşan, "Küresel Belediye Gençlik Meclisleri Kurulu" konferansının 2016 Mart ayında ortak düzenlenmesine dair, işbirliği protokolü yapıldı.