Çizgilerle 15 Temmuz destanı
Ressam-çizer Şafak Tavkul, 15 Temmuz destanını karakalemle görselleştirdi.
Şafak Tavkul, 15 Temmuz 20016 gecesi, darbecilere karşı direnmek için ikamet ettiği Çengelköy’de sokağa çıktı. Darbeci hainlerin sivil halkın üzerine ateş açmasıyla birlikte sipere yatan sanatçı, yanındaki defterine şahit olduğu olayları çizmeye başladı. Tavkul, yoğun ateş altında böyle bir çalışmaya imza atmasının sebebini ise “Hayatımda ilk defa gördüğüm olaylar yaşanıyordu” diyerek açıkladı.
O gece kim olduğumuzu hatırladık!
Darbecilerin açtığı ateş sonucu yaralanan vatandaşları hastaneye götürenler arasında yer alan Tavkul, sözlerine şöyle devam etti: "Hastaneye gittikten sonra Çengelköy'e tekrar dönemedim. 35 yıllık dostum Erol Olçok'un ve oğlunun öldürüldüğünü öğrendim. O gece çok sevdiğim insanları kaybettim. Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş çok eski ahbabımdı. Partiler ötesi, çok sevilen bir insandı. Öyle bir insana kıydılar. Mustafa Cambaz'ı kaybettik. Çok acı bir gündü ama bir taraftan da imrendik onlara. Bazen konuşurken 'Bu zamanda nasıl şehit olunur?' diyorduk. Meğer olunuyormuş. Kayıplarımızı bir daha göremeyeceğimiz için çok hüzünlüyüz ama garip de bir sevinç var içimizde. Çünkü o gece kim olduğumuz hatırladık."
Şafak Tavkul kimdir?
Şafak Tavkul, 1963 yılında Kastamonu’da dünyaya geldi. TED Ankara Koleji’nden sonra, M.S.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde 4 yıl, Endüstri Tasarım, İç Mimarlık ve Heykel Bölümlerinde birer yıl eğitim gördü. Üniversitede animasyon ve illüstrasyon dersleri veren Tavkul, Türkiye’de ilk ve tek Storyboard Sergisi açan sanatçıdır. 1991 yılında Çocuk Vakfı tarafından Cumhuriyet tarihinde çocuk dünyasına en iyi hizmet eden 40 kişiye verilen hizmet ödülü çizgi film dalında Şafak Tavkul’a verildi. Çocuğun Duası adlı kitap çalışmasıyla Çocuk Edebiyatçıları Birliği “En İyi Resimli Çocuk Kitabı Ödülü”ne layık görüldü. Şafak Tavkul evli ve 2 çocuk babasıdır.
http://safaktavkul.com/