Cihan Sultanı Yıldırım Bayezid Uluslararası Sempozyumla Anılıyor
Yıldırım Belediyesi, Osmanlı Devleti'nin 4. padişahı Yıldırım Bayezid'i gelecek nesillere daha iyi anlatmak için "Uluslararası Yıldırım Bayezid Han...
Yıldırım Belediyesi, Osmanlı Devleti'nin 4. padişahı Yıldırım Bayezid'i gelecek nesillere daha iyi anlatmak için "Uluslararası Yıldırım Bayezid Han Sempozyumu'na ev sahipliği yapıyor.
Yıldırım Belediyesi, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin iş birliğiyle Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Yıldırım Bayezid Han Sempozyumu" başladı. Sempozyumun
açılışında konuşan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, göreve gelmeden önce Yıldırım'ı kültür başkenti yapma sözünü verdiklerini hatırlatarak "Bugün düzenlediğimiz uluslararası sempozyum sadece ilmi bir çalışma olmaktan ziyade bir sorumluluk projesidir. Tarihimize pencere açıp şerefli altın sayfalarımıza ışık tutmak, 14 yıllık hükümdarlığında büyük zaferlere imza atan bu cihan padişahını kendine yakışır şekilde anmak istedik" dedi.
Yıldırım'ın hafızası güçlü bir şehir olduğunu belirten Başkan Edebali, "Bu hafıza Yıldırım'ın tarihi ve kültürel her yerinde kazılı. İlçemize adını veren Yıldırım Bayezid Han adına bir sempozyum yapmak aslında şehrimizin ufkuyla alakalı bir projedir. Yarını inşa etmek için geçmişi unutmamamız lazım. Bir ağaç kökü ne kadar derinse o ağacın dalları ve meyveleri de o kadar verimlidir. Bizler de kökleri çok eskilere dayanan kadim bir medeniyetin evlatlarıyız. Şimdiki nesillerimizin dününü unutmadan yarınları inşa etmelerini sağlamak istiyorsak, geçmişimizi onlara iyi öğretmeliyiz" açıklamasını yaptı.
"ÜÇ YILDIRIM BULUŞTU"
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise açılışta yaptığı konuşmada, kurum olarak Bursa'da ilk defa bir faaliyet düzenlediklerine işaret ederek, "Bugün bu salonda üç "Yıldırım" var. Yıldırım Belediyesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve bunlara ismini veren Yıldırım Bayezid Han" dedi.
Osmanlı Devleti'nin mayasında olan bir padişahı, böyle bir sempozyumda anmanın gurur verici olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turan, "Kendisi 1402'deki Ankara Savaşı'nın kaybedileceği belli olduğu halde savaş alanını terk etmeyen gözü pek bir sultandır" diye konuştu.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç Dr. Hasan Basri Öcalan ise, Yıldırım'ın tarihe, kültüre sanata edebiyata ilgisini daha da artırmak, rutin belediyecilikten çıkarak ilim dünyasına da hizmet etmesi maksadıyla düzenlenen bu sempozyumda sadece Bayezid'in hayatını değil, o dönemin kültür dünyasının da ele alınacağını açıkladı.
"YILDIRIM HAN, BURSA'DAN DÜNYAYA ANLATILACAK"
AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de yaptığı konuşmada, "Tarih şuuru millet olmanın en önemli unsurudur. Tarihte yaşananlar, farkında olsak da olmasak da bugünümüzü şekillendiriyor. Eğer farkında olursak geleceğimize yön veririz, aksi halde yön verilen oluruz" ifadelerini kullandı.
Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın da, "Yıldırım'da "Yıldırım'ı anmaktan daha güzel bir şey olamaz. Başkan Edebali kültür faaliyetleri ile ilçeyi geleceğe taşımaya devam ediyor" şeklinde konuştu. Hayatının büyük bir kısmının Yıldırım'da geçtiğini söyleyen Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise böylesine büyük bir kültür hizmetine imza atan başta Yıldırım Belediyesi olmak üzere bütün paydaşlara teşekkür etti.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kankal da, "Geçmişi yok sayarak geleceğe yürüyemeyiz. Hükümdarlığı tartışılmaz, becerikli, cömert, ilim adamlarını koruyup kollayan, adaletli birisi olan Yıldırım Han'ın hayatını Bursa'dan bütün dünyaya duyurmak istiyoruz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Barış Manço Kültür Merkezi'nde YIL-MEK kursiyerlerinin hazırladığı ebru, ahşap yakma, cam üfleme sergisini gezen protokol ve katılımcılar, daha sonra Yıldırım Bayezid'in türbesini ziyaret etti. Üç gün sürecek sempozyumun sonuç bildirgesi Türk Tarih Kurumu tarafından kitaplaştırılacak.