Cezaevi Atölyesinde Moda Ayakkabılar Üretiliyor
Ayaş Açık Ceza İnfaz Kurumu deri atölyesinde çalışan hükümlüler, cezaevlerindeki infaz ve koruma memurları ile askerlerin kullandığı botların üretiminin ardından, modayı takip ederek yeni model ayakkabı yapımına geçti- Cezaevi Müdürü Çapacı:- "Hükümlüleri
ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığına bağlı Ayaş Açık Ceza İnfaz Kurumundaki deri atölyesinde çalışan hükümlüler, cezaevlerinde görev yapan infaz ve koruma memurları ile askerlerin kullandığı botların üretiminin ardından, modayı takip ederek yeni model ayakkabı yapıyor.
Cezaevi Müdürü Ayhan Çapacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabı ve çanta üretiminin gerçekleştirildiği deri atölyesindeki çalışmaları anlattı.
Cezalarını tamamlayan hükümlülerin deri atölyesinde çalışarak meslek öğrendiklerini belirten Çapacı, atölyede infaz ve koruma memurları, köy korucuları ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki askerlerin botlarının üretiminin yapıldığını ifade etti. Çapacı, ayrıca erkek ayakkabı üretiminde de çeşitliliğe giderek yeni ürünler sunduklarını dile getirdi.
Atölyede bir deri mühendisi ile usta öğretici ve usta başı istihdam edildiğini aktaran Çapacı, şöyle devam etti:
"Hükümlülerin iş ve meslek sahibi yapılarak topluma kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda kurumumuzda istihdam edilen deri mühendisimiz ve ustalarımız, hükümlülerimize ayakkabı üretiminin inceliklerini anlatıyorlar. Daha sonra da çeşitli eğitimlerden geçen hükümlülerimiz üretime katılıyor, işi ve mesleği öğreniyor. Bir fabrika büyüklüğünde olan atölyemizde 160 hükümlü çalışıyor. Bu hükümlülerimizin sigortaları da ödenirken kendilerine aylık maaşları da veriliyor."
- Kapasiteyi artırarak yeni ürünlere yöneldiler
Atölyeye yeni makineler alarak üretim kapasitesini artırdıklarını anlatan Çapacı, şunları söyledi:
"Önceden günlük 300 çift bot ve ayakkabı üretimi gerçekleştiriyorduk. Yaptığımız yatırımlarla şu anda kapasitemizi artırarak günlük bin adet üretim yapıyoruz. Deri mühendisimiz, usta öğreticilerimiz ve hükümlülerimiz aynı zamanda yeni model üretimler için de ter döküyor. Modayı takip ederek yeni çıkan ayakkabıları inceliyoruz. Önceki yıllarda kahverengi ve siyah olmak üzere iki çeşit ayakkabı üretimi vardı. Şimdi yeni modelleri tasarlayarak ürün çeşitliliğini ve kaliteyi artırdık. Ayakkabıda çeşitliliği artırarak üretim alanımıza yeni modelleri de ilave ederek ilgi ve beğeni gören ayakkabıların üretimine başladık."
- Hakim ve savcıların silah çantaları da hükümlülerden
Atölyelerinde ayakkabının yanı sıra çanta da ürettiklerini ifade eden Çapacı, hakim ve savcıların kullandığı silah çantalarının hükümlülerin emekleriyle ortaya çıktığını bildirdi. Üretilen kadın çantalarının da büyük beğeni ve ilgi gördüğünü söyleyen Çapacı, her geçen gün büyüyen cezaevlerindeki atölyenin Ankara'nın en büyük fabrikaları arasında yer aldığını vurguladı.
Çapacı, siparişlere göre üretilen ürünlerin gerekli kurumlara teslimatını yapmalarının yanı sıra ürünleri Türkiye genelinde Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığınca oluşturulan 40'a yakın satış ofisinde piyasaya sunduklarını belirtti.
Vatandaşların, hükümlülerin yaptığı ayakkabı ve çantalara büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Çapacı, siparişlere yetişmekte zorlandıklarını sözlerine ekledi.